Home > Auto's > The 8 is snel

The 8 is snel

Auteur: Urbain Vandormael

BMW M850I XDRIVE COUPÉ

Wie je ook bent en waar je ook woont, koop je een nieuwe auto dan kies je intuïtief voor een model dat je mooi vindt.” Dat zegt ADRIAN VAN HOOYDONK uit Echt. Voor wie hem nog niet kent, de 54-jarige Adrian is sinds 2009 Design Director van BMW Group. De nieuwe M850i xDrive Coupé, misschien wel de sierlijkste coupé op de markt, draagt zijn signatuur. Freude am Fahren, daar zorgt de beresterke 4.4 liter TwinPower Turbo V8-benzinemotor voor.

BMW heeft een rijke traditie op het vlak van sportieve coupés, met uitschieters als de 6- en 8-serie coupés uit de jaren tachtig en negentig. De 850 coupé uit 1989, met een krachtige 5.0 liter V12-cilinder onder de motorkap, was toen de meest geavanceerde sportcoupé op de markt. Precies dertig jaar later stuurt de Beierse autobouwer ons de baan op met zijn legitieme opvolger, de M850i xDrive Coupé. De gulzige V12 van toen heeft plaats gemaakt voor een uitermate efficiënte 4.4 l. TwinPower Turbo V8-mo-tor met een vermogen van 530 pk en een koppel van 750 Nm. Ter vergelijking: de BMW 850 uit 1989 beschikte over 300 pk en verbruikte zo’n 15 à 20 l/100 km.

Meer power, minder verbruik
Dankzij een kleinere cilinderinhoud en de implementatie van innovatieve motorentechnologie liggen de CO2-uitstoot en het verbruik van de nieuwkomer fors lager, ondanks dat die net geen 2 ton weegt. Afhankelijk van de rijstijl en het parcours schommelde ons testverbruik tussen 11 en 13,5 l/100 km, wat oké is voor een krachtpatser van bijna 5 meter die in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u spurt. Zijn topsnelheid is begrensd tot 250 km/u, de snelheidslimiet berust op een afspraak tussen de Duitse premiummerken. Die hopen zo een discussie over een algemene snelheidsbeperking in eigen land te vlug af te zijn. Duitsland is het enige beschaafde land waar je nog ongelimiteerd snel mag rijden op de openbare weg.

Intelligente vierwielaandrijving voor extra grip
Daarom: snel even de grens over, diep ademhalen én gas geven. Zelfs richting de 250 km/u-limiet blijft de M850i xDrive Coupé bijzonder goed aanvoelen en ligt die stabiel op de weg. Daar zorgen naast de intelligente vierwielaandrijving en vierwielsturing, de adaptieve demping, het M-Sport sperdifferentieel en een reeks rij-hulpsystemen voor. Die laatste snellen de bestuurder te hulp wanneer die te snel een bocht induikt of te bruusk remt op een nat wegdek. Wie op een afgesloten parcours de grenzen van zijn rijmankunst wil aftasten, kan gebruikmaken van de Sport+ rij-modus. Maar doe dat bitte niet zonder de nodige circuitervaring. Daar is een M850i xDrive Coupé te kostbaar voor: 193.322 euro inclusief BTW/BPM.

Vrij complete standaarduitrusting
In ruil krijg je een bloedmooie en luxueuze 2+2 Gran Tourismo die nieuwe maatstaven zet in het nichesegment van de dure, exclusieve sportcoupés – niet te verwarren met supersportwagens à la Ferrari. Inbegrepen in de standaarduitrusting zijn lederen bekleding voor de sportstoelen, dashboard- en deurpanelen, vierwielaandrijving, 8-trapsautomaat en een zeer omvangrijk pakket infotainment- en connectiviteitssystemen van de allernieuwste generatie. Het stuur en de gebruikte materialen voelen hoogwaardig aan, de afwerking getuigt van vakmanschap. Ken-merkend is de brede en steil oplopende middenconsole waarop alle belangrijke functies op een overzichtelijke wijze zijn gebundeld, perfect binnen het zicht- en handbereik van de bestuurder. Een streling voor het oog vormen de met de hand vervaardigde glasapplicaties op de diverse bedieningselementen zoals de versnellingshendel, iDrive Controller en start-/stopknop. De plaatsruimte op de achterste stoelen is beperkt, de achterste zetels zijn neerklapbaar waardoor de bagageruimte van 420 liter kan uitgebreid worden tot het niveau van de BMW 7-reeks waarvan het onderstel ook voor de nieuwe 8 serie Coupé wordt gebruikt.

Minder is meer
Adrian van Hooydonk en zijn medewerkers zijn erin geslaagd het aantal lijnen langs de carrosserie tot een minimum te beperken en zo de uitdrukkingskracht van de vlakken maximaal te benadrukken. Op die manier is een silhouet ontstaan dat volkomen nieuw is in het hedendaagse autodesign. Bekende BMW-designelementen zoals de nierengrille, de achterlichten in L-vorm of de tegenkromming in de achterste zijruiten hebben een eigentijdse interpretatie gekregen. Zo verwijst de nierengrille in de vorm van een haaienneus naar iconische modellen zoals de BMW 507 en BMW 3.0 CSL. De volumineus gevormde achterste wielkuipen leggen de nadruk op het lage zwaartepunt van deze Gran Turismo die op een voorbeeldige wijze emotioneel design en sportieve prestaties combineert met luxe en comfort. Opdracht volbracht!

Budget- en milieuvriendelijke dieselversie
The 8 is ook verkrijgbaar met een goedkopere 3.0 liter 6-cilinderdieselmotor. Het prijsverschil beloopt net geen 44.000 euro, de 840d xDrive Coupé is bovendien zuiniger in verbruik, stoot minder schadelijke CO2 uit én is Euro 6d-TEMP gecertificeerd.

De BMW M850i xDrive Coupé zet nieuwe maatstaven in het segment van de exclusieve sport-coupés. Het stuur en de gebruikte materialen voelen hoogwaardig aan, de afwerking getuigt van vakmanschap, zoals de klant dat ook aantreft bij Keram.

Keram is een dynamisch familiebedrijf met vestigingen in Maastricht en Heerlen dat de voorbije 30 jaar naam en faam heeft verworven als BMW- en Mini-dealer in Zuid-Limburg. De bedrijfsleiding is in handen van Ralph Kerres en John Meessen.
www.keram.nl

Fotografie: Patrick Theunissen 

____________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu