Sono Sion: aangedreven door de zon
Ik werd genodigd via Chapeau voor een kennismaking met de Sono Sion. Wie? Juist ja: de Sono Sion. Een volledig elektrische auto met zonnecellen en gemaakt in Duitsland. De auto is ontstaan uit een idealistische gedachte van twee studenten. Het volledige verhaal kreeg ik te horen bij de Sam Decorfabriek in Maastricht, waar de Europese tour van het merk voorbij kwam om meer mensen kennis te laten maken met deze nieuwe auto.
Aangekomen op het fabrieksterrein zie ik twee grote Tesla’s staan met grote Sono Motors-stickers erop. Verderop zit een jonge dame lekker in de zon in een strandstoel te genieten van het weer. En als ik de signage volg kom ik in de hal waar ik onder mooie Sono-tentjes twee wagens zie staan. Het gaat om twee prototypes, begrijp ik later, waarmee het merk Europa laat kennismaken met deze nieuwe auto, die in 2019 op de markt zou moeten komen. Ik kom in gesprek met een van de jonge gasten die het project begeleidt. Een beetje onhandig, maar charmant word ik voorgesteld aan de wagen en de historie van het merk.
Het begint allemaal in 2012, het jaar waarin Jonah en Laurin het heft in handen namen om een verschil te maken in de wereld en niet af te wachten wat anderen zouden brengen. Ze willen een milieuvriendelijke auto op de markt brengen. Na een eerste pre-prototype wordt in 2016 het bedrijf officieel gestart, samen met huisgenoot Navina. Er volgt een zeer succesvolle crowdfunding met een opbrengst van meer dan 820.000 euro. In 2017 starten ze met de bouw van een prototype met behulp van bekende partners uit de automotive sector. In juli van dat jaar presenteren ze hun prototype aan de wereld en wordt hun visie voor een oplossing voor duurzame mobiliteit werkelijkheid. Er volgt een eerste tour door Europa om mensen kennis te laten maken. En met een tweede succesvolle crowdfunding wordt de start gemaakt voor de verdere groei en de uiteindelijk realisatie van de droom.
Inmiddels zijn ze druk met de tweede tour en hebben ze al meer dan 7000 bestellingen gekregen voor deze elektrische wagen. Maar wat maakt het nu zo uniek? Ten eerste is het de eerste auto met 330 zonnecellen om de auto ook op te laden met de zon. Dit is nog niet eerder gedaan. Daarnaast zijn er nog veel meer features die deze auto uniek maken. Zo is hij voorzien met bidirectionele oplaad-technologie, die er voor zorgt dat je niet alleen energie opwekt, maar ook kan leveren. Je hebt eigenlijk een mobiele krachtcentrale en je kan alle gangbare elektrische apparaten erop aansluiten. En de auto kost slechts 16.000 euro. Dat is wel zonder de accu. De accu, die zorgt voor een range van 250 kilometer, kan je namelijk los kopen voor 4.000 euro of leasen en per maand betalen. Om tegen deze kostprijs te kunnen leveren heb je één enkele optie en dat is de keuze voor een trekhaak. Ook de kleur staat vast, hetgeen doet denken aan de bekende quote van Henri Ford: ‘you can order any color, as long as it is black.’
In het interieur is alles simpel en basic, maar je hebt alles wat je nodig hebt met een groot touchscreen, dat in dit prototype nog niet echt werkt. Een van de opvallende zaken in het interieur is het speciale mos dat in het dashboard is geïntegreerd voor de luchtfiltering. Het filtert tot twintig procent van de fijne stofdeeltjes en heeft een regulerend effect op de vochtigheid in de Sion en je hoeft het geen water te geven.
Na een kleine testronde door de hallen van de fabriek ben ik aangenaam verrast, de auto rijdt eigenlijk gewoon zoals iedere andere auto of Tesla. Het is een mooi verhaal van twee studenten die een verschil in de wereld willen maken en een betere toekomst willen voor onze planeet. En ze wilden niet afwachten en kwamen in actie. Ik ben benieuwd hoe het definitieve model er gaat uitzien en wens dit project een geweldige toekomst. Wat is het toch mooi als mensen iets doen uit pure passie en om echt een verschil te maken.
Meer informatie: https://sonomotors.com/
Xavier
______________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <