Home > Auto's > Urbains Auto's > Audi Grandsphere Concept: privéjet voor de weg

Audi Grandsphere Concept: privéjet voor de weg

Nu thuiswerken opnieuw de regel is, verlies ik minder tijd in file en heb ik meer tijd voor reflectie. Het valt mij op dat de automerken bij de presentatie van hun nieuwe modellen almaar meer de nadruk leggen op het aspect design. Dat heeft ermee te maken dat omzeggens alle nieuwe modellen elektrisch worden aangedreven. Elektrische auto’s zijn compleet anders gecompartimenteerd: minder ruimte voor het motorcompartiment, meer plaats voor het personencompartiment. De nieuwe verhoudingen bieden de designers nieuwe mogelijkheden.

In het geval van de Audi Grandsphere Concept, een voorafbeelding van de toekomstige Audi A8, heeft het team van hoofddesigner Marc Lichte bovendien een nieuwe werkmethode gevolgd. ,,In plaats van te vertrekken van de buitenkant zijn wij omgekeerd tewerk gegaan, van binnen naar buiten. Onze focus lag op het interieur en de leef- en belevingssfeer van de inzittenden tijdens het rijden. Wij zijn zoveel mogelijk tegemoetgekomen aan hun behoeften en wensen. Pas in tweede instantie hebben we werk gemaakt van de verpakking.”

De verandering in de comfortzone is radicaal: terwijl de grote baas traditioneel achteraan zit,  bevindt de first class zone zich nu vooraan – op de eerste rij. Die zone is immers niet langer exclusief en noodzakelijkerwijs voorbehouden aan de rijfunctie. Op niveau 4 verdwijnen het stuur en de pedalen en verandert het voorste deel van het interieur in een vrije ruimte over de volle breedte, met een perfect zicht door de grote voor- en zijruiten met maximale bewegingsmogelijkheden. Achterin is een beklede  tweepersoonsbank met zijdelings doorlopende armleuning als zitmogelijkheid geïntegreerd.

Geen armaturen, geen beeldschermen

Wordt het voertuig door aanraking met een vingertop tot leven gebracht, dan nemen de beeldschermen de vorm aan van projecties op de houten oppervlaktes onder de voorruit. In geautomatiseerde rijmodus kunnen de beeldschermen ook worden gebruikt als cinemascopeschermen voor infotainmentcontent of voor videoconferenties. Geeft de bestuurder het commando uit handen en zet hij of zij de zetel ver naar achteren, dan zorgt een combinatie van eyetracking en gebarenbesturing ervoor dat het systeem zijn of haar commando’s uitvoert. Een sensor die op het oog is gericht, volgt elke beweging.

Met een lengte van 5,35 m, een breedte van 2 m en een hoogte van 1,39 m hoort de Grandsphere thuis in het dure luxesegment. De visuele indruk is zo mogelijk nog indrukwekkender dan de naakte cijfers. Dat heeft ermee te maken dat de concept car in niets op een traditionele limousine gelijkt maar veeleer op een vierdeurs GT die recht uit de windtunnel komt.

Rijbereik van 750 kilometer

De Audi Grandsphere Concept staat op het Premium Platform Electric (PPE) dat specifiek is ontworpen voor elektrische aandrijving op batterijen en dat ook wordt gebruikt door de Porsche Taycan en Audi e-tron GT. De batterijmodule met een vermogen van 120 kWh bevindt zich tussen de wielassen en garandeert veel zit- en beenruimte, ook achterin. Dankzij afzonderlijke elektromotoren met een totaalvermogen van 530 kW op de voor- en achteras beschikt de Grandsphere over vierwielaandrijving, een vanzelfsprekendheid voor een Audi.

Het hart van het aandrijfsysteem is de 800 Volt-oplaadtechnologie die ervoor zorgt dat de batterij van de Grandsphere in minder dan 25 minuten kan worden opgeladen van 5 tot 80 procent. De Grandsphere heeft een maximaal rijbereik van 750 kilometer en spurt in zo’n vier seconden van 0 naar 100 km/u. Wat wil een mens nog meer. Hoeveel de nieuwe Audi A8 in 2025 zal kosten, daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.