Home > Auto's > Smartphone op wielen nog vaak nachtmerrie

Smartphone op wielen nog vaak nachtmerrie

Het ontwikkelen van een auto met de nieuwste techniek aan boord duurt lang en kost handen vol geld. En daarmee is succes nog niet eens gegarandeerd…

De kwaliteit van (kleine) auto’s wordt slechter! Het is de schokkende conclusie van een kwaliteitscheck door de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC die de materiaal- en bouwkwaliteit van 580 auto’s heeft getest op basis van 34 criteria. Ook ‘gevestigde waarden’ zoals de Mercedes C-klasse en VW Golf halen niet hetzelfde hoge kwaliteitsniveau van de vorige generatie. De BMW 3-reeks komt nog als beste uit de kwaliteitscheck.

Hoe is dat mogelijk, als je bedenkt dat de ontwikkeling van een auto vijf tot zes jaar duurt en honderden miljoenen euro’s kost? Dat zit zo: de overgang van verbrandings- naar elektromotoren kost de automerken veel geld. Om hun nieuwe auto’s nog enigszins betaalbaar te houden, besparen ze daarom op de kwaliteit van de materialen en afwerking.

De achteruitgang van de vooruitgang  

En dan is er nog de klant die steeds betere digitale snufjes aan boord wil hebben om, onder het rijden, met de wereld in contact te blijven. Het ontwikkelen van dit soort systemen is op z’n zachtst gezegd niet het favoriete domein van autoconstructeurs.

Met de ontelbare applicaties op het dashboard lijkt de nieuwe generatie auto’s lijkt hoe langer hoe meer op een smartphone op wielen. Het kan ook teveel van het goede zijn. Geen slecht woord over rijhulpsystemen als de Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) want die dragen bij aan veiligheid en rijcomfort. Ze beletten dat je tegen een voorligger knalt, waarschuwen voor naderend gevaar bij het wisselen van rijkstrook en parkeren en attenderen je op obstakels op de weg.

ADAS vormen het begin van een technologische revolutie op weg naar de zelfsturende auto. In afwachting daarvan implementeren de automerken om de haverklap nieuwe systemen die inspelen op het rijgedrag en de rijgewoonten van de bestuurder en die zo via de smartphone kunnen worden bediend.

Is de bediening voor kids kinderspel, voor vele 50-plussers is het een nachtmerrie. Zelfs de meest essentiële functies worden aangestuurd via een megatouchscreen. Dat zorgt ervoor dat de bestuurder zijn blik gedurende meerdere seconden niet op de weg maar op het scherm richt wat tot gevaarlijke  situaties kan leiden.

Ook de privacy wordt door de apps bedreigd. De analyse van ons rijgedrag en onze gewoonten levert interessante informatie op die voor commerciële doeleinden kan worden gebruikt. Vooruitgang veroorzaakt soms achteruitgang!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.