Hebben automerken een eigen karakter?
Meer dan eens word ik door vrienden en kennissen om raad gevraagd wanneer zij aan een nieuwe auto toe zijn. Achteraf blijkt dat de meesten mijn aanbeveling niet hebben opgevolgd, wat hun goed recht is. Uiteindelijk betalen zij de rekening.
Autokosten vormen de tweede grootste uitgavenpost in een gezin. Het komt er dus op aan waar voor je geld te krijgen. Uit ervaring weet ik echter dat veel mensen zich onvoldoende informeren over het aanbod op de markt dat aan hun behoeften tegemoetkomt. Als zij er al in slagen correct in te schatten waar ze precies behoefte aan hebben.
Dat heeft ermee te maken dat een auto voor de een een dagelijks gebruiksvoorwerp is om zich van A naar B te verplaatsen, terwijl die voor de andere een statussymbool is. Wie zichzelf graag op een verhoging plaatst, kan niet anders dan opteren voor een premiummerk. In het Frans hebben ze daar een toepasselijke uitdrukking voor… Noblesse oblige!
Kiezen voor een budgetmerk is vanuit hun ingesteldheid een compleet fout signaal richting de collega’s en buren. Het volstaat echter niet om de lat hoog te leggen, premiummerken hebben uiteenlopende karakters. Ik ken mensen die al hun leven lang met een Audi, BMW of Mercedes rijden en nooit van merk zullen veranderen, ook al hebben zij nooit met een auto van een ander merk gereden. Dat geldt in het bijzonder voor BMW- en Mercedes-getrouwen. Geen sprake van dat zij een overstap maken. Nochtans zijn de verschillen op het vlak van kwaliteit, uitrusting, afwerking en zelfs prijs vrij klein.
Waarop is hun onvoorwaardelijke merktrouw gebaseerd? Veel gehoorde verklaringen zijn ‘een BMW rijdt sportiever’ of ‘een Mercedes rijdt comfortabeler’. Zijn in mijn ogen louter subjectieve oordelen die zich niet in cijfers laten concretiseren. Ze kunnen dus niet worden bevestigd of ontkend.
Heeft het dan misschien te maken met de designtaal van het merk? Wellicht ja, want op het vlak van vormgeving zijn de verschillen veel markanter, waarbij Mercedes de voorbije jaren een grote stap voorwaarts heeft gezet en daar ook de vruchten van plukt. Het merk met de ster is terug van weggeweest, getuige de nieuwe C-klasse die meteen herkenbaar is als een Mercedes en een tijdloze elegantie uitstraalt.

De C-klasse is de sterkhouder van Mercedes en de succesrijkste modelreeks uit de geschiedenis van het merk. De nieuwkomer is 6,5 centrimeter langer dan zijn voorganger en vertoont zowel buiten als binnen opvallend veel gelijkenis met de S-klasse. Vandaar dat sommige van mijn collega’s de nieuwe C-klasse afschilderen als een krimpversie van de S-klasse. So what? Vergeleken worden met de beste auto ter wereld is geen schande, vind ik.
De nieuwe C-klasse zet nieuwe maatstaven in zijn segment, rijdt aangenaam comfortabel en vlot, is koploper op het vlak van digitalisering en hightech en beschikbaar met een zeer uitgebreid aanbod aan aandrijvingsmodi. Voor nu is de nieuwe Mercedes C-klasse best in class maar spijtig genoeg te duur voor een journalist die met schrijven zijn brood verdient.