Home > Auto's > Urbains Auto's > Bloedmooie cabrio met uitsterven bedreigd

Bloedmooie cabrio met uitsterven bedreigd

Cabrio’s zijn zo oud als de auto zelf. Over hun toekomst is het laatste woord nog niet gezegd. De  verkoop is geïmplodeerd en dat roept vragen op. Zijn cabrio’s te duur geworden? Of is de klimaatverandering de schuldige? Wie zich onbeschermd blootstelt aan de zon loopt immers een verhoogd risico op huidkanker.      

Terug in de tijd naar de zomer van 1903. De media sloegen groot alarm en voorspelden min of meer het einde van de elegante tweewielige paardenkoetsen. Die waren toen erg in trek bij de beau monde voor namiddaguitstapjes in de natuur.

De alarmsignalen waren een reactie op de lancering door Mercedes van de Simplex Touring Car en Simplex Phaeton, twee voertuigen die op het vlak van mobiliteit een nieuw tijdperk inluidden. Beide werden  aangedreven door een verbrandingsmotor, ter vervanging van fysieke paardenkracht. In feite betrof het veredelde paardenkoetsen met vier wielen en een puffende motor waarbij de chauffeur en zijn passagiers waren blootgesteld aan weer en wind. De eerste generatie motoren beschikte immers over te weinig vermogen, lees paardenkracht, om een auto mét dak vleugels te geven.

We zijn intussen 120 jaar verder. Personenwagens zijn een dagelijks gebruiksvoorwerp geworden, mét kwaliteiten en tekortkomingen. Zoals wij die ook kennen van koffiezetmachines of smartphones. In het geval van cabrio’s worden voor- en nadelen echter meteen uitvergroot en lopen de meningen over de zin en onzin van dit specifieke gebruiksvoorwerp sterk uiteen. Passie en ratio laten zich moeilijk onder één dak brengen.

Door hun opvallende verschijning en hun hoge prijs refereren cabrio’s aan succes en rijkdom. Zij appelleren ook aan zon en vakantie én – toegegeven – cabrio’s zijn doorgaans bloedmooie auto’s. Het ligt dus voor de hand dat zij emoties losmaken, het hart harder doen slaan, maar ook doen vergeten dat zij ook nadelen hebben.

Een cabrio is meestal een tweezitter en zelden een volwaardige vierzitter. Omwille van de vormgeving én om gewicht te sparen, houden de ontwerpers de kofferruimte bovendien bewust klein. Als eerste auto in een gezin met kinderen komt hij dus niet in aanmerking. Zelfs met zijn tweetjes met een cabrio op reis gaan, is door de kleine kofferinhoud niet vanzelfsprekend.

Cabrio’s zijn sowieso een nicheproduct, zij worden in kleine series gebouwd en zijn meestal uitgerust met krachtige motoren en extravagante accessoires. Daardoor zijn ze fors duurder dan de coupés waar zij van zijn afgeleid.

Ze creëren ook valse verwachtingen. Enerzijds appelleren ze aan zon en vakantie, anderzijds kan open rijden in de volle zon een flinke zonnebrand veroorzaken en – op termijn – zelfs huidkanker. Rijden met de haren in de wind zorgt er ook voor dat je sneller vermoeid raakt en dat je veel meer schadelijke uitlaatgassen inademt.

Cabrio’s worden vaak afgedaan als een typische vrouwenauto. Dat heeft ermee te maken dat cabrio’s worden vereenzelvigd met zien en gezien worden. Navraag bij de merken levert een gedifferentieerd beeld op. Wie met welke auto rijdt, hangt vooral af van de prijs, het model en merk.

Zoals gezegd, de cabrioverkoop is het voorbije decennium geïmplodeerd en dat heeft ook te maken met de verschraling van het aanbod. Omdat cabrio’s op een beperkte oplage worden gebouwd, zorgen de hoge ontwikkelings- en productiekosten ervoor dat de winstmarge laag is en dat een cabrio vanuit financieel standpunt niet interessant is voor een merk. Dat heeft ervoor gezorgd dat het aanbod drastisch is gekrompen.

Of een cabrio een goede geldbelegging is? Een auto is zelden een renderende investering, tenzij het om een zeer exclusief model gaat én je over voldoende financiële reserves beschikt om te kunnen wachten op een offer you can’t refuse.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.