Home > Auto's > Is dit wellicht mijn laatste diesel?

Is dit wellicht mijn laatste diesel?

Auteur: Xavier Maassen

Al zoekende naar een vervanger, vroeg ik me af of een diesel of ‘een benzine’ de betere keuze zou zijn, of toch elektrisch? Mede door het aantal kilometers dat ik rijd, kwam ik uit op een diesel. Heerlijk veel koppel en genoeg vermogen, dat is toch wel de wens van een autocoureur. Begin deze maand besloot ik daarom om voor een Audi A4 diesel van Wealer te gaan.

Kijkend naar de toekomst van de automobiel heb ik het gevoel dat dit wel eens de laatste diesel zou kunnen zijn die ik ooit ga rijden. In 2040 zou er een definitief verbod op diesel en benzine motoren komen, zoals onlangs werd aangekondigd in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Noorwegen willen ze zelfs al in 2025 geen brandstofmotoren meer laten verkopen. Het aantal laadpalen in de steden en langs de autobaan schieten als paddestoelen uit de grond. Tesla kan de orders voor zijn nieuwe goedkopere Model 3 al bijna niet aan. En niet alleen Elon Musk werkt hard aan de auto van de toekomst, die volledig elektrisch is en is is uitgerust met een autonoom rijden-functie. Ook bij merken als Mercedes, BMW, Porsche en Audi werken ze hard om elektrische auto’s op de markt te brengen. Dit blijkt al uit het feit dat al deze merken zich ook in de autosport gaan profileren in het Formula E kampioenschap, de elektrische tegenhanger van de Formule 1.

Deze verschijnsel is grotendeels het resultaat van de wetgeving. De wetgeving bepaalt uiteindelijk het speelveld waarop de constructeurs kunnen spelen. Door de vele gunstige voordelen op auto’s met een lage uitstoot is er koerswijziging deze richting op. De grote vraag blijft wat nu de meest efficiënte auto is. Is dat wel een elektrische auto die wordt aangedreven uit stroom opgewekt uit bruinkool? Wat gebeurt er straks met het recyclen van de accu’s? En welke belasting heeft dat op het milieu?

Onze verbrandingsmotoren zijn in de laatste tien jaar ook enorm verbeterd in efficiency (wederom gedreven door de wetgeving). We moeten namelijk wel aan de complete cyclus denken van ontwikkeling tot afbraak om een goed beeld te hebben over de wagen die het minst belastend is voor onze planeet. Eerder werd al eens geroepen dat een Hummer over zijn hele levenscyclus energiezuiniger is ten opzichte van een Toyota Prius, ondanks zijn hoge benzineverbruik.

Wat is nu de waarheid? Zijn elektrische auto’s echt zoveel beter voor onze wereldbol? En worden de constructeurs niet een richting op gedwongen die puur gebaseerd is op regelgeving en fiscale aantrekkelijkheid? Graag zou ik een uitgebreide studie zien die alle feiten naast elkaar legt.

Niet dat ik geen fan ben van de elektrische auto. Ik heb al eerder met een Tesla gereden. Ik vind het een geweldige auto en zou hem ook graag rijden. Ik denk dat elektrische auto’s echt een uitkomst zij voor stedelijk verkeer en de actieradius al lang geen belemmering meer hoeft te zijn. Ik vraag me alleen of wat nu daadwerkelijk de beste keuze is voor de toekomst. Voorlopig ga ik nog even genieten van mijn laatste diesel en lekker zelf sturen.

 

   

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu