Home > Auto's > Urbains Auto's > De tour de force van Skoda

De tour de force van Skoda

Skoda is sinds 2004 officiële autopartner van de Tour de France. Voor het Tsjechische automerk, dat zelf afstamt van een fietsenmerk, allicht de beste sponsordeal ooit. Want hoe populairder de koers, hoe meer de nieuwste Skoda-modellen in beeld komen.

De geschiedenis van Skoda gaat terug tot 1895, met de opstart van een (motor)fietsenfabriekje in Mladá Boleslav, in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Uit het fietsenmerk groeide een automerk dat in de jaren dertig aan de top van de Europese automobielindustrie stond, maar na de Tweede Wereldoorlog compleet wegdeemsterde. In 1991 werd Skoda ingelijfd door de Volkswagen Group, wat de basis legde voor de wederopstanding van het Tsjechische automerk.

Vandaag de dag is Skoda niet langer het kneusje binnen de Duitse autogroep. Het merk beschikt intussen over een ruim én betaalbaar modellenaanbod, voor elk wils. Skoda blijft positief verrassen door zijn simply clever-aanpak en een consequente prijs- en modellenpolitiek.

De jongste nieuwkomer van Skoda is de volledig elektrische Enyaq Coupé iV, een afgeleid model van de Enyaq iV. Die is in 2019 op de markt gekomen en inmiddels uitgegroeid tot een echte bestseller.

Qua concept en uitrusting zijn beide modellen elkaars gelijke, het verschil zit hem in het silhouet én de prijs. Unterschied muss sein!

De Enyaq Coupé iV is leverbaar met meerdere batterij- en vermogensversies en met achterwiel- of vierwielaandrijving. In het eerste geval drijft een elektromotor op de achteras de achterwielen aan; in het tweede geval drijft een bijkomende elektromotor op de vooras de voorwielen aan.

De nieuwkomer rijdt zowel sportief als comfortabel, is vrij zuinig en beschikt over een zeer kleine draaicirkel waardoor hij uitermate wendbaar is. Binnenin beschikken de passagiers over een zee van ruimte, inclusief een zeer grote kofferbak. Dat maakt de Enyaq Coupé iV tot een ideale gezins- en vrijetijdsauto.

Het interieurdesign verdient een pluim voor zijn eenvoud, de aankleding getuigt van goede smaak én aandacht voor het milieu. Skoda maakt immers gebruik van gerecycleerde en recycleerbare materialen. Tegen 2030 mikt Skoda op een koolstofneutrale productieketen en op een aandeel van 50 tot 70 procent zuiver elektrische modellen. Niet slecht voor een volumemerk dat de komende jaren wil opklimmen tot de op vijf na bestverkopende constructeur in Europa.

Zoals gezegd is Skoda sinds 2004 officiële autopartner van de Tour de France, allicht de beste sponsordeal ooit van het Tsjechische automerk. De wielersport is immers populairder dan ooit. De voorbije Tour de France is gedurende drie weken door miljoenen wielerfans gevolgd op televisie. Met elke dag de rode Skoda Enyaq iV van koersdirecteur Christian Prudhomme prominent in beeld.

Het is een goed bewaard geheim dat enkel de rode Skoda’s van de Tour-organisatie in het gezelschap van de renners over de aankomstlijn mogen rijden. Wie zich niet houdt aan die regel komt op de zwarte lijst van de Tour-organisatie en is voor de rest van zijn leven persona non grata op de grootste rittenkoers van het jaar.

De Tour de France vergt niet alleen het uiterste van de renners maar ook van de 250 Skoda’s die het automerk ter beschikking stelt van de Tour-organisatie. Het parcours is zeer gevarieerd, de ene rit is kort de andere 250 kilometer lang, soms gaat het steil bergopwaarts en soms snoeihard bergafwaarts langs smalle wegen en diepe afgronden, een uitputtingsslag vooral voor de elektrisch aangedreven Enyaq iV die met bravoure de challenge tot een goede einde heeft gebracht. Een niet te onderschatten tour de force.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.