Met een elektrische auto naar de sneeuw
De gletsjers smelten sneller dan voorspeld door de opwarming van de aarde. Deze wordt mede veroorzaakt door de CO2-uitstoot van auto’s. Rijden op stroom, zonder schadelijke uitstoot, remt de klimaatverandering en het smelten van de gletsjers af. Maar is het doenbaar om met een e-auto naar de sneeuw te rijden?
Deze winter viert de Stubaier Bergbahnen KG in Tirol, het grootste gletsjerskigebied van Oostenrijk, zijn vijftigste verjaardag. Voor Geschäfsführer Reinhard Klier de aanleiding om van gedachte te wisselen over de gevolgen van de klimaatverandering en de impact van het autoverkeer hierop. ,,Vroeger kon hier het hele jaar door worden geskied, nu kan dat enkel nog van november tot mei. Wij hebben op de nieuwe situatie geanticipeerd door nog meer te focussen op duurzaamheid. Voor het besneeuwen van de pistes en laten functioneren van de skiliften gebruiken wij stroom die voor bijna 100 procent wordt opgewekt door hernieuwbare energie. Driekwart van de CO2-uitstoot in toeristische hotspots wordt veroorzaakt door het reisverkeer. Naarmate meer mensen met een elektrische auto naar de sneeuw reizen, zullen de opwarming van de aarde en het smelten van de gletsjer vertragen. Maar ook zonder gletsjer kunnen onze gasten hier minstens zes à acht maanden in perfecte omstandigheden skiën en snowboarden. Stubaital ligt vrij hoog en is daardoor zeer sneeuwzeker. De eerste sneeuw valt meestal hier!”
Automerk met een missie
Elektrisch autorijden is een deel van de oplossing. Er is echter nog veel voorbehoud bij de bevolking. Vandaar ons initiatief om met de Polestar 2 naar de eerste sneeuw op de Stubai-gletsjer te rijden (vergeet ook voor de elektrische auto niet een vignet te kopen!).
Polestar is een zustermerk van Volvo en focust op elektrische aandrijving, high performance, duurzaamheid en puristisch design. Het heeft op die manier een merkidentiteit ontwikkeld die afwijkt van de heersende perceptie van premium.
De proef op de som
Terug naar die grauwe zondagmorgen in november. Het is ongezellig koud maar droog in Maastricht, de accu is 100 procent opgeladen. Volgens de boordcomputer volstaan drie laadstops om tegen 18 uur in Neustift te arriveren.
Wij rijden met de allernieuwste Polestar 2 (55.690 euro, inclusief btw) die een grondige upgrade heeft ondergaan. Deze heeft zich vooral onderhuids voltrokken. Nieuw is dat hij over meer vermogen beschikt. Daarnaast wordt hij aangedreven op de achterwielen, wat hem sportief voor de dag laat komen.
Vanaf de eerste kilometer voelen wij ons thuis in de Polestar 2. Hij maakt een zeer soliede indruk, is goed afgewerkt, rijdt comfortabel en biedt binnenin voldoende plaats. De zetels geven een uitstekende ondersteuning aan het lichaam, wat ervoor zorgt dat wij na 832 kilometer zonder rugklachten onze eindbestemming in Neustift bereiken.
Het is dan bijna 20 uur, of twaalf uur later. We hebben zeven stops gehad in plaats van de voorspelde drie. Dat heeft ermee te maken dat Google Maps ons naar laadpalen heeft gedirigeerd die ondermaats laden, defect of bezet zijn, of helemaal niet bestaan. Dat resulteert in een onnodig tijdverlies van anderhalf uur, boven op de effectieve laadtijd van anderhalf uur.
Een tweede vaststelling: de laadsnelheid haalt zelden of nooit de geafficheerde waarde. Dat heeft te maken met de buitentemperatuur: hoe kouder, hoe langzamer een e-auto oplaadt. Op de heenreis noteren we een gemiddeld verbruik van 20,6 kWh, de stroomrekening bedraagt 130 euro. Het laden aan een driefasige laadpaal van SPA Hotel Jagdhof verloopt probleemloos.
Op de terugreis vertrouwen we op ons buikgevoel en op de info van de Shell- en Ionity-app. Die blijken veel betrouwbaarder dan Google Maps. Daardoor volstaan drie laadsessies van telkens een half uur. Een mooi moment om even de benen te strekken en een kop koffie te drinken. Geen vergelijking mogelijk met de heenreis.
Naar de sneeuw met een elektrische auto is dus doenbaar, maar wees voorbereid op tijdverlies door de kaduke laadinfrastructuur in Duitsland, door vriestemperaturen en extra verkeersdrukte in de vakantieperiodes.