Home > Auto's > Urbains Auto's > Mazda MX-5: Ode aan een icoon

Mazda MX-5: Ode aan een icoon

Auteur: Urbain Vandormael

Liefde op het eerste gezicht was het, die eerste ontmoeting met de Mazda MX-5, precies dertig jaar geleden. De Japanse designers hadden zich laten inspireren door de iconische Lotus Elan. Dat ik zelf nooit een MX-5 heb gekocht, heeft ermee te maken dat een roadster – en bij uitbreiding elke cabrio – geen functionele auto is voor dagelijks gebruik. De MX-5 viert dit jaar zijn 30ste verjaardag, voor Mazda de aanleiding voor een 30th Anniversary Edition in een beperkte oplage in een  opvallende Racing Orange kleur. Die is daarmee voorbestemd om een waardevol collectors item te worden.

  

Wanneer Jujiro Matsuda in 1920 een fabriek in machineonderdelen bouwt, effent hij daarmee de weg naar een eigen automerk. Dat komt er in 1931 met een driewielerbestelwagen met een luchtgekoelde ééncilindermotor, de merknaam Mazda verwijst naar de hoogste god van het zoroastrisme. Andere modellen met vier wielen volgen.  

Vernieuwend denken resulteert in innovatieve oplossingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de productie van personen- en lichte bedrijfswagens tijdelijk opgeschort. Als op 6 augustus 1945 een atoombom Hiroshima in as legt, duurt het tot 1960 vooraleer Mazda twee nieuwe modellen op de markt brengt, dat is enerzijds een R360 coupé en anderzijds een vierdeurs gezinswagen, beide met een watergekoelde motor. Van allebei de modellen worden in vier jaar tijd meer dan één miljoen exemplaren verkocht. In 1967 stunt Mazda met een rotatiemotor, een verbrandingsmotor met een krukas zonder cilinders en zuigers. De revolutionaire motor is compacter, lichter en in principe ook bedrijfszekerder dan een conventionele benzine- en dieselmotor. Maar tussen theorie en praktijk ligt een wereld van verschil, de revolutionaire rotatiemotor wordt geen commercieel succes.

SKYACTIV-technologie slaat aan. De Mazda-ingenieurs geven de moed niet op en blijven zoeken naar oplossingen om de efficiëntie van hun motoren te verhogen en het brandstofverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. In plaats van de cilinderinhoud te verkleinen en een turbo of compressor toe te voegen, introduceert Mazda de SKYACTIV-technologie. Die bestaat erin de compressieverhouding fors te verhogen, wat resulteert in 15 procent meer koppel en 15 procent minder brandstofverbruik en CO2– en NOx-uitstoot. Onder het motto ‘lichter, sterker en veiliger’ ontwerpen de Mazda-ingenieurs bovendien een onderstel uit aluminium en staal dat een gewichtsbesparing van 8 procent oplevert en de passieve veiligheid en rijdynamiek verhoogt. De SKYACTIV-technologie wordt een succes, de Mazda-verkoopt boomt.

  

Iconisch model. In de daaropvolgende jaren wordt het Mazda-gamma in de breedte uitgebreid met modellen die zowel qua technologie als design echte hoogvliegers zijn. Het meest iconische model is de roadster MX-5. Leek die bij zijn lancering in 1989 op de Chicago Auto Show op een goedkope kloon van de Lotus Elan, dan heeft die inmiddels zo vele intrinsieke kwaliteiten getoond dat die is uitgegroeid tot de meest verkochte roadster ter wereld.

De vierde generatie MX-5 vormt een zeer geslaagde interpretatie van het zogenaamde KODO-design. Die gaat uit van een strakke en agressieve stroomlijn in combinatie met ideale proporties, waarbij de bestuurder en passagier zich in het middelpunt van de wagen bevinden. De symmetriegedachte heeft een belangrijke rol gespeeld bij de layout van het interieur en heeft geleid tot een perfecte opstelling van het instrumentenbord, stuurwiel, pedalen en versnellingspook. Hoewel de vierde generatie MX-5 net geen 4 meter lang is, biedt het interieur voldoende knie- en hoofdruimte. Ze weegt amper 975 kilo en is daarmee 100 kilo lichter dan de vorige generatie, ondanks het omvangrijke aanbod aan assistentie- en infotainmentsystemen. Geen enkel moeite werd gespaard om gewicht te besparen. Daarom geen elektrische motor voor het vouwdak maar een geperfectioneerd systeem waarmee je het dak met één handbeweging opent of sluit – in een absolute recordtijd.

De 50/50 gewichtsverdeling in combinatie met achterwielaandrijving en motor voorin zorgen voor een uitstekende wegligging. Door zijn compacte afmetingen en kleine draaicirkel is hij uiterst wendbaar. De korte schakelwegen van de voortreffelijke 6-bak nodigen uit tot sportief rijden. Dat kan zowel met de 1.5 l. als 2.0 l. SKYACTIV-G benzinemotor, de minst krachtige versie kost 25.790 euro, voor 52 pk extra moet 1.800 extra worden betaald. Wat een vriendenprijs is voor een volwaardige sportwagen, gemeten aan de voortreffelijke kwaliteit van de gebruikte materialen en afwerking. Afhankelijk van de motorinhoud en rijstijl varieert het verbruik tussen de 7,5 en 9 l/100 km, in ruil voor immens veel rijplezier.

  
_______________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.