Home > Auto's > Urbains Auto's > Kleine Lord met grote klasse

Kleine Lord met grote klasse

Auteur: Urbain Vandormael

Discovery-rijden is de goedkoopste manier om met een Land Rover te rijden. Van een kleine broer, zoals destijds de Freelander, is al lang geen sprake meer. Sterker nog, de Discovery is het best verkopende Land Rover-model. Met de nieuwe Discovery Sport heeft de modelreeks aansluiting gevonden bij de duurdere Range Rover-modellen.

Vooraf was er sprake van een facelift, maar wat blijkt nu? De Discovery Sport is technisch gezien een compleet nieuwe auto op het nieuwe Range Rover-platform. Je moet echter over een geoefend oog beschikken om de verschillen met zijn voorganger te ontdekken. De paar millimeters extra vallen niet op. De Discovery is het best verkopende model van Land Rover en daar ga je omzichtig mee om.

Waarin verschilt de nieuwe van de oude? Hertekende koplampen met led-technologie, nieuwe bumpers en grille aan de voorkant+ aan de achterkant maken led-lichten hun entree, met richtingaanwijzers die naar de zijkant van het koetswerk vloeien. Onze testwagen staat op 21-duimsvelgen, dat oogt sportief, maar draagt niet bij aan het comfort. Duurdere materialen en een betere geluidsdemping zorgen ervoor dat het in de auto opvallend stil is tijdens het rijden, een pluspunt voor een model dat discrete luxe nastreeft.

Upgrade
Aan de binnenkant biedt de Discovery Sport een zee van ruimte, met een koffervolume van 897 liter en plaats voor maximaal zeven personen. Hoogwaardigere materialen en prima afwerking maken een goede indruk. Wie premiumambities heeft, moet die ook waarmaken tegenover zijn veeleisende klanten. In het interieur heeft de uitschuivende draaiknop van de automatische versnellingsbak plaat gemaakt voor een sierlijke pook. Op het digitale dashboard met – optioneel – virtuele cockpit met vijf mogelijke weergave,  zijn de klassieke wijzerplaten van het toneel verdwenen. In de middenconsole is een groot aanraakscherm ingebouwd voor de bediening van het up-to-date-infotainmentsysteem dat eenvoudig te bedienen valt, sneller reageert op commando’s van de bestuurder én meedenkt. Dat was in het verleden anders. Toen was het een constante bron van ergernis. Dat probleem is nu van de baan.     

Onderaan het display vind je een interactief paneel met twee multifunctionele draaiknoppen voor de temperatuurregeling. Activeer je het Terrain Response 2-systeem kun je met dezelfde draaiknop de verschillende terreinmogelijkheden bedienen die de Discovery Sport omtoveren van een comfortabele reiswagen tot een moedige durfal voor wie geen helling te steil is en geen beek te diep. Land Rover slaagt er keer op keer in om rijdende salons met één draai aan de knop een complete gedaantewisseling te laten ondergaan, zonder dat je als bestuurder of passagier ook maar één moment in ademnood komt. Ook dit keer stuurt Land Rover ons over een zeer geaccidenteerd parcours vol verraderlijke obstakels en putten. De ondergrond is gelukkig kurkdroog, het risico op een uitschuiver gering.

Auto zonder vrees      
Het motoraanbod beperkt zich tot drie 2 liter 4-cilinderdiesel- en één benzinemotor met een vermogen dat varieert van 150 tot 250 pk, voor elk wat wils dus. Volgend jaar komt daar een plug-in hybrid versie bij, wat het verbruik en de CO2-uitstoot ten goede zal komen en fiscale voordelen oplevert. De 9-trapsautomaat is een zegen voor wie vaak in de stad onderweg is of in de file moet aanschuiven.

De Discovery Sport rijdt minder sportief dan zijn naam doet vermoeden, maar waar hebben we het over? Op elke hoek van de straat een flitscamera, maximum toegelaten snelheid 130 km/u, driekwart van de tijd mogen we zelfs niet sneller dan 50 en 70 km/u. Eerlijk, snel rijden in onze contreien kost alleen maar geld, levert oneindig veel frustraties op en verhoogt het verbruik en uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Vergeleken met de meeste van zijn concurrenten is de Discovery Sport wel geschikt voor avontuurlijke uitstapjes en is daarmee een Land Rover in hart en nieren.    

_________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.