De tweejaarlijkse Internationale Auto Ausstellung (IAA) in Frankfurt is vanouds een verplichte hoogmis voor autojournalisten en autofans. Daar komt vanaf nu verandering in. In totaal laten 22 merken de editie 2019 – die loopt van 12 tot 22 september – aan zich voorbij gaan. Onder de afwezigen alle Franse, Italiaanse en Japanse constructeurs en het Zuid-Koreaanse Kia. Hun afwezigheid is symptomatisch voor de malaise in de automobielwereld.
Tot vorig jaar liep alles op wieltjes. De Duitse premium-merken boekten maand na maand meer omzet en winst. In de herfst begon de motor echter te sputteren, de terugloop van de omzet en rendabiliteit werd in een eerste reactie afgedaan als een ‘verschijnsel van voorbijgaande aard’, te wijten aan de invoering van de nieuwe WLTP-norm en de negatieve berichten in de media over de impact van de schadelijke uitlaatgassen voor mens en natuur.
e-Mini
Toch vertelt die uitleg maar de halve waarheid. Hij gaat voorbij aan het feit dat de gerenommeerde Duitse merken achteroplopen op het vlak van de implementatie van alternatieve aandrijvingssystemen en de ontwikkeling van systemen die straks autonoom rijden mogelijk moeten maken. Bovendien hebben Audi, BMW, Mercedes en Volkswagen zwaar te lijden onder de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS, China en Europa én de vrees voor een harde Brexit. Het is deze mix van factoren die er heeft voor gezorgd dat het consumentenvertrouwen een flinke duik heeft genomen én dat de autoverkoop maand na maand terugloopt.
Merken die minder auto’s verkopen, krijgen minder geld binnen en moeten de tering naar de nering zetten. Een uitgavenpost waarop kan bespaard worden zonder de productie van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe modellen in het gevaar te brengen, is het marketingbudget. Daar vallen ook de uitgaven voor autosalons onder.
e-Corsa
Recordaantal afzeggingen
Volvo besliste een aantal jaren geleden als eerste om de internationale autosalons links te laten liggen en het uitgespaarde geld te investeren in nieuwe projecten. Het voorbeeld heeft intussen navolging gekregen. Voor de IAA 2019 hebben in totaal 23 merken afgezegd, in alfabetische volgorde zijn dat Abarth, Alfa Romeo, Alpine, Aston Martin, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dacia, DS, Fiat, Jeep, Kia, Peugeot, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Renault, Rolls-Royce, Subaru, Suzuki, Toyota en Volvo. Zij verwijzen voor hun besluit naar de hoge kosten die verbonden zijn aan een stand in Frankfurt. Off the record krijg ik te horen dat enkele constructeurs verstek hebben laten gaan omdat zij aanstoot nemen aan de voorkeursbehandeling die de Duitse merken hier genieten.
Die laatste zijn wel present, alhoewel ook die minder geld uitgeven. Zo heeft bijvoorbeeld BMW zijn budget verminderd van 25 naar 6 miljoen euro en beschikt het niet langer over een eigen expositiehal. Volkswagen en zijn satellietmerken Audi, Bentley, Lamborghini, Porsche, Seat en Skoda maken er nog wel een feestje van en presenteren een aantal wereldpremières naast enkele concept cars die een voorafbeelding zijn van toekomstige modellen, al dan niet met elektrische aandrijving zoals de Audi e-tron SUV Coupé, Skoda Citigo-e iV, VW ID.3. Mercedes richt de spots op de EQ S en EQV. Maar de meeste aandacht gaat ongetwijfeld uit naar de Porsche Taycan, de eerste 100 procent aangedreven vierzitter van het Duitse sportwagenmerk. Die luidt een nieuw tijdperk in voor Porsche maar ook voor zijn directe concurrenten die vanaf nu op achtervolgen zijn aangewezen. Zo maakt de Taycan een einde aan de alleenheerschappij van de Tesla S, een zoveelste streep door de rekening van Tesla-topman Elon Musk. Andere blikvangers in Frankfurt in alfabetische volgorde zijn de Audi Q4 Sportback en Q7, BMW 4 en X6, Ford Puma, Land Rover Defender, Mercedes GLB en GLE Coupé, Opel Corsa, Skoda Kamiq en VW T-Roc cabrio.
Porsche Taycan
Onzekere toekomst
Met de editie 2019 loopt het contract af tussen het Verband der Deutsche Automobilindustrie (VDA) en de eigenaars van het tentoonstellingspark. Of er een contractverlenging komt en zo ja, in welke vorm, is koffiedik kijken. De organisatoren hebben het gezamenlijke afzeggen van de Franse, Italiaanse en Japanse constructeurs niet zien aankomen, ze beschikten niet over een plan B en ik kan niet inschatten of VDA deze mokerslag te bovenkomt. De automobielwereld is in volle transitie, de Duitse merken dreigen hun toonaangevende positie te verliezen aan hun Aziatische concurrenten en Europa is niet langer het middelpunt van de wereld. Zoals autosalons niet langer the place to be zijn voor kandidaat-kopers van een nieuwe auto. Die informeren zich in toenemende mate online en nemen een beslissing op basis van reviews van (on)tevreden klanten. In de mate dat de auto van de toekomst – op stroom en autonoom rijdend – evolueert in de richting van een smartphone op vier wielen is het voor de merken interessanter om hun nieuwe modellen voor te stellen op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas of op de Electronic Entertainment Expo (E3) in LA.
Ik wil niet op de feiten vooruitlopen maar mijns inziens gaan autosalons én autoverkopers een zeer onzekere toekomst tegemoet. Dat geldt overigens ook voor de autojournalisten. Als dat de prijs is die we moeten betalen voor minder stof en roet in de lucht, valt de rekening uiteindelijk nog mee, hoor ik u denken. Want u woont allicht in een stad met betaalbaar en goed functionerend openbaar vervoer. Ik behoor niet tot uw groep en neemt u het mij niet kwalijk, maar ik ben eerlijk gezegd niet zo gerust in de goede afloop van wat er mij nog te wachten staat. Verhuizen naar Maastricht is voor mij geen optie, wegens té duur.
______________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <