Home > Auto's > Urbains Auto's > Bonne route: de nieuwe Renault Espace

Bonne route: de nieuwe Renault Espace

Renault heeft een annus horribilis 2022 achter de rug. Meteen na de Russische inval in Oekranië trok de Franse autogroep zich terug uit Rusland en verloor het er al zijn bezittingen. Geschatte verlies ruim 2 miljard euro. Het goede nieuws is dat Renault dit en volgend jaar enkele nieuwe modellen op de markt brengt die ertoe doen. Te beginnen met de Austral die de Kadjar vervangt en de nieuwe Espace die een complete stijlbreuk betekent met het vertrouwde verschijningsbeeld van de vorige generaties. De eerste Espace maakte zijn debuut in 1984 en zette met zijn futuristische vormgeving de Europese autowereld op zijn kop. De zogenaamde Multi Purpose Vehicle (MPV) of monovolume bood plaats aan zeven inzittenden en combineerde innovatief design met luxe en een zee van ruimte binnenin. De Espace werd dé ideale reiswagen voor het grote en/of sportieve gezin.

Van monovolume naar luxe SUV

Zoals er in een mensenleven een tijd van komen en gaan is, geldt dat ook voor de Espace. De nieuwste generatie vormt een complete stijlbreuk met het verleden, de monovolume is veranderd in een full size SUV mét hybride aandrijving. Met een lengte van 4,72 meter is de nieuwkomer 14 cm korter dan zijn voorganger, desondanks biedt die nog meer ruimte binnenin. De derde zetelrij is standaard en is uitgerust met een ‘easy access’-functie die de toegankelijkheid ten goede komt. Het volume van de koffer varieert van 159 liter tot 1.818 liter.

De nieuwkomer wordt aangedreven door een 1.2 liter driecilinder turbobenzinemotor (130 pk)en twee elektromotoren. Het normverbruik varieert van 4,6 tot 4,9 l/100 km wat resulteert in een theoretische  actieradius van 1.100 km. Renault wijst erop dat de Espace steeds in elektrische modus vertrekt en automatisch energie recupereert bij het vertragen en remmen. Op die manier rijdt hij in de stad zowat driekwart van de tijd zuiver elektrisch waardoor hij 35 procent minder schadelijke CO2 uitstoot. Om de wendbaarheid van de Espace te vergroten is die leverbaar met vierwielsturing, een systeem dat de draaicirkel verkleint van 11,6 tot 10,4 meter. Vanzelfsprekend is de nieuwkomer uitgerust met de nieuwste rijhulp- en infotainmentsystemen en maakt Renault binnenin gebruik van hoogwaardige en duurzame materialen en beantwoordt de afwerking aan de hoogste kwaliteitseisen.

Renault toonde op het voorbije Autosalon van Brussel ook al voorafbeeldingen van zijn toekomstige e-modellen. Die herinneren aan iconische modellen zoals de R 5 en R 4 waarmee de Franse constructeur, als pionier op het vlak van elektrische aandrijving, opnieuw een toonaangevende rol wil opeisen in Europa. Het is de Franse autoconstructeur van harte gegund. Bij deze… bonne route.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.