Stronger than time
De levenscyclus van een doorsnee automodel bedraagt gemiddeld zes jaar. Iconische modellen zoals de Mercedes G-klasse maken een uitzondering op die regel. Die gaan, bij wijze van spreken, een leven lang mee. Chapeau reed met de allernieuwste generatie.
Zijn lancering in 1979 was voorpaginanieuws. Met de G-klasse introduceerde Mercedes een compleet nieuw wagentype dat de autowereld op zijn kop zette en beschouwd wordt als de voorloper van de SUV. Voor een merk als Mercedes-Benz dat naam en faam had verworven met de bouw van luxueuze limousines, betekende de G-klasse een stap in het onbekende die echter grondig was voorbereid.
Voor Mercedes-ingenieurs is Deutsche Gründ-lichkeit een vanzelfsprekendheid. De G-klasse is van oorsprong een militair voertuig dat door zijn unieke terreinkwaliteiten, robuust voorkomen en uitzonderlijk hoge betrouwbaarheid ook zijn weg naar de civiele maatschappij heeft gevonden en zich daar heeft ontplooid tot de beste allrounder op de markt: geen beek te diep, geen heuvel te hoog, geen paardentrailer te zwaar.
Groter
We zijn nu vier decennia verder. De vijfde generatie G-klasse is in alle opzichten een nummer groter dan de vorige en niet één schroef heeft de generatiewissel overleefd. Desondanks heeft de nieuwkomer zijn authentiek karakter en kenmerkend hoekige design weten te bewaren. Dat is goed en slecht nieuws. Want daardoor stijgt het windgeruis in de auto snel tot een storend hoog niveau, wat afbreuk doet aan het nobele karakter van de G-klasse. Want ook zonder luchtvering rijdt die bijzonder comfortabel en is die uitgerust met de modernste assistentie- en infotainmentsystemen. De kwaliteit van de gebruikte materialen en afwerking is top. Het terrein is buiten, de lounge is binnen. Daar hangt vanzelfsprekend een prijskaartje aan vast. De lange reeks dure accessoires die het rijden en leven aan boord van het iconisch model aangenamer maken, doet de factuur nog hoger oplopen.
Werk- en luxepaard
De G-klasse is zowel een werk- als een luxepaard. Off road activeer je met één vinger de sperdifferentiëlen en Low Range die je toelaten om probleemloos over obstakels te navigeren en steile hellingen te overwinnen. Demping en besturing worden automatisch aangepast, het gaspedaal murw gemaakt zodat je heel nauwkeurig en behoedzaam te werk kunt gaan. En dat met een kolos van bijna 2,5 ton. De aanrijd- en afrolhoeken zijn groter dan bij zijn voorganger, net als de grondspeling. Ook de doorwaaddiepte is toegenomen tot 70 cm. Ondiepe rivieren en steile berghellingen zijn allicht meer uitzondering dan regel. In de meeste gevallen wordt de G-klasse gebruikt voor woon-werkverkeer en als gezins- en reiswagen. En als status-symbool, om welstand te etaleren. In dat laatste geval valt de keuze meestal op de sportieve AMG G 63-versie. Die ziet er nog imposanter uit, bezit nog meer motorvermogen (585 pk) en rijdt nog sneller: tot 240 km/u en in 4,5 seconden van 0 tot 100. Het slechte nieuws is dat niet alleen de prestaties de hoogte ingaan maar ook het verbruik, de CO2-uitstoot en de prijs. Verbruikt de Mercedes 121G 500 gemiddeld 15 à 17 l/100 km, dikt dat voor de AMG-versie aan tot 20 l/100 km. Voor de extra pk’s en accessoires moet je fors extra betalen en niet een klein beetje. Met een CO2-uitstoot van 299 g/km lopen ook de taksen extreem hoog op maar voor wie zich in hoge kringen beweegt, is dat meestal geen onoverkomelijk obstakel. Exclusiviteit heeft nu eenmaal een prijs.
Made in Austria
De G-klasse wordt geassembleerd in het Oostenrijkse Graz door Magna Steyr, dat gespecialiseerd is in de productie van speciale series voor onder andere BMW, Jaguar, Mercedes en Toyota. De autofabriek behoort tot de modernste van Europa. Diverse modellen van verschillende merken met uiteenlopende aandrijfsystemen (benzine, diesel, hybride en elektrisch) worden er op dezelfde band geproduceerd. Een krachttoer die een ver doorgedreven automatisering en hoge graad van efficiëntie en flexibiliteit vereist. Magna Steyr is de grootste autobouwer zonder eigen merk.
Dit artikel is verschenen in Chapeau Magazine #139 (maart 2020). Door de verlate plaatsing als gevolg van de ontwikkelingen rondom COVID-19 is het mogelijk dat de informatie niet volledig up to date is.