Turbulent autojaar voorspelt weinig goeds
2024 gaat de geschiedenis in als een kanteljaar voor de Europese automerken. Na een reeks recordjaren zijn hun omzet en bedrijfswinsten in 2024 spectaculair gedaald. Door de terugkeer aan de macht van Trump is beterschap niet meteen in zicht.
Het zat eraan te komen. Na een reeks boerenjaren hebben de omzet en winsten van de meeste Europese automerken in 2024 een flinke duik genomen. Oordeel zelf: de operationele winst van Audi en BMW kelderde in het derde kwartaal met respectievelijk 91 en 83,8 procent. Ook Volkswagen (- 64 %), Mercedes (- 64 %) en Porsche (- 19 %) deelden in de klappen en dat geldt ook voor de dochtermerken Alfa, Citroën, DS, Fiat, Lancia, Opel en Peugeot van de Frans-Italiaanse fusiegroep Stellantis.
Wie is waar verantwoordelijk voor?
Een voor de hand liggende verklaring voor de slechte gang van zaken is de hobbelige heropstart van de productie na corona. Het volume heeft nooit meer het peil van voor de pandemie bereikt. Jaarlijks rollen nu 2 miljoen wagens minder van de band. Nieuwe auto’s zijn te duur geworden voor normaalverdieners die geen aanspraak kunnen maken op een bedrijfswagen. De Europese merken verkopen ook veel minder auto’s in China dan voorheen. Hun marktaandeel in China is dit jaar gedaald naar 37 procent, in 2020 bedroeg dat nog 64 procent. Dat betekent dat er minder auto’s moeten worden gebouwd, dat de fabrieken daardoor niet meer op volle toeren draaien en dat hun rendabiliteit achteruitgaat. De Europese autobazen schuiven de schuld in de schoenen van de politieke overheden. Die voeren in hun ogen geen toekomstgericht mobiliteitsbeleid en nemen maatregelen ter verdediging van de belangen van de Europese autonijverheid. Maar in de praktijk hebben die vaak een averechts effect. Door de verhoging van de invoerheffingen op elektrische auto’s uit China dreigt een handelsoorlog te ontstaan. Dat is zowat het ergste wat de Europese constructeurs kan overkomen. Met name de Duitse automerken realiseren 30 à 40 procent van hun omzet en winsten in China én betrekken tot driekwart van hun onderdelen van Chinese toeleveranciers. De waarheid is dat zonder onderdelen made in China de productie in de Europese autofabrieken van de ene dag op de andere stilvalt. Het is bovendien een publiek geheim dat Citroën, Fiat, Opel, Peugeot, Polestar, Mercedes, MG, Lotus en Volvo deels of volledig eigendom zijn van Chinese autogroepen.
Comeback van Trump bijkomend obstakel
Met de terugkeer aan de macht van Trump worden de Europese merken vanaf januari geconfronteerd met hogere invoerheffingen op hun auto’s die buiten de VS zijn gebouwd. De comeback van klimaatscepticus Trump doorkruist bovendien de elektrificatieplannen van de Europese merken. Door komaf te maken met de financiële voordelen voor kopers van een elektrische auto zal de verkoop van e-auto’s in de VS fors teruglopen. Om hun positie op de Amerikaanse markt te consolideren, zullen de Europese merken hun productiecapaciteit in de VS moeten verhogen én hun elektrificatieplannen ingrijpend bijsturen.
Lichtpunt Renault
Renault is zowat het enige lichtpunt in Europa en dat ondanks de zware verliezen die het in 2022 heeft geleden door de Russische inval in Oekraïne. Ondanks die financiële tegenvaller is de Franse constructeur blijven investeren in de uitbouw van een aantrekkelijk gamma van betaalbare elektrische modellen met toppers zoals de Scenic E-Tech. Die werd verkozen tot Auto van het Jaar 2024. Voor 2025 behoort de R5 E-Tech tot de grote kanshebbers. In 2025 maakt ook de R4 E-Tech zijn debuut, een makeover van de legendarische Renault R4.
Renault-topman Luca de Meo lost hiermee de belofte in om ‘elektrisch autorijden voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken’. Voor de ontwikkeling van innovatieve technologie én e-modellen heeft hij bovendien een gloednieuwe site uit de grond gestampt in het Noord-Franse Douai. ElectriCity moet hét expertisecentrum voor duurzame mobiliteit in Europa worden. Terzelfdertijd wil hij Renault omvormen tot een technologie-, energie- en mobiliteitsbedrijf dat inspeelt op de nieuwe mobiliteitsbehoeften en even efficiënt en rendabel produceert als de Chinese merken. Hij legt daarmee de lat zeer hoog maar tot nu toe is hij een man van zijn woord gebleken. Alors, bonne route!