Home > Auto test > Maserati GranTurismo MC

Maserati GranTurismo MC

Auteur: Xavier Maassen

Als je aan het merk MASERATI denkt, denk je automatisch aan de GranTurismo. Het is een van de belangrijkste modellen van het merk met de drietand. Naast de Quattroporte, de Ghibli en de nieuwe SUV, de Levante,blijft de GranTurismo het paradepaardje van het Italiaanse merk. Tien jaar na de introductie is de Maserati GranTurismo nog altijd leverbaar. Aan een opvolger wordt gewerkt, maar eerst maken we kennis met de gefacelifte GranTurismo MC.

In totaal heeft Maserati tot op heden meer dan 37.000 GranTurismo’s en GranCabrio’s aan de man weten te brengen. De tijdloze lijnen zijn voor de laatste keer aangescherpt met een update. De GranTurismo krijgt een vernieuwde grille mee, een exemplaar dat enigszins knipoogt naar het exemplaar van de Alfieri Concept, een studiemodel dat een voorbode was van een opvolger van de GranTurismo. De enorme luchtinlaten aan weerszijden van de grille zien er niet alleen indrukwekkend uit, ze zorgen ook voor een gunstigere stroomlijn. Een nieuwe, koolstofvezel frontsplitter en iets gewijzigde koplampen maken het rijtje wijzigingen aan de voorzijde compleet. Ook de bumper aan de achterzijde is opnieuw getekend, waar vooral de verplaatste uitlaten opvallen in het geheel. Maserati levert voortaan nog maar twee versies, de Sport en de lichtere MC.

 

MOOI KLINKEND
In het interieur plaatst Maserati een herziene middenconsole die beter past bij de tijd. De Italianen geven de GranTurismo MC een nieuw audiosysteem van Harman Kardon en een compleet nieuw 8,4 inch metend infotainmentsysteem dat met Android Auto en Apple CarPlay om kan gaan. Verder is de auto binnen beter afgewerkt dan ooit. Het plastic ‘Fiat-gehalte’ is gedaald en het carbon en alcantara smelten zo mooi samen in het interieur; dat kan ook echt alleen maar bij een Italiaan. De sportstoelen in de GT zitten perfect en die steun heb je ook wel nodig als je echt gas gaat geven. De GranTurismo geeft nog altijd 460 pk, geleverd door de bekende 4,7 liter V8-motor die bij liefhebbers bekend staat als misschien wel de mooist klinkende motor die op dit moment verkrijgbaar is. Een sprint vanuit stilstand naar 100 km/h moet in 4,7 seconden alweer gedaan zijn en de topsnelheid ligt op 301 km/h. Met de vernieuwde versnellingsbak is de auto wel verfijnder geworden en beter te rijden dan voorheen.

CONCLUSIE
De GranTurismo blijft een van de meest spectaculaire GT’s op de markt. En zeker het gebrul van de uitlaten is van een ongekend niveau waar geen ander merk tegenop kan. Echter zie je wel dat de GranTurismo met iedere facelift een klein beetje afbreuk heeft gedaan aan de foutloze schoonheid. De Maserati GranTurismo was ooit zo puur. Er zat geen lijntje, geen vouwtje te veel aan die auto. Gaandeweg is de Italiaanse schone een stuk van haar elegantie verloren. Aan de andere kant is de Maserati onderhuids juist wel verfijnder en beter geworden. Dat merk je duidelijk terug in het interieur en ook in de rijeigenschappen. Met deze laatste facelift heeft Maserati de levensduur van de GranTurismo nog een tijdje verlengd. Toch kunnen we niet wachten, tien jaar na de introductie, op de opvolger. 

Fotografie: Gerlach Delissen 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu