Home > Auto's > Urbains Auto's > Polestar opent op vele vlakken nieuwe deuren

Polestar opent op vele vlakken nieuwe deuren

Of ik interesse had in een exclusief interview met Maximilian Missoni, chief director van Volvo én van nieuwkomer Polestar? Een vraaggesprek via skype welteverstaan, vanzelfsprekend in deze coronatijden. Polestar, de naam alleen al doet een mens wegdromen. Ja dus.   

Of het interview in het Engels kon? Van een Oostenrijker met Italiaanse voorvaderen verwacht ik niet dat hij Nederlands verstaat en spreekt. Kan het ook in het Duits?, was mijn wedervraag. Mijn vrouw is Oostenrijkse. Ze is afkomstig uit Leoben in Stiermarken, waar ook Maximilian Missoni – ‘Max’ voor zijn vrienden – het levenslicht zag. Ik spreek dus ook een mondje Duits en benut elke kans om mijn kennis van het Duits bij te schaven.

Max Missoni behoort tot de meest talentrijke autodesigners van zijn generatie. Hij studeerde aan het Royal College of Art in Londen, werkte voor Audi en Volkswagen en vanaf 2012 voor Volvo. Hij heeft er mede gestalte gegeven aan de nieuwe Volvo-lijn, die haaks staat op het vertrouwde, typische verschijningsbeeld van het Zweedse automerk.

 En passant ontwierp hij ook nog een concept-car die echter geen plaats kreeg in het Volvo-gamma. Maar omdat het zo’n vernieuwend en intrigerend ontwerp betrof, besloot de Volvo-directie er een apart merk rond te bouwen. Dat was drie jaar geleden. Een nieuwe merknaam was snel gevonden… Polestar was op dat moment verantwoordelijk voor de sportieve versies van Volvo. ,,Vanaf dag één was ik als Design Director nauw betrokken bij de concrete uitwerking van het project. Een nieuw merk in de markt zetten, gebeurt niet elke dag. Het was voor mij een hele eer dat ik de geboorte vanaf de eerste lijn heb mogen meemaken.”

Was Polestar 1 een exclusieve plug-in hybride coupé met een vermogen van 600 pk en een prijskaartje van net geen 160.000 euro; Polestar 2 is een compacte full electric gezinswagen met nog altijd een vermogen van 408 pk, kostprijs 58.900 euro. In beide gevallen is de technologie ontwikkeld door Volvo. Missoni: ,,Al zijn we een nieuwkomer, we beschikken over bakken ervaring in het bouwen van solide en betrouwbare auto’s. Wat nieuw is aan Polestar is dat de nadruk ligt op elektrisch aangedreven high performance, op duurzaamheid en puristisch design – bewuste keuzes om ons als nieuwkomer duidelijk te kunnen onderscheiden van alle andere premiummerken. Tegelijkertijd willen we een product van onze tijd zijn én anticiperen op de snel veranderende samenleving. Elektrische aandrijving is vanuit die gedachtegang een must, het gebruik van gerecycleerde materialen een manier om duurzaamheid te verbinden met premium en luxe. Minimalistisch design dat zich oriënteert op technologie, biedt ons de mogelijkheid een eigen merkidentiteit te ontwikkelen die afwijkt van de heersende perceptie van premium.”

Oorspronkelijk had hij een halfuur uitgetrokken voor ons interview. Uiteindelijk hebben we ruim een uur van gedachten gewisseld. Hij ontspannen en to the point, ikzelf onder de indruk van zijn maturiteit, zijn visie op de toekomstige mobiliteit en zijn open geest. De autowereld is een nieuwe ster rijker. En Polestar opent op vele vlakken nieuwe deuren.  

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.