Home > Auto's > Tracklimits in de Formule 1

Tracklimits in de Formule 1

Auteur: Xavier Maassen

Max reed tijdens de GP van Amerika een van de beste races uit zijn nog jonge carrière. Hij was echt de snelste man van het veld. Gestart vanaf plaats 16 reed hij, met de ene inhaalactie na de andere, hard richting het podium. In de laatste ronde had hij alleen nog Kimi Raikkonen voor zich en die wist hij drie bochten voor de finish op een gewaagde en gedurfde manier in te halen waar niemand het had verwacht. Met deze inhaalactie liet Max weer zien dat hij echt een van de allerbeste uit zijn tijd zal worden. Het gat was er en hij ging ervoor.

Maar tijdens zijn inhaalactie op Kimi Raikkonen ging hij met vier wielen aan de binnenkant over de witte lijn (en dus niet meer op het zwarte asfalt) en kon zo als derde finishen. Hij had dus een duidelijk voordeel. Er is sindsdien veel discussie over de bestraffing van Max Verstappen. Een waanzinnig mooie en knappe inhaalactie, maar niet volgens de regels en dus volgde een 5 seconde bestraffing, waarmee hij een plaats terugviel.

Het was dus over het randje volgens de wedstrijdleiding. Hij ging met vier wielen over de witte lijn en had een duidelijk, meetbaar voordeel. De regel is de regel, en die heeft hij overtreden. Veel mensen roepen dat anderen ook met vier wielen over de witte lijn gingen en dat klopt, maar zij hadden niet een meetbaar voordeel. Althans, dat is de grote vraag. Als Lewis Hamilton met vier wielen over de witte lijn komt in de kwalificatie en die ronde de pole position rijdt, is er dan sprake van een duidelijk voordeel? En als iemand een andere auto ontwijkt om een crash te voorkomen, maar wel zijn positie behoudt ondanks het feit dat hij met vier wielen over de witte lijn gaat, is dat een duidelijk voordeel of is dat veiligheid?

De reden dat deze discussie de laatste jaren steeds meer op de voorgrond komt, is doordat circuits steeds veiliger moeten worden. En dat nieuwe circuits alleen maar uit asfalt bestaan en veel minder gras en grindbakken. Vroeger kon je een bocht niet afsnijden of wijd gaan bij het uitkomen, omdat er gras lag en iets verder een grindbak. Asfalt is veiliger, omdat er meer uitloopzones zijn voor de rijders zonder de wagens te beschadigen. Tevens remt asfalt beter af, dan de oude grindbakken.

De vraag is hoe de autosport hier in de toekomst beter mee kan omgaan. In de F1 is er nu deze discussie na de actie van Verstappen, maar overal in de autosport wordt deze regel toegepast en is er veel discussie. Ook ik ben al eerder bestraft voor deze overtreding. En bij de 24 uur van Spa van dit jaar zijn er in de race meer dan 20 Drive-through penalties geweest voor rijders die meermaals in ‘Eau Rouge’ of ‘Blanchimont’ buiten de witte lijnen tekenden. Het is duidelijk dat dit niet goed is voor de sport, maar waar trek je de lijn? Als je de regel laat varen, wordt het op bepaalde plaatsen echt gevaarlijk. En het continu en rechtlijnig straffen is ook niet makkelijk en zeker niet goed voor de sport.

Een inhaalactie, zoals die van Verstappen, moet toch niet worden bestraft, maar juist bejubeld worden. Een mogelijke oplossing zou zijn om hogere kerbstones te plaatsen, waarmee je dus geen voordeel kan halen. Of weer meer gras en/of grindbakken plaatsen. Maar dit zal allemaal weer ten koste gaan van de veiligheid en die is nog belangrijker voor de sport. Een ding is duidelijk, er moet meer duidelijkheid komen en rechtlijnigheid. We zien nog te veel verschillen per circuit of klasse over deze regel. Kortom, de FIA heeft een hele kluif aan deze kwestie en de oplossing zal er nog niet zijn volgende week. Wordt vervolgd.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu