Home > Auto's > Hiddema en Baudet tussen kunstwerken op wielen

Hiddema en Baudet tussen kunstwerken op wielen

Auteur: Jo Cortenraedt

In het MECC in Maastricht is vandaag de 25e editie van InterClassics begonnen, de internationale beurs voor klassieke automobielen. Deze beurs is in de loop de jaren uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande oldtimerbeurzen van Europa. Het jubileum staat in het teken van de hoogtepunten van de afgelopen kwarteeuw. Te zien is onder meer een serie bijzondere voertuigen waarvan de waarde per stuk soms in de miljoenen euro’s loopt.

Tijdens de preview die gisteravond werd gehouden konden bijzondere genodigden uit onder meer de politiek, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven alvast een kijkje nemen. We troffen onder anderen het Maastrichtse Tweede Kamerlid Theo Hiddema (Forum voor Democratie). De topadvocaat en fervent autoliefhebber trakteerde zichzelf in het jaar 2000, tijdens een van de eerste edities van InterClassics, op een Aston Martin DB5, hetzelfde type waarmee James Bond zich in 1964 verplaatste in de filmklassieker Goldfinger. „Een heerlijke wagen, een echt kunstwerk op wielen”, aldus Hiddema. ,,Maar in Nederland kun je er nauwelijks iets mee. Als je ‘m ergens parkeert, heb je kans dat die snel beschadigd wordt door afgunstige mensen. En op het Binnenhof hoef je er al helemaal niet mee te komen. Want dat schijnt niet te passen bij de juiste beeldvorming. Dus ik heb ‘m weer verkocht. Met een leuke winst, dat wel.”

Ook Thierry Baudet had de reis naar Limburg gemaakt. De FvD-fractievoorzitter liep met een glas wijn tussen de juweeltjes op wielen. Zelf heeft hij niet zoveel met auto’s, vertelde hij, temeer omdat hij ze in zijn woonplaats Amsterdam toch nergens kwijt kan. ,,Momenteel heb ik helemaal geen auto meer. Maar ik bewonder wel al wat mooi is, en dat zijn deze auto’s zeker. Ze vormen een soort cultureel erfgoed, dat zouden we niet zo zwaar moeten belasten. En ik vind ook dat je daarvoor uitzonderingen moet maken, als het om milieuregelgeving gaat.”

Ook gedeputeerde Twan Beurskens (VVD) genoot zichtbaar van de beurs. Deze, zo verklaarde hij, begint iets weg te krijgen van de TEFAF, de grootste kunst- en antiekbeurs ter wereld die vorig jaar bekendmaakte nog zeker tien jaar in Maastricht te blijven.

De zeshonderd gasten kregen een fraai diner voorgeschoteld, bereid door tweesterrenchef Hans van Wolde (Beluga Loves You) en diens oude leermeester Toine Hermsen. De twee top-koks kregen assistentie van het team van Maison van den Boer.

De beurs InterClassics duurt nog tot en met zondag.

Foto’s Harry Heuts

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu