Home > Auto's > Urbains Auto's > New Jaguar goes electric: einde van een kinderdroom

New Jaguar goes electric: einde van een kinderdroom

 Vanaf 2025 gaat Jaguar enkel nog volledig elektrisch aangedreven wagens produceren. En daar heb ik het best moeilijk mee. Want droom ik al niet mijn hele leven van een Jaguar met een krachtige zescilinder onder de motorkap?

 Dat Jaguar mijn hart gestolen heeft, is eigenlijk de schuld van inspector Morse en zijn donkerrode Jaguar Mark II uit 1960. In mijn ogen een kunstwerk op wielen. Ik heb in 2005 zelfs een bod gedaan op mijn dreamcar, maar dat bleek te hoog gegrepen. Uiteindelijk werd die afgehamerd op 100.000 pond, destijds omgerekend 148.000 euro. Bij wijze van troost heeft mijn vrouw mij die avond uitgenodigd op een dinner for two in een van de betere restaurants aan de Maaskant. Vergeefse moeite, tot op vandaag blijf ik hopen dat mijn kinderdroom alsnog in vervulling gaat. Al besef ik dat het allicht bij een onvervulde droom zal blijven.

Op die manier blijft mij misschien een grote teleurstelling bespaard. Want ik heb nooit het voorrecht genoten om met een Jaguar Mark II te rijden. Bij zijn lancering was ik nog niet actief als autojournalist. Toen dat wel het geval was, werkte ik voor een progressieve krant waarvan de lezers – in de ogen van de pr-directeur – niet tot het doelpubliek van Jaguar behoorden.

Intussen schrijf ik voor de nieuws- en businessbladen van uitgeverij Roularta en ben ik geregeld in een Jaguar of Range Rover onderweg en dus goed in staat om te oordelen over de intrinsieke kwaliteiten van de JLR-modellen, vergeleken met vergelijkbare modellen van de Duitse merken. Op basis van de naakte cijfers valt zo’n vergelijking meestal uit in het voordeel van BMW en Co, maar baseer ik mij op look and feel van de Jaguar-modellen, dan wordt het een dubbeltje op zijn kant.

De beslissing van JLR-topman Thierry Bolloré om vanaf 2025 enkel nog elektrisch aangedreven Jaguars te fabriceren, is bij de trouwe Jaguar-klanten ingeslagen als een bom. Nochtans is ze de logica zelf. In tegenstelling tot de grote autogroepen kan een nichemerk als Jaguar het zich financieel niet veroorloven om op meerdere paarden te wedden. Door voluit voor elektrische aandrijving te gaan, kiest Bolloré voor de vlucht vooruit in de hoop dat Jaguar zijn voorsprong op zijn directe concurrenten kan consolideren. Of bent u al vergeten dat Jaguar in 2018 met de I-PACE als eerste premiummerk een full electric SUV in de markt zette?

Welke modellen wij vanaf 2025 van Jaguar mogen verwachten, is koffiedik kijken. Jaguar staat voor een moeilijke, maar niet onmogelijke opdracht. Het bedrijf heeft ervaring met elektrische aandrijving en weet hoe het moet inspelen op de wensen van een gegoed en design minded publiek. Ik hoop van ganser harte dat Jaguar de stroomversnelling overleeft en zich in 2025 in een nieuwe gedaante presenteert, die het merk opnieuw een unique selling proposition bezorgt.

Naschrift: al zegt mijn gezond verstand dat elektrische aandrijving dé toekomst is, weet dat ik het er best moeilijk mee heb dat het einde van de verbrandingsmotoren zo snel naderbij komt.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.