Urbains Auto's

Fiat doet grijs in de ban. Maken de kleuren de auto?

tekst Urbain Vandormael

Het nieuws is je misschien ontgaan, maar autofabrikant Fiat stopt met de productie van grijze auto’s. Naar eigen zeggen wil het Italiaanse automerk hiermee het belang van kleur in het leven onderstrepen en zo het Dolce Vita als nieuwe merkwaarde bevestigen.

Gevraagd naar een reactie krijg ik in vloeiend Italiaans te horen dat ‘Italië het land van de kleuren is en dat Fiat het merk van de kleuren wil worden. Kleur in de straat zorgt voor warmte in het hart!’

Tussen de regels door lees ik dat Fiat op zoek is naar een unique selling point (USP), een eigenschap waarmee het zich onderscheidt van zijn concurrenten.

Kleur als onderscheidend vermogen, kan dat? Volgens het Institute for Color Research vellen mensen binnen 90 seconden na de eerste ontmoeting of de eerste blik onbewust een oordeel over iemand of iets. Tussen 60 en 90 procent van die beoordeling is gebaseerd op kleur.

Wat is kleur eigenlijk? Volgens de wetenschap is kleur de interpretatie die onze hersenen geven aan signalen die onze ogen uitzenden wanneer er licht binnenvalt. Intussen weten wij ook dat niet iedereen dezelfde kleuren ziet. Dat heeft te maken met de affiniteit die wij met bepaalde kleuren hebben. Dat kunnen die van een favoriete voetbalploeg of automerk zijn. Want ja, een aantal automerken heeft een eigen merkkleur. Denk aan het blauw van Alpine, het rood van Ferrari, het racing green van Jaguar en het Soul Red Crystal van Mazda.

Kleur geeft niet alleen visuele maar ook emotionele prikkels. Kleur trekt de aandacht, maar beïnvloedt ook hoe we ons voelen, hoe we denken en handelen. Vandaar dat automerken veel aandacht besteden aan het aspect kleur.

Jo Stenuit (54), design director Mazda Motor Europe, licht een tipje van de sluier op. ,,Tot de jaren vijftig waren alle auto’s zwart, of bijna allemaal. De Italiaanse automerken komt de eer toe dat zij in de golden sixties kleur op straat hebben gebracht.”

Kleur biedt, aldus Stenuit, designers de mogelijkheid om specifieke karaktertrekken en designelementen van een auto te accentueren, om emoties op te wekken én mensen aan te zetten een nieuwe wagen te kopen. ,,In de praktijk zien we dat de meeste merken op veilig spelen en nieuwe modellen in zwart, wit of grijs presenteren. Dat verklaart waarom bijna driekwart van alle personenwagens wereldwijd ofwel wit (39 procent), zwart (18 procent) of grijs (16 procent) is.”

In het geval van Mazda is zelfs één op drie in de merkkleur Soul Red Crystal, weet Stenuit. ,,Die gaat al ruim tien jaar mee en valt nog altijd in de smaak. Dat komt ons goed uit want het ontwikkelen van een nieuwe autolak kost zeer veel tijd en geld, zonder garantie op succes. De lak moet universeel zijn, moet zowel in Azië als in Amerika en Europa aanslaan. Hij moet bovendien beantwoorden aan zeer strenge kwaliteits- en duurzaamheidnormen. De kunst bestaat eruit een goede mix te vinden tussen attractiviteit en kwaliteit in functie van het model én merk. Ook de woonplaats van de klant speelt een grote rol. Vanzelfsprekend houden wij ook rekening met de voorkeuren van de klant en met de technologische vooruitgang. Zo heeft de doorbraak van de elektrische auto ervoor gezorgd dat blauw en groen erg in trek zijn en dat de look & feel van het interieur ingrijpend is veranderd, van een werk- in een huiskamer.”

Dat laatste wijst erop dat wij in de laatste rechte lijn richting autonoom rijden zijn aanbeland en dat Freude am Fahren een compleet nieuwe inhoud krijgt. De mensheid gaat boeiende tijden tegemoet, ik hou je op de hoogte.

Deel dit artikel:

Urbain Vandormael

Een eerlijke en fanatieke autojournalist

Autojournalisten vliegen meer dan ze rijden! En dan heb ik het niet over laagvliegen met de auto, maar over vliegen met het vliegtuig. Dat gebeurt bijna wekelijks, meestal naar een zonnige bestemming met een bergachtig hinterland. Dat zijn namelijk ideale omstandigheden voor het testen van een auto. Dat laatste vergt een goede lichamelijke conditie en groot aanpassingsvermogen. De ene dag zit ik aan het stuur van een Porsche 911, de volgende dag van een Renault ZOE. Het onderscheid qua rijervaring en bedieningsgemak kan niet groter zijn.

Bij de beoordeling is het de kunst een correcte afweging te maken tussen prestaties, verbruik, comfort, gebruiksgemak, veiligheid én de prijs van de nieuwe auto. Ik probeer dat zo objectief mogelijk te doen vanuit het besef dat een auto de op een na grootste uitgavenpost van een gezin is. Ik wil geen valse verwachtingen wekken of mensen nodeloos op kosten jagen. Dat geldt in het bijzonder voor de nieuwe generatie auto’s met alternatieve aandrijving. Die is milieuvriendelijker maar ook duurder. De komende vijf jaar zal de automobielwereld sterker veranderen dan de voorbije vijftig jaar. Het beloven voor mij – als autojournalist – boeiende tijden te worden. Jullie zullen nog veel van mij horen.

Urbain Vandormael 's topic(s):
Auto's

Gerelateerd nieuws