Een Hollander in Parijs
De eerste editie van IAA MOBILITY 2021 in München zit erop en heeft de verwachtingen niet ingelost. Het begon al op de heenreis op zondag 5 september met veel Stau op de Duitse snelwegen. De expositiedagen zelf waren evenmin opbeurend: te weinig merken aanwezig, te weinig nieuwigheden om over te schrijven en te veel ingestudeerde nummertjes van keurig in pak uitgedoste topmanagers die vergeefs probeerden de schone schijn hoog te houden.
Gelukkig was Renault wel present, met een wereldpremière nog wel. De Mégane E-Tech Electric is het eerste van 14 nieuwe elektrische modellen tegen 2024. De nieuwkomer draagt de signatuur van Laurens van den Acker (56), sinds 2009 verantwoordelijk voor het design van Renault en Dacia. Hij behoort tot de meeste invloedrijke autodesigners van zijn generatie en werkte voor Audi in Duitsland, voor Ford in Amerika en voor Mazda in Japan. Hem komt de eer toe dat hij Renault terug op de wereldkaart heeft gezet met spraakmakende modellen die menselijk aanvoelen.
Ik ken Laurens al jaren, deskundig in zijn uitleg en joviaal in de omgang, zonder kapsones en recht voor de raap. Een zeldzaamheid in het autowereldje waar iedereen meent de wijsheid in pacht te hebben én aanspraak te kunnen maken op een plaats op de eerste rij. Een man naar mijn hart.
“Toen ik in 2009 in Parijs arriveerde, maakte de toenmalige grote baas er geen geheim van hij een nieuw hoofdstuk wilde schrijven in de geschiedenis van het merk. De beste manier om dat te doen bestaat erin beroep te doen op nieuw bloed en dat was ik dus, iemand van buitenaf zonder een band met het verleden die onbevangen en zonder vooroordelen hem daarbij zou ondersteunen. Mijn job bestond erin de Renault-modellen een herkenbaar gezicht en sensueel uitzicht te geven en van Renault een sexy merk te maken. Een opdracht die op mijn lijf geschreven was. Want waarom ben ik designer geworden? Om de wereld mooier te laten uitzien en meer kleur te geven. Auto’s zijn een verlengstuk van ons dagelijkse leven, daarom vind ik het belangrijk dat auto’s menselijk aanvoelen en een goed gevoel geven. Ik kreeg min of meer carte blanche en heb het geluk gehad dat mijn nieuwe modellen vanaf dag één goed werden onthaald én geld in de la brachten. Sinds begin van het jaar is er met Luca de Meo een nieuwe baas aangetreden die op zijn beurt een nieuw hoofdstuk wil schrijven. De nieuwe Mégane E-Tech Electric is de eerste van 14 nieuwe elektrische modellen tegen 2024, is hightech zowel qua aandrijving als connectiviteit. Hij is compact en sportief van buiten, spacieux van binnen en hij symboliseert onze innovatiekracht én moed. Ook voor mij breekt een nieuwe episode aan. Voortaan heeft elk merk zijn eigen designdirecteur en bestaat mijn job erin het overzicht te bewaren over de werkzaamheden. Na dertien slopende jaren wil ik het een beetje kalmer aan doen.”
“De beslissing om voor Renault te gaan werken en van Japan naar Frankrijk te verhuizen, heb ik eerst voorgelegd aan mijn vrouw. Zoveel jaar later hebben we nog een dag spijt gehad van de beslissing. Parijs is geen straf! Weet je, ik omschrijf mezelf als een Hollander die elke dag geniet van de goede dingen van het leven die Parijs en bij uitbreiding Frankrijk te bieden hebben. Het aangeboren pessimisme en doemdenken van de Fransen neem ik erbij. Ze doen maar, het raakt mijn koude kleren niet.”