Home > Auto's > King off the road

King off the road

Vanwege het virus weliswaar met enige vertraging, maar de nieuwe Defender is intussen gearriveerd bij de Land Rover-dealers. Op tijd nog voor een serieuze proefrit. De nieuwkomer presenteert zich als een geslaagde, eigentijdse interpretatie van het legendarische model uit 1948.

Dinsdag 29 januari 2016. In het Engelse Solihull loopt de laatste Defender van de band, na een succesvolle carrière die in 1948 begon. Als inspiratiebron diende de Amerikaanse legerjeep Willys. Off road was de Defender vanaf dag één de nummer één, eenvoudig van concept en gebruiksvriendelijk, maar bovenal onverwoestbaar en daarom bijna zeventig jaar lang het favoriete werktuig van fruittelers en boswachters én trouwe metgezel van beroemde expeditieleiders.

De verslagenheid bij de Defender-fans in 2016 was groot, ze vonden troost in de belofte van Land Rover snel werk te willen maken van een opvolger. Vier jaar later is het zover en verwelkomen we de nieuwe Defender. Een imposante verschijning van twee meter breed, vijf meter lang, bijna twee meter hoog en 2,3 ton zwaar. Het vloeiende lijnenspel en perfecte verhoudingen zorgen voor een homogeen geheel; het contrast met zijn plompe voorganger kan niet groter zijn. Designdirecteur Gerry McGovern heeft prima werk afgeleverd. Zijn eigentijdse interpretatie van het iconische model verdient applaus. Op een subtiele manier legt hij her en der een link naar het roemrijke verleden van de nieuwkomer.

Binnenin betreden we een compleet nieuwe wereld. De archaische binneninrichting is vervangen door een functioneel en modern interieur, nobel ingericht met kwaliteitsvolle materialen, met veel ruimte voor bestuurder en passagiers en een uit- stekend overzicht in alle richtingen. De stijlvolle aankleding verraadt de ambitie om een breder publiek aan te spreken dat de Defender tijdens de week gebruikt voor het werk, ’s avonds en tijdens het weekend voor de familie.

Concessieverantwoordelijke Lode Steegmans noemt de geslaagde metamorfose een logische evolutie in de carrière van het iconische model. „Land Rover heeft bijna zeventig jaar vastgehouden aan het basisconcept en overbrugt nu in één keer tien generatiewissels. Die radicale stap voorwaarts was nodig om te kunnen beantwoorden aan de almaar strengere emissie- en veiligheidsnormen die nu ook buiten Europa gelden. Het was dit of de boeken toe. Temeer omdat het profiel van de Defender-klanten de voorbije tien jaar is geëvolueerd. De trouwe klanten voor wie de Defender een werktuig is, hebben gezelschap gekregen van believers die verliefd zijn op zijn eigenzinnige karakter en authentieke look. Terzelfdertijd stellen zij hoge eisen op het vlak van connectiviteit en digitalisering, waardoor de nieuwe Defender ook hier grote stappen vooruit heeft moeten zetten en over de nieuwste assistentie-, veiligheids- en infotainmentsystemen beschikt.”

Een roadtest met de D240 neemt alle twijfel weg. Het instapmodel voelt goed aan en wekt meteen vertrouwen; de nieuwkomer rijdt verrassend vlot, comfortabel én veilig. Ook in snelle bochten en op Belgische en Nederlandse wegen. Zelfs in de stad, dankzij zijn relatief kleine draaicirkel, heb je aan de Defender een betrouwbare metgezel. Verwacht van de 2.0 liter turbodiesel geen flitsende prestaties, daar houdt Land Rover enkele versies met meer power voor achter de hand. Eind van het jaar komt zelfs een plug-in hybride het gamma uitbreiden.

Van het asfalt de natuur in. Off road blijft ook de nieuwe Defender ongenaakbaar: geen beek te diep, geen helling te steil. De rijhulpsystemen Rock Crawl en Dill Descent zijn oude bekenden, luchtvering en onafhankelijke wielophanging zijn nieuw en ma- ken in moeilijke situaties het verschil.

Het verdict is positief: de nieuwe Defender is in alle opzichten een nummer groter én vele malen beter dan zijn voorganger. Spijtig genoeg ook duurder maar in ruil krijg je er twee voor de prijs van één. Eentje voor het werk en eentje voor het plezier. In hetzelfde exemplaar!

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu