Home > Auto's > Porsche GT3 RS

Porsche GT3 RS

Auteur: Xavier Maassen

Sommige sportwagens staan bovenaan de bucketlist en de Porsche GT3 RS is daar zeker een van. Als ik de kans krijg om met deze ultieme sportwagen de weg op te gaan hoef ik niet lag na te denken. En niet met zo maar een GT3 RS; van de inmiddels 6000 gebouwde exemplaren is dit een van de meest exclusieve. De eigenaar van de auto heeft alle vakjes aangevinkt bij de opties en heeft ook alle opties van ‘Porsche Exclusive’ (de niet standaard opties van Porsche). Daarnaast zitten er nog eens voor € 20.000,- aan extra opties op buiten alle lijstjes om.

Soms kom je van die zeldzaamheden tegen, waar je meteen verliefd op kan worden. Zo is deze Porsche, die bij Brouns Autosport staat, de enige Porsche GT3 RS in China Grey. Nu is de GT3 RS al een verschijning op zichzelf, maar in deze kleur is hij wel heel speciaal. Bij de eerste aanblik begint mijn buik al te kriebelen. Hier staat geen straatauto, dit is een volbloed racewagen. Hij ziet er krachtig en machtig uit. Over de voorklep en het dak loopt een diepe geul die lijkt gevormd te zijn door een krachtige waterstraal. De maniakale openingen in de voorspatborden, bedoeld om overdruk bij de wielen af te voeren, maken de auto tot een racemonster. De koolstofvezel achterspoiler biedt plaats voor een staatsbanket en zorgt mede voor een neerwaartse druk van 216 kilo bij 300 km/h. Enorme 21 inch centerlockvelgen en brede banden vullen de wielkasten tot het punt waar je nauwelijks nog een vinRSger tussen krijgt. Niets aan het uiterlijk is ontsnapt aan de handen van grondige Porsche-ingenieurs en de details zijn werkelijk om van te smullen. Ik begin met gemengde gevoelens aan deze rit met de GT3 RS. We hebben hem slechts een paar uur tot onze beschikking en we hebben geen toegang tot het circuit, waar deze auto thuis hoort. We kunnen nog geen tien procent van zijn potentieel beleven vandaag. Op het moment dat ik instap, voelt het bijna alsof ik in mijn Porsche Cup-racewagen ga zitten. De kuipstoelen sluiten naadloos aan op mijn lichaam en het alcantara stuur valt perfect in de hand. En na het omdraaien van de sleutel gaan de vlinders in mijn buik nog wat sneller rondvliegen. Terwijl de eerste meters onder de banden van de GT3 RS rollen, is duidelijk het tikken van grind tegen de binnenkant van de wielkasten te horen, het resultaat van het verwijderen van lagen isolatie. Het geluid dat uit de motorruimte klinkt is bescheiden. Pas als we op alle knoppen van de middenconsole drukken komt de RS echt tot leven. Terwijl de standaard 911 overstapt op kleinere motoren met turbo’s, gaat het zuivere huilen van de GT3 RS door merg en been. We horen hier de klassieke, natuurlijk beademde zescilinder-boxer-motor, misschien wel een van de laatste.

Het gaspedaal gaat diep naar de vloer en de auto schiet ervandoor. Mijn adem stokt en mijn blikveld vernauwt zich tot een smalle koker. Het gemak waarmee de auto stappen maakt is bizar. De drysump zescilinder boxer in de RS meet 4,0 liter en zorgt voor 500 pk en 460 Nm. Om het gewicht te drukken zijn de kofferklep en motorkap vervaardigd uit koolstofvezel en het dak uit magnesium! In totaal weegt de GT3 RS 1420 kilo. Dat had nog minder kunnen zijn met een handbak, maar volgens Porsche compenseert de PDK-bak zijn gewicht met snellere schakeltijden en dus een snellere rondetijd. 

Om eerlijk te zijn: de grip is absurd. In totaal heeft verkeerde Porsche 911 GT3 RS 80 procent van de down-force van de echte Cup-racewagen. De tractie is al even geheimzinnig. Je kunt uit een bocht komen in z’n eerste versnelling, vol op het gas gaan, en dan nog breekt hij niet uit. De Porsche 911 GT3 RS is geen makkie om mee om te gaan, hij is bepaald geen walk in the park. Daar is ie veel te serieus, te Duits en te geconcentreerd voor. Dit is niets minder dan een rijdend wapen. De GT3 RS toont z’n motorsport-achtergrond zo dicht aan de oppervlakte dat die er soms doorheen breekt.

Fotografie: Gerlach Delissen

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu