Home > Auto's > Urbains Auto's > Hyundai biedt voor elk wat wils

Hyundai biedt voor elk wat wils

Hyundai Motor Company, een van de snelst groeiende autoconstructeurs, is in minder dan tien jaar geëvolueerd van een budget- naar een kwaliteitsmerk. De Zuid-Koreaanse autobouwer is bovendien toonaangevend qua alternatieve aandrijving. Met de Kona EV schakelt hij een stroomversnelling hoger.

Tot 2010 positioneerde Hyundai zich als een goedkoop alternatief voor Toyota & Co. Later verlegde de klemtoon zich naar innovatief design en value for money. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau J.D. Power behoren de Hyundai-modellen tot de meest betrouwbare op de markt.

Voor Europa, in Europa

Hyundai besliste in een vroeg stadium om zijn modellen voor Europa in Europa te ontwikkelen en te produceren. Het vestigde zijn Europese hoofdzetel in Duitsland en bouwde in Tsjechië een nieuwe fabriek voor zijn modellen voor de Europese markt.

De voorbije jaren heeft het zijn gamma in de breedte uitgebouwd. De nieuwe modellen zijn state-of-art qua vernieuwend design en innovatieve technologie. De veelheid aan mogelijkheden zorgt ervoor dat de klant een keuze kan maken naar gelang zijn of haar mobiliteitsbehoeften én budget. Die benadering past in een intelligente langetermijnstrategie, die just-in-time inspeelt op de vraag van de consument én rekening houdt met diens leefwereld.

Nieuwe episode

Om zijn steile opgang te continueren, biedt Hyundai de tweede generatie Kona-modelreeks ook aan als full electric. Elektrificatie is volgens Hyundai geen doel op zich maar een manier om elektrisch autorijden binnen het bereik van een zo ruim mogelijk publiek te brengen.

De Kona Electric is langer, breder en hoger geworden en is designmatig ontwikkeld op basis van het zogenaamde EV-to-ICE concept. Dat resulteert in een futuristisch verschijningsbeeld dat sportief en stoer oogt. Binnenin accentueert een zwevend horizontaal C-Pad met geïntegreerd 12,3-inch scherm het hightech karakter van de nieuwkomer.

Laag verbruik, lange laadtijd

De Kona Electric is leverbaar met een accu van 48,4 of 65,4 kWh en een elektromotor van 115 of 160 kW. Snelladen kan aan 102 kW, wat aan de trage kant is. Van 10 naar 80 procent in 41 minuten, daar word je niet vrolijk van. Nog een geluk dat het verbruik aan de lage kant ligt: een testrit over drukke secundaire wegen levert volgens de boordcomputer een gemiddeld verbruik op van 15,4 kWh/100 km voor de versie met de krachtigste batterij (65,4 kWh). Dat resulteert in een realistische autonomie van ruim 420 kilometer voor de versie met 19 inch-velgen.

De eerste rijimpressies overtreffen de verwachtingen. De Kona Electric rijdt vlot en comfortabel, met dank aan de ophanging die de hobbels en putten in het wegdek voorbeeldig absorbeert. De kwaliteit van de gebruikte materialen en afwerking is goed, de bediening van het infotainmentsysteem verloopt vlot, de stoelen geven voldoende ondersteuning aan het lichaam, de Kona Electric zit stevig in elkaar.

Dat mag ook wel voor een elektrische auto die in zijn goedkoopste versie met kleine accu 43.499 euro kost. De meerprijs voor de versie met de grote batterij bedraagt exact 5.000 euro.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.