Home > Auto's > Urbains Auto's > Met Mad Musk weet je nooit

Met Mad Musk weet je nooit

Er gaat geen dag voorbij zonder dat Elon Musk het nieuws haalt, in positieve of in negatieve zin. De ene keer als Tesla-baas, de andere keer als eigenaar van het ruimtevaartbedrijf SpaceX of als Bitcoin-ambassadeur. Zijn onorthodoxe manier van (zaken)doen is zijn handelsmerk, een betere en gezondere wereld zijn levensopgave.  

Bejubeld en verguisd, geniaal op het waanzinnige af. Uitvinder-ondernemer Elon Musk verdient zijn eerste sporen met de verkoop van het internetbedrijf Zip2 en online betaalplatform PayPal. Met een deel van de opbrengst koopt hij zich in 2004 in bij de Amerikaanse startup Tesla, genoemd naar de Kroatische wetenschapper en uitvinder van de wisselstroommotor Nikola Tesla.

In no time haalt Musk de machtsverhoudingen binnen de automobielwereld overhoop. Tesla wordt de benchmark op het gebied van elektrische aandrijving met een beurswaarde die actueel groter is dan die van BMW, GM, Mercedes, Toyota en Volkswagen samen. Ik weet ook wel dat de beurskoers geen echte waardemeter is van een bedrijf, maar hij geeft wel aan dat de beleggerswereld ervan overtuigd is dat Tesla goed gewapend is voor de toekomst, beter dan zijn concurrenten. En dat ondanks de vele ups-and-downs van het bedrijf, die deels voor rekening zijn van topman Elon Musk.

De zelfverklaarde wereldverbeteraar is geniaal in zijn denken maar onvoorspelbaar in zijn handelen, af en toe op het criminele af. Om een voor mij onverklaarbare reden wordt hij echter zelden of nooit ter verantwoording geroepen. Musk lijkt untouchtable.

Heeft dat te maken met ontzag voor wat hij heeft gepresteerd? Dat kan. Per slot van rekening heeft hij de automobielwereld gerevolutioneerd door volop in te zetten op elektrische aandrijving en door vernieuwende productie- en distributiesystemen in te voeren. Om minder afhankelijk te zijn van de toeleveranciers ontwikkelt en produceert Tesla essentiële onderdelen zelf en beschikt het over een eigen netwerk van superchargers.

Ter vergelijking: de Duitse constructeurs betrekken tot 75 procent van de batterijen, halfgeleiders en software van leveranciers. Ze hebben erg veel moeite om de systemen van de verschillende fabrikanten harmonieus te laten samenwerken. Tesla daarentegen gebruikt maar één systeem op basis van één standaard en bespaart zo tijd, geld en energie.

Gezaghebbende experts bevestigen dat Tesla nog altijd een technologische voorsprong heeft van twee à drie jaar op zijn concurrenten, ondanks dat die nu ook vele miljarden investeren in de elektrificatie van hun gamma. Dat zorgt ervoor dat de koppositie van Tesla van alle kanten wordt bestookt en dat vergelijkende tests tussen Tesla-modellen en die van de concurrenten almaar vaker in het nadeel van Tesla uitvallen. Tesla hecht minder belang aan kwaliteit en betrouwbaarheid, waardoor zijn modellen niet het hoge kwaliteitsniveau halen van de Duitse premiummerken.

Tesla beschikt niet eens over een uitgebouwd dealernetwerk, omdat dat in de ogen van Musk te duur en te omslachtig is. Ik beklaag de Tesla-klant die in panne valt en lang moet wachten op de herstelling van zijn defecte wagen. Het is precies dat gebrek aan respect voor zijn klanten, en bij uitbreiding voor iedereen die zijn pad kruist, dat mij mateloos stoort aan de grootsprakerige Mad Musk, die van niemand tegenspraak duldt en aanstoot neemt aan elke vorm van kritiek op zijn persoon. Maar wie ben ik, om hem te bekritiseren. Misschien moet je zo’n rotkarakter hebben om terzelfdertijd wereldverbeteraar en miljardair te kunnen worden?

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.