Auto's|Urbains Auto's

Rimac Nevera, alleen het beste en snelste is goed genoeg

tekst Urbain Vandormael

Hij is met zekerheid de meest gesolliciteerde automanager van het moment. Over Mate Rimac wordt enkel in superlatieven gesproken en geschreven. Niemand beheerst de autobatterijtechnologie beter dan de 35-jarige Kroaat. Bovendien is hij de geestelijke vader van de Rimac Nevera, de snelste in serie gebouwde elektrisch aangedreven hypercar.

De Rimac Nevera is het nieuwe wonderding, van 0 naar 100 km/u in 1,8 seconden en met een topspeed van 412 km/u supersnel. Een speeltje voor F 1-coureurs à la Max Verstappen, zou je denken. Fout, zegt zijn bedenker. „De Nevera zit propvol rijhulpsystemen en sensoren waardoor die bijna autonoom en in een recordtijd over de snelste circuits ter wereld kan scheuren. Het volstaat de juiste rijmodus te selecteren om probleemloos supersnel onderweg te zijn.” Wat een hele geruststelling moet zijn voor kandidaat-kopers voor wie 2,5 miljoen euro kleingeld is.

Onwaarschijnlijk succesverhaal

De Rimac Nevera wordt aangedreven door vier elektromotoren met een systeemvermogen van 1914 pk. In feite gaat het om doorontwikkeling van het C2-prototype waarmee Mate Rimac de show stal op het autosalon van Genève van 2018. De jonge Kroaat was hiermee niet aan zijn proefstuk. In 2011 onthulde de toen 23-jarige techneut op de Internationale AutoAustellung (IAA) in Frankfurt de Rimac Concept One, een elektrische sportwagen in opdracht van een Arabische oliesjeik waarvan er effectief acht werden gebouwd.

Eén jaar voordien had Mate Rimac voortijdig zijn studies aan de universiteit van Zagreb stopgezet om zich volledig toe te leggen op de uitbouw van zijn eenmansbedrijfje. Rimac Automobili maakte snel naam door zijn knowhow inzake batterijtechnologie. Aston Martin, Ferrari, Hyundai, Jaguar, Mercedes en Renault werden klant, net zoals Porsche dat in 2018 voor tien procent mede-eigenaar werd.

Intussen zijn ook Hyundai, Softbank en Goldman Sachs aandeelhouder geworden van de Rimac Group die nu 2000 hooggespecialiseerde medewerkers telt met R&D-vestigingen in Osijek, Split en Warwick. Om te kunnen doorgroeien, haalde Rimac vorig jaar 500 miljoen euro vers kapitaal op. In 2021 kocht hij het iconische automerk Bugatti van de Duitse Volkswagen Group en is hij alleen-eigenaar van Rimac Technology dat onderdelen produceert voor andere merken.

De Nevera is zonder meer het visitekaartje van Mate Rimac, het grote geld verdient hij echter met het vermarkten van zijn kennis en ervaring op het gebied van batterijtechnologie. En straks allicht ook met baanbrekende toepassingen inzake autonoom rijden die een nieuwe invulling zullen geven aan onze individuele mobiliteit. Die is gebaseerd op het bezit van een auto en niet op het gebruik. De eigen auto staat immers 95 procent van de tijd stil, pure verkwisting in de ogen van de nieuwe ster aan het firmament. In 1991 vluchtte de arbeiderszoon met zijn ouders van Bosnië naar Duitsland, na de oorlog vestigde hij zich in Kroatië waar de zon hem toelacht. Een tweede Elon Musk wordt hij niet, daarvoor staat de hoogvlieger te zeer met beide voeten op de grond.

Deel dit artikel:

Urbain Vandormael

Een eerlijke en fanatieke autojournalist

Autojournalisten vliegen meer dan ze rijden! En dan heb ik het niet over laagvliegen met de auto, maar over vliegen met het vliegtuig. Dat gebeurt bijna wekelijks, meestal naar een zonnige bestemming met een bergachtig hinterland. Dat zijn namelijk ideale omstandigheden voor het testen van een auto. Dat laatste vergt een goede lichamelijke conditie en groot aanpassingsvermogen. De ene dag zit ik aan het stuur van een Porsche 911, de volgende dag van een Renault ZOE. Het onderscheid qua rijervaring en bedieningsgemak kan niet groter zijn.

Bij de beoordeling is het de kunst een correcte afweging te maken tussen prestaties, verbruik, comfort, gebruiksgemak, veiligheid én de prijs van de nieuwe auto. Ik probeer dat zo objectief mogelijk te doen vanuit het besef dat een auto de op een na grootste uitgavenpost van een gezin is. Ik wil geen valse verwachtingen wekken of mensen nodeloos op kosten jagen. Dat geldt in het bijzonder voor de nieuwe generatie auto’s met alternatieve aandrijving. Die is milieuvriendelijker maar ook duurder. De komende vijf jaar zal de automobielwereld sterker veranderen dan de voorbije vijftig jaar. Het beloven voor mij – als autojournalist – boeiende tijden te worden. Jullie zullen nog veel van mij horen.

Urbain Vandormael 's topic(s):
Auto's

Gerelateerd nieuws