Home > Auto's > Pronkstuk op InterClassics Maastricht

Pronkstuk op InterClassics Maastricht

Auteur: Ubrain Vandormael

De Ferrari 250 GT Europa met het oorspronkelijke kenteken TP-66-66 van HENK KOEL wordt een van de blikvangers van Interclassics Maastricht dat van 12 tot en met 15 januari 2017 plaatsvindt in MECC Maastricht. Het oldtimerevent staat in het teken van zeventig jaar Ferrari.

Ik herinner me dat ik als jochie die avond langer mocht opblijven, omdat mijn vader vertraging had opgelopen. Het was hartje winter en hij keerde in zijn eentje terug uit Italië naar Nederland aan het stuur van zijn nieuwe Ferrari 250 GT Europa, zonder winterbanden of sneeuwkettingen. In 1954 bestonden er nog geen winterbanden voor sportwagens, moet je weten.” Dat vertelt Henk Koel, Ferrari-liefhebber én -verzamelaar in de omgeving van Haarlem.

Sinds midden jaren negentig is hij opnieuw in het bezit van zijn vaders 250 GT Europa nadat die een tijdlang van de aardbodem leek te zijn verdwenen. „Na het overlijden van de Nederlandse importeur zag mijn vader het niet zitten om het onderhoud van zijn Ferrari toe te vertrouwen aan monteurs die hij niet kende. En dus verkocht hij zijn zilverkleurige oogappel met rode zetelbekleding, chassisnummer 0421 en kenteken TP-66-66 aan een Nederlandse verzamelaar, die hem op zijn beurt na jaren doorverkocht aan een Engelsman. In de UK veranderde hij nog een paar maal van eigenaar. Via mijn broer Nico die secretaris was van de Nederlandse Ferrari-club, kwamen we mijn vaders Ferrari daar opnieuw op het spoor. Mijn broer reisde zelfs naar de UK om zich te vergewissen van de authenticiteit van de auto, en trof die in een miserabele toestand aan bij een kasteelheer. Die wilde met een exorbitante prijs de slag van zijn leven slaan, maar dat plezier hebben we hem niet gegund. Achteraf, in een poging zijn verzekeringsmaatschappij op te lichten, ontmantelde hij de auto en begroef de onderdelen op zijn landgoed. Nadat het bedrog werd ontdekt en de lord in de gevangenis was beland, slaagde mijn broer er alsnog in alle vitale onderdelen terug te krijgen en naar Nederland te laten overbrengen. Daarop volgde een jarenlange en dure restauratie, deels in Nederland en deels in Italië. In 1995 verkeerde mijn vaders Ferrari uit 1954 eindelijk opnieuw in een onberispelijke staat en sloot ik een deal met mijn broer, waarna de wagen in mijn collectie belandde.”

In de daaropvolgende jaren liet Henk Koel nog enkele detailverbeteringen uitvoeren, waardoor de auto nu voor de volle honderd procent in ere is hersteld. Hij neemt geregeld deel aan een Concours d’Elégance in binnen- en buitenland en valt vaak in de prijzen. Henk Koel ziet de geslaagde restauratie als een eerbetoon aan zijn vader van wie hij de passie voor Ferrari heeft geërfd. „Een rationele verklaring voor die passie heb ik niet. In mijn geval gaat het om liefde op het eerste gezicht die teruggaat tot een koude winternacht in 1954. Overloop je de zeventigjarige geschiedenis van Ferrari, dan springen de talloze successen in de Formule 1 en Le Mans in het oog. Die hebben het merk een sportief imago bezorgd dat uniek is in de autowereld. Daarnaast heeft Enzo Ferrari steeds beroep gedaan op de allerbeste designers. In het geval van mijn 250 GT Europa stamt het carrosserieontwerp van Pininfarina, in mijn ogen de nummer één onder de Italiaanse ontwerpers.” Pininfarina slaagt er inderdaad telkens opnieuw in om de explosieve kracht van een Ferrari-motor en de innovatieve technologie van het merk op zo’n meesterlijke manier te verpakken dat elk nieuw model een kunstwerk voor de eeuwigheid is, provocerend en oogstrelend tegelijk. Daarnaast is Ferrari een winstgevend bedrijf en zijn de oudere modellen erg in trek.

www.interclassicsmaastricht.nl

Data & openingstijden:
Donderdag 12 januari 2017: 12:00 – 20:00
Vrijdag 13 januari 2017: 10:00 – 20:00
Zaterdag 14 januari 2017: 09:00 – 18:00
Zondag 15 januari 2017: 09:00 – 18:00

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu