Home > Auto's > Laat je ruit niet barsten

Laat je ruit niet barsten

Auteur: Xavier Maassen

De winter komt er weer aan en dat betekent dat je af en toe je bevroren ruiten weer moet krabben. Goed zicht is belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Slecht zicht is niet alleen onveilig, maar kan je ook nog eens duur komen te staan. Wist je dat je een boete van 230 euro kunt krijgen als je je ruiten niet goed schoonmaakt en je dus geen goed zicht hebt? Zorg dus altijd voor een schone ruiten.

Afgezien van de bevroren ruiten is de kans op barsten in de voorruit ook weer een stuk groter bij vorst. Een klein sterretje kan al snel een barst worden. Hoe dat kan? Een klein sterretje ontstaat al heel snel door steenslag. In de kleine ruimte van het sterretje gaat vocht zitten en wanneer het gaat vriezen en het kouder is dan -5 graden, zet het vocht uit en creëert het door de spanning een barst in de voorruit. In zo’n geval kun je beter je sterretje laten maken, zeker in de wintermaanden.

Ook als gevolg van temperatuurverschil kan een ster in je ruit een barst in worden. Als je aan het rijden bent kan door de rijwind de temperatuur al snel flink beneden het vriespunt komen. Als in de auto de kachel vol staat te branden, op bijvoorbeeld 20 graden, kan dit leiden tot een temperatuurverschil van maar liefs 40 graden tussen binnen en buiten. Dit verschil kan op een normale ruit (van 6 mm) ook zorgen voor grote spanning met een barst als resultaat. En ook een barst in de voorruit kan zorgen voor een boete van de politie van 230 euro!

Ook ruitenwissers zorgen voor goed zicht. Zeker in de winterperiode kunnen versleten ruitenwissers leiden tot strepen op de voorruit. Wist je dat door slijtage en voornamelijk UV-licht je ruitenwissers iedere twaalf maanden vervangen moeten worden? Op veel ruitenwissers zit een slijtage-indicator. Zo’n slijtage indicator zie je op bovenstaande foto; dit is het zwarte ronde bolletje op de wisser. Op het moment dat deze geel wordt is de ruitenwisser aan vervanging toe.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu