Home > Auto's > Mercedes E-klasse vol met technologie

Mercedes E-klasse vol met technologie

Auteur: Xavier Maassen

Tot midden jaren negentig stonden E-klassers vooral bekend om hun onverwoestbare bouwkwaliteit, maar inmiddels zijn er andere zaken belangrijker geworden. Het is alweer de tiende generatie van de E-klasse en Mercedes-Benz zet deze nieuwe E dan ook weg als de intelligentste business limousine in zijn klasse, want aan elektronische gadgets ontbreekt het de nieuwste Benz absoluut niet. Sterker nog, er zijn zaken aan boord, waar alleen een knappe kop in Stuttgart aan kan denken. Zo kan het systeem PRE-SAFE® Sound de inzittenden voor gehoorschade behoeden bij een ongeluk. Een mooie oplossing voor een probleem waarvan ik het bestaan nog niet eens wist. En dan is er Drive Pilot; die zorgt voor bijna autonoom rijden, een adaptieve cruise control waarbij je je handen van het stuur kunt houden en de wagen de lijnen van de weg automatisch volgt. Autonoom rijden komt steeds dichterbij. 

De verwachtingen voor de E- klasse zijn hoog gespannen, maar ik denk dat hij ze waar maakt. De passagiers worden verwend met een ruim interieur. De materialen van het nieuwe E-klasse-interieur werden met zorg uitgekozen. De stoelen, het comfortabele onderstel, de stilte in het interieur en de rust waarmee de aandrijflijn zijn werk kan doen, zijn de ingrediënten die de E-klasse tot een prettige reisauto maken. Naast alle elektronische gadgets is er gelukkig ook genoeg hardware om te beoordelen. De nieuwe E-klasse kreeg een stevige verjongingskuur. Het koetswerk komt heel wat verfijnder voor de dag, het is sportiever en meer aerodynamisch. Daarmee sluit hij ook aan bij het lijnenspel van de C- en S-klasse. Ook deelt de nieuwe E-klasse zijn onderstel met zijn broers. Het platform waar hij gebruik van maakt, staat toe om de weegschaal honderd kilogram minder ver te laten doorslaan en dat merk je in het rijgenot.

Daarnaast heeft hij een compleet nieuwe viercilinder dieselmotor, die de geboorte markeert van een nieuwe motorenfamilie van Mercedes- Benz en die gaan we vaker terug zien in het hele gamma. De motor is heel beschaafd en zolang je geen stevige acceleratie verlangt, hoor je het blok in de E220d praktisch niet. Het helpt daarbij absoluut dat de standaard automatische versnellingsbak maar liefst negen verzetten heeft, daardoor kan het toerental laag worden gehouden.

Emotioneel gezien zou ik niet direct kiezen voor de typische taxi van Nederland, maar buiten het prijskaartje zijn er amper rationele gronden om niet voor de Mercedes E-klasse te kiezen. De prijzen beginnen net onder de 50.000 euro, maar met de opties loopt dat uiteraard snel op. Voor dat geld koop je wel een hele complete auto, waar de concurrentie in deze premium klasse haar tanden op stuk kan bijten.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu