Home > Auto's > Urbains Auto's > Na regen komt zonneschijn

Na regen komt zonneschijn

Auteur: Urbain Vandormael

De voorbije maart was er eentje om in te kaderen. Zowel de heen- als de terugvlucht naar de Geneva International Motor Show verliep met schokken en stoten, niets voor zwakke magen en angsthazen. Schuld waren windturbulenties met een bijna orkaanachtig karakter die in schril contrast stonden met de vreedzame tsunami van 150 Europese en wereldpremières in het Geneefse congres- en exposcenterum Palexpo, de ene al opwindender dan de andere. Genève blijft voor mij de meest prestigieuze autosalon.

Ook dit jaar was het koppenlopen op de GIMS. In de Porsche-stand waren alle spots gericht op de nieuwe 911 cabriolet. Enkele dagen later volgde de dynamische presentatie in de omgeving van Athene, om de voor de hand liggende reden: in Griekenland schijnt de zon het hele jaar door, behalve op 12 en 13 maart. Dan stormt en stortregent het er, allesbehalve ideale weersomstandigheden om een Porsche 911 cabriolet te testen.

Om het rampscenario compleet te maken, had de Duitse sportwagenbouwer een testroute van zo’n 150 kilometer uitgestippeld over landwegen die stille getuigen zijn van de economische rampspoed die van Griekenland het armenhuis van Europa heeft gemaakt. Diepe kuilen in de weg, loslopende honden en horden schildpadden onderweg naar hun broedplaats maanden aan tot uiterste voorzichtigheid.

Conclusie: de nieuwe Porsche 911 cabriolet ziet er verleidelijk mooi uit, maar op de vraag hoe snel en sportief ie rijdt, moet ik je het antwoord schuldig blijven. Ik ben er zelfs niet in geslaagd om ook maar één kilometer ver oben ohne te rijden, wegens overvloedige stortregen en orkaanachtige windstoten. Wordt vervolgd.

Zaterdagmorgen 16 maart ging het opnieuw richting Athene, voor een eerste kennismaking met de nieuwe Range Rover Evoque. De Engelse constructeur was immers een van de grote afwezigen op de GIMS 2019. De weersvoorspelling was ditmaal gunstig, zonneschijn en een zalige middagtemperatuur van 21 graden. En dus mocht de zwembroek mee in de koffer.

  

De perspresentaties van nieuwe Land Rover-modellen genieten hoog aanzien bij autojournalisten. Eerst en vooral door de intrinsieke off-road kwaliteiten en exclusief karakter van de nieuwe generatie Land Rovers. Die knoopt opnieuw aan bij het roemrijke verleden van het Britse automerk, met iconische modellen zoals de Defender en Range Rover.

Met de Evoque lanceerde Land Rover in 2011 een compact en veeleer life style model dat her en der werd afgeschilderd als een vrouwenauto. Helemaal ten onrechte. Zoals alle Land Rover-modellen beschikt ook de Evoque in zijn 4×4-versie over uitstekende off road kwaliteiten, wat niet kan gezegd worden van de meeste SUV-modellen, klein en groot. Ze zien uit alsof ze geschikt zijn voor avontuurlijke ritten weg van de openbare weg, maar de ontnuchtering volgt meestal snel. Een stoeprand kunnen ze nog net aan, daarna houdt het op.

Om de ‘go anywhere’ capaciteiten van de nieuwe Evoque te demonstreren, had Land Rover een reisroute uitgestippeld van ruim 600 kilometer, van Athene naar Kranidi en terug, via alle mogelijke soorten wegen, een ondiep riviertje en spoorwegbrug inbegrepen. Die laatste overspant de Straat van Korinthe, een kanaal uit 1893 dat de Peloponnesos verbindt met het Europese vasteland. Het kanaal is 6,3 kilometer lang, 23 meter breed en 8 meter diep en heeft de vaarweg tussen Piraeus en de Ionische Zee met 350 kilometer ingekort. De beroemde spoorwegbrug ligt ongeveer 70 meter boven de waterspiegel en is verboden terrein voor niet-treinen. Maar met een speciale toelating van de Griekse minister van Transport mocht ik aan het stuur van de nieuwe Evoque toch de spoorwegbrug over, aan een slakkengangetje weliswaar én met een bang hartje.

Ook op andere trajecten moest ik mezelf soms moed inpraten. Enkele steile bergflanken op en neer op losse ondergrond waren niet ongevaarlijk, vergden stuurmanskunst en een portie zelfvertrouwen. Elke étape speciale werd voorafgegaan door een korte briefing van een lid van het Land Rover Experience Team dat instond voor de begeleiding en assistentie van het autojournaille dat vanuit de hele wereld werd ingevlogen om kennis te maken met de nieuwe Evoque. Onder hen Jaroen Pieck van het Land Rover Experience Team Nederland die sinds vorig jaar zijn Engelse collega’s komt vervoegen, telkens Land Rover ergens op de wereld een perslaunch van een nieuw model organiseert.

Dit keer bestond Jaroens taak erin de deelnemers te informeren wat hen te doen stond bij de passage over de spoorwegbrug, en dat in zoveel mogelijk talen. Van hem werd ook verwacht dat hij de nodige initiatieven nam en richtlijnen gaf wanneer er zich onverwacht toch een probleem zou voordoen op de brug. Alles is onder controle. Wij hebben alle nodige veiligheidsvoorzieningen getroffen en zijn op alle eventualiteiten voorbereid.” 

Geruststellende woorden. Als je dit nu leest, heb ik de overkant gehaald en hang ik allicht alweer in de lucht naar een volgende afspraak. Tot kijk en kijk uit!     

__________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.