Home > Auto's > Urbains Auto's > Hoe mooi kan een elektrische auto zijn

Hoe mooi kan een elektrische auto zijn

Tussen nu en 2026 lanceert Hyundai zes nieuwe elektrische modellen. Tegen 2030 streeft de Zuid-Koreaanse constructeur naar een wereldwijd marktaandeel elektrische auto’s van 7 procent. Hyundai dankt zijn succes voor een deel aan de inbreng van zijn Belgische Chief Creative Officer Luc Donckerwolke.

Hyundai behoort tot de snelst groeiende automerken. Dat komt door een intelligente langetermijnstrategie die just in time inspeelt op de vraag van de consument. Huyndai staat ook voor vernieuwend design en dat is de verdienste van de Belgische designer Luc Donckerwolke, sinds 2015 Chief Creative Officer van Hyundai Motor Company waartoe ook de merken Kia en Genesis behoren.

Luc Donckerwolke (57) studeerde aan het Art Centre Europe in het Zwitserse Vevey en werkte voor meerdere merken. Voor Audi ontwierp hij de A4 Avant en R8 Le Mans, voor Skoda de Fabia en Octavia, voor Seat de Ibiza en voor Lamborghini de Murcielago en Gallardo. In 2015 verkaste hij naar Hyundai Motor Company en tekende hij voor de Hyundai IONIQ 5, Kia EV6 en Genesis GV60. Als blijk van waardering voor zijn creaties werd hij in New York uitgeroepen tot Car Person of the Year 2022.

Emotionele efficiëntie

Eind juni was het opnieuw raak. In Seoul haalde hij het doek van de IONIQ 6, het tweede model in het gamma van de elektrische IONIQ-merklijn van Hyundai. Deze nieuwkomer kenmerkt zich door cleane, eenvoudige lijnen en een aerodynamische vorm die Luc Donckerwolke bestempelt als Emotional Efficiency. Door de nieuwe architectuur van een elektrische auto krijgen designers meer mogelijkheden qua aerodynamische vormgeving.

Een elektrische auto die weinig wind vangt, verbruikt minder en kan meer kilometers rijden. In het geval van de IONIQ 6 bedraagt de Cw-waarde een sensationele 0,21. Door gebruik te maken van het E-GMP-platform heeft die een extreem lange wielbasis en beschikken de inzittenden over een zee van ruimte. De positie van het batterijpack tussen de voor- en achteras zorgt bovendien voor een ideale gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt wat resulteert in een optimale grip.

Het coconachtige interieur, dat is voorzien van een reeks praktische snufjes, is opgebouwd uit duurzame materialen. Afhankelijk van het afweringsniveau omvat het interieur ecologisch bewerkt leer en gerecycleerde PET-stoffen. Daarnaast is gebruikgemaakt van biologische verf op basis van plantaardige oliën. De tapijten zijn van gerecycleerde visnet.

Krachtige batterij, ruime autonomie

De IONIQ 6 biedt een keuze aan meerdere aandrijfopties en batterijpakketten, op maat van de klant. De ‘long range’ accu met een capaciteit van 77,4 kWh kan worden gekoppeld aan twee elektromotor-layouts: met achterwielaandrijving (RWD) of met vierwielaandrijving (AWD). In zijn topversie beschikt de IONIQ 6 over een dubbele motor met een vermogen van 239 kW en een koppel van 605 Nm.

De E-GMP architectuur ondersteunt zowel 400-V als 800-V oplaadinfrastructuren. Met een 350 kW lader kan de IONIQ 6 in 18 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen. Het WLTP-rijbereik bedraagt 610 kilometer.

De nieuwkomer biedt ook de innovatieve Vehicle-to-Load (V2L) functie die het mogelijk maakt om elektrische apparaten van stroom te voorzien. Tijdens een rustpauze onderweg, tijdens het kamperen of tijdens het klussen buitenshuis. De marktintroductie van de elektrische sportsedan is gepland voor dit najaar.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu