Renault en de elektrische auto. Het is een verhaal dat teruggaat tot 2013. In dat jaar komt de volledig elektrische ZOE op de markt. De Duitse constructeurs geloven dan nog niet in een toekomst voor elektrisch autorijden. Het vervolg van het verhaal is bekend: ZOE ontpopt zich tot een bestseller: Renault breidt zijn e-gamma uit en wordt marktleider in Europa.
Met de lancering van de Mégane E-Tech Electric volgt nu een nieuwe uitbreiding van het e-gamma. Het gaat om een compacte hatchback van 4,21 meter op het CMF EV-platform van de alliantie Renault– Nissan. 70 procent van het gewicht daarvan bestaat uit onderdelen die in Europa worden ingekocht. Enkel de batterij (LG) komt uit Zuid-Korea en is een lichtgewichtconstructie van 395 kilogram met een hoogte van amper 11 cm.
De ingenieurs zijn er ook in geslaagd om alle mechanische componenten te groeperen in het voorste compartiment, inclusief de compacte synchrone elektromotor. Daardoor weegt de voorwielaangedreven nieuwkomer slechts 1.624 kilogram wat zich vertaalt in een laag verbruik en een rijgedrag dat soepel en wendbaar is. Door het ontbreken van een transmisssietunnel en lange wielbasis van 2,70 meter beschikken de inzittenden over een zee van ruimte. Het koffervolume bedraagt 440 liter, wat opmerkelijk ruim is voor een auto van amper 4,21 meter. Onder de laadvloer bevindt zich nog een opbergruimte van 32 liter voor de laadkabel. Eén punt van kritiek: de hoge kofferdrempel.
De Mégane E-Tech Electric-klant kan kiezen tussen twee batterijcapaciteiten (40 en 60 kWh) en twee elektromotorvermogens (130 en 220 pk). In zijn krachtigste versie spurt de nieuwkomer van 0 naar 100 km/u in 7,4 seconden. Het rijbereik bedraagt 470 kilometer (WLTP).
Binnenin springt het grote display in de vorm van een omgekeerde L in het oog. In feite gaat het om twee schermen: het horizontale gedeelte (12,3 duim) achter het stuurwiel verstrekt alle relevante rij-informatie, terwijl op het verticale deel van het dashboard de gegevens van het multimediasysteem verschijnen. Dat laatste draait op Android Automotive. Het vormt een verlengstuk van je smartphone, waarmee persoonlijke voorkeuren kunnen worden gedefinieerd die gekoppeld zijn aan je Google-of Apple-account. Het systeem is gemakkelijk te begrijpen en te bedienen, laat zich over-the-air updaten. De nieuwkomer maakt gebruik van kwaliteitsvolle en duurzame materialen. Hij is prima afgewerkt en zit strak in het pak, oogt dynamisch, rijdt sportief maar niet oncomfortabel en voelt goed aan. Een extra dikke schuimlaag tussen de batterij en passagierscompartiment zorgt voor een goede geluidsdemping.
Conclusie: de Mégane E-Tech Electric is een nieuwkomer die ertoe doet. Vergeleken met zijn directe concurrenten Nissan Leaf en VW ID.3 is hij de betere van de drie, op zowat alle vlakken. Spijtig genoeg blijkt ook nu weer dat elektrisch autorijden niet voor iedereen is weggelegd. De goedkoopste Mégane E-Tech Electric kost 35.200 euro. Hij is daarmee 10.000 euro duurder dan de goedkoopste Mégane met benzinemotor. Die is intussen aan zijn vierde generatie toe en blijft ook de volgende jaren een van de sterkhouders van de Franse constructeur.