Home > Auto's > Urbains Auto's > It’s part of the job

It’s part of the job

Auteur: Urbain Vandormael

Was me dat een week: drie wereldpremières verpreid over vijf dagen en acht vluchten. Mijn ecologische voetafdruk voor de derde week van mei was koren op de molen van Greta Thunberg https://nl.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg , maar zorgde ook bij de veel-vlieger die ik ben voor frustratie, want niet één vlucht ging just-in-time de lucht in.

Maandagmorgen, vlucht LH 1025 van Zaventem naar Frankfurt met vertrek om 7.05 uu start met een halfuur vertraging. So what? Vertragingen in het luchtverkeer zijn dagelijkse kost geworden, vluchten vertrekken al enkele jaren altijd met vertraging. Zoals files op de weg ook de gewoonste zaak van de wereld zijn. Gelukkig is Frankfurt vandaag mijn eindbestemming. Bij een extra espresso lees ik het programma van de voorstelling van de nieuwste generatie Audi-dieselmotoren nog een keertje door.

Je hebt goed gelezen: Audi rust een reeks topmodellen uit met nieuwe dieselmotoren. Omdat hun ‘well-to-wheel’ balans in de praktijk milieuvriendelijker uitvalt dan die van elektromotoren. Dat heeft ermee te maken dat het ontginnen van lithium in Zuid-Amerika en van zeldzame aardmetalen in China daar onherstelbare milieuschade aanricht. Lithium en rare earth metals zijn onmisbare bestanddelen van de krachtige batterijen die e-mobielen van stroom voorzien. In China wordt de stroom die nodig is voor het ontginnen van de zeldzame aardmetalen opgewekt door zwaar vervuilende kolencentrales.

Volgens de huidige stand der dingen worden elektromotoren ten onrechte beschouwd als redders van onze planeet terwijl dieselmotoren met alle zonden van Israël worden beladen. Feit is dat de nieuwste generatie diesels veel minder schadelijke CO2, NOx en fijnstof uitstoot dan voorheen, waardoor het volgens Audi de moeite loont om die nog enkele jaren te implementeren. Afhankelijk van mijn rijstijl  schommelt het verbruik van de nieuwe 3 liter V6 TDI-dieselmotor (347 pk en 700 Nm) in de Audi SQ 5, A6 en A7 Sportback tussen de 6,8 en 9,1 l/100 km – wat bijzonder gunstig is voor wagens van dit kaliber.

Wanneer in de late namiddag een onweer losbreekt boven Frankfurt gaat de drukste vlieghaven van Europa enkele uren dicht en wordt mijn vlucht verlaat van 19.25 uu naar 22.45 uur. In Frankfurt heerst pure chaos, het valt mij op dat Duitsers allesbehalve creatief zijn in het bedenken van alternatieven en/of het aanbieden van excuses.

Om kwart voor één kruip ik dinsdagmorgen onder de dekens, voor een hazenslaapje. Om acht word ik immers alweer verwacht in Zaventem voor een SAS-vlucht naar Oslo. Mercedes stelt in de hoofdstad van de elektromobiliteit zijn nieuwe EQC 400 voor, een elektrisch aangedreven SUV op basis van de bekende GLC met conventionele benzine- en dieselmotoren.

Mercedes-Benz is de oudste autoconstructeur met de meeste patenten op zijn naam, maar op het vlak van elektromobiliteit is het merk met de ster op achtervolgen aangewezen. De pioniersrol wordt hier vervuld door Renault/Nissan, Jaguar én Tesla. Het geesteskind van het Amerikaanse enfant terrible Elon Musk bezit een niet te onderschatten voorsprong op Audi, BMW, Mercedes en Porsche inzake de implementatie van batterijtechnologie. Dat de presentatie van de EQC in Noorwegen plaatsvindt, is geen toeval. De Noorse regering heeft van elektromobiliteit een prioriteit gemaakt en promoot het gebruik van e-mobielen op uiteenlopende manieren. Die voluntaristische politiek heeft ervoor gezorgd dat de helft van alle nieuwe auto’s in Noorwegen inmiddels elektrisch wordt aangedreven en dat de Nissan Leaf er de meest verkochte auto is, voorbij aan de VW Golf.  

Mijn oordeel over de EQC? Alle begin is moeilijk, ook voor Mercedes. De EQC 400 rijdt dynamischer en comfortabeler dan zijn directe concurrenten Audi e-tron 55 Quattro en Jaguar E-Pace maar heeft een kleinere actieradius en lagere laadsnelheid, de EQC is ook goedkoper. In feite effent hij de weg voor een nieuwe generatie e-modellen op basis van een platformarchitectuur die specifiek is ontworpen voor elektroaandrijving. Bij de EQC is dat nog niet het geval, die is met bijna 2,5 ton veel te zwaar om zuinig te kunnen zijn. Mercedes moet leren kijken door de bril van de consument. Die focust in de eerste plaats op de prijs en het rijbereik en minder op sportwagenprestaties. Die staan sowieso haaks op duurzaam rijden.

De terugvlucht op woensdagavond vanuit Oslo vertrekt met één uur vertraging, waarom ook niet. Opnieuw volgt een korte nacht, want op donderdagmorgen vlieg ik via Schiphol naar Graz, in het zuiden van Oostenrijk. Het is overigens de eerste keer dat ik land en opstijg op Schiphol. Een omweg die mij ruim drie uur tijd kost die ik zinvol probeer op te vullen met het redigeren van mijn teksten voor een Knack Extra over auto’s die woensdag 5 juni verschijnt.

Graz is de hoofdstad van de deelstaat Stiermarken, dé witte wijnstreek van Oostenrijk die mij herinnert aan het glooiende landschap van Toscane, wereldvermaard om zijn rode wijnen. Op smalle en bochtige wegen mag ik/moet ik de nieuwe Porsche Cayenne Coupé de sporen geven, voor één dag zijn ecologische voetafdruk en duurzaam rijden geen gespreksonderwerp maar wordt zoveel mogelijk plankgas gereden. Ook waar dat officieel niet mag en zelfs effenaf gevaarlijk is. It’s part of the job! Het geluk is aan mijn zijde wanneer een tegenligger mij nog net op tijd waarschuwt voor een mobiele snelheidscontrole. Een Franse collega heeft minder geluk en moet ter plekke zijn Führerschein inleveren. Achteraf aan tafel heeft hij het over broodroof, ik zwijg in alle talen en plan in mijn eerstvolgende column voor Chapeau een beeld te schetsen van het harde leven van een autojournalist: de ene dag achter het stuur van een verketterde diesel, de andere onderweg in een hooggeprezen e-mobiel van 2,5 ton die in 5,1 seconde optrekt van 0 tot 100 km/u maar in het allerbeste geval na 350 kilometer voor enkele uren in de stekker moet. Om nog te zwijgen van het vertroebelde beeld dat ik van een Porsche Cayenne Coupé heb… van toy for a boy tot moordtuig op vier wielen.

Ter informatie: de terugvlucht vanuit Graz naar Schiphol vertrok met een halfuur vertraging, maar omdat de vlucht van Schiphol naar Zaventem nog meer vertraging had, landde ik vrijdagavond gelukkig na de drukke avondspits en verliep de terugkeer naar Maasmechelen vlot en probleemloos.   

______________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

   

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.