Home > Auto's > Urbains Auto's > Cabriolet is uit de gratie

Cabriolet is uit de gratie

Krijgen de weervrouwen en -mannen gelijk, dan mogen wij ons opmaken voor minder regen en meer zon. De hoogste tijd dus om de cabrio onder het stof vandaan te halen of een nieuwe aan te schaffen. De nieuwe oogst valt trouwens bescheiden uit. Dat heeft te maken met de forse terugloop van de cabrioverkoop.

Vooreerst dit: de cabriolet is zo oud als de auto zelf. Eind negentiende eeuw luidden veredelde paardenkoetsen met een puffende motor het begin in van een compleet nieuw tijdperk op het vlak van mobiliteit. Het zou enkele jaren duren voordat de chauffeur en zijn passagiers een dak boven hun hoofd kregen.

Dat de cabriolet de tand des tijds heeft overleefd, vind ik een klein wonder. Want hij is minder comfortabel dan een limousine, coupé of SUV, maar meestal fors duurder in aankoop. Een kleine of helemaal geen kofferbak maakt een cabriolet bovendien ongeschikt voor dagelijks gebruik of als gezinswagen. Hij creëert vaak ook valse verwachtingen. Een bariolet appelleert aan zon, zomer en zee, maar ‘open’ rijden in de volle zon, levert je gegarandeerd zonnebrand op. Bovendien krijg je ongefilterd schadelijke uitlaatgassen binnen.

Maar dat alles is voor doorgewinterde cabriorijders geen overtuigend argument om hun cabrio in te ruilen voor een coupé mét pollenfilter.

Open rijden heeft immers ook te maken met zien en gezien worden. Door hun opvallende, meestal elegante look refereren cabrio’s aan succes en rijkdom. Of zij ook het etiket ‘vrouwenauto’ verdienen, daar lopen de meningen over uiteen. Bovendien is de ene cabrio de andere niet. Afhankelijk van het aantal zitplaatsen, het comfortniveau en de dakconstructie heb je te maken met een cabrio, roadster of coupécabriolet.

Het valt mij op dat enkel de Duitse premiummerken meerdere modellen in hun portfolio hebben. De Franse merken, lange tijd een vaste waarde in het cabriosegment, hebben alle cabrio’s uit hun gamma geschrapt, terwijl de Japanse en Zuid-Koreaanse merken in die zin nooit ambities hebben getoond. Niet alleen het aanbod aan cabriomodellen loopt terug, ook de verkoop evolueert in ongunstige zin. benieuwd of de cabrio de elektrificatiegolf overleeft, want waarheen met de zware batterij? De Fiat 500e cabriolet en MINI cabriolet bewijzen dat het kan. Of zij navolging krijgen? Daarover durf ik geen voorspelling te doen.

Zou ik er zelf eentje kopen? Mijn hart zegt ja, mijn verstand zegt neen.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.