Lexus ES 300h wil hogerop
Het Japanse automerk Lexus probeert al jaren voet aan de grond te krijgen in het lucratieve premiumsegment, met wisselend succes. Tegen 2020 moet de Lexus-verkoop in Europa omhoog van 75.000 voertuigen nu naar 100.000. Een uitbreiding van het gamma met onder andere de ES 300h moet die ambitie helpen waarmaken.
De Japanse autoconstructeurs beschikken bijna allemaal over een nichemerk waarmee ze voet aan de grond proberen te krijgen in het lucratieve luxesegment. Voor Toyota moet Lexus die klus klaren. Het merk is sinds 1989 op de markt met een gamma dat nu uitsluitend uit hybridemodellen bestaat.
Voor wie nooit een blik onder de motorkap werpt, volgt hier een snelcursus moderne motorentechnologie. Een hybride combineert een benzine- met een elektromotor. Omdat die deels zuiver elektrisch rijdt en bij het remmen energie terugwint die wordt omgezet in stroom voor de elektromotor, verbruikt een hybride minder brandstof en stoot die minder schadelijke uitlaatgassen uit. Minder CO2-uitstoot is goed voor het milieu én levert fiscale voordelen op.
Nieuwkomer in het Lexus-gamma is de ES 300h. De Executive Sedan gebruikt het nieuw voorwielaangedreven modulair platform van Toyota en wordt aangedreven door een 2.5 liter viercilinderbenzinemotor in combinatie met een compacte elektromotor. Samen beschikken die over een vermogen van 218 pk, goed voor een optreksnelheid van 8,9 seconden van 0 tot 100 km en een top van 180 km/u. Daarmee is de ES 300h een gemakkelijke prooi voor zijn directe Duitse concurrenten.
Neem ik echter het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen als maatstaf, dan is de ES 300h de primus inter pares. Afhankelijk van de rijstijl en verkeersomstandigheden varieert het verbruik van 5,5 à 7 l/100 km en bedraagt de CO2-uitstoot 100 g/km, wat bijzonder gunstig is voor een limousine van bijna 5 meter en 1740 kg.
Binnenin biedt de ES 300h royaal plaats aan vier volwassenen, de kofferinhoud valt met 454 liter relatief klein uit. Qua rij- en zitcomfort beantwoordt de nieuwkomer wel aan de hoge verwachtingen; ook de geluidsdemping, afwerking en kwaliteit van de gebruikte producten verdienen alle lof.
Hoewel de ES 300h geconcipieerd is voor de Amerikaanse markt én op de voorwielen wordt aangedreven, ben ik aangenaam verrast door zijn agile en neutrale rijgedrag. Inzake veiligheids- en rijhulpsystemen is de ES 300h up-to-date, mede dankzij het Lexus Safety System +. De gebruiksonvriendelijke bediening van het infotainmentsysteem daarentegen is een wederkerend oud zeer bij Lexus.
Benchmark
Vergelijk ik de ES 300h met gelijkaardige modellen van de Duitse premiummerken scoort hij minder goed op het vlak van sportiviteit, functionaliteit en flexibiliteit, maar munt hij uit door zijn concurrentiële prijs, zijn elegante verschijning en zijn duurzaam, milieuvriendelijke en exclusieve karakter. Lexus is dé benchmark inzake energie-efficiëntie. Geen ander luxemerk heeft meer ervaring met hybridetechnologie. De teller staat op meer dan anderhalf miljoen verkochte hybride wagens.
Dit is de eerste bijdrage van de bekende Belgische autojournalist Urbain Vandormael. Hij bericht al jaren met een kritische blik over wat er zich voor en achter de schermen van de internationale autowereld afspeelt. Vanaf nu zal hij om de twee weken onze online-autorubriek verzorgen.
____________________________________________
Bent u een echte Chapeau Lifestyler?
Word dan lid van de Chapeau Club en profiteer t/m 25-02 een geweldig welkomstgeschenk; Wijnpakket van Sauter Wijnen (6 flessen) -> meer info <-