Auto's

Grensoverschrijdend auto’s shoppen

Wonen en werken in een grensregio heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo maken wetsverschillen aan weerszijde van de grens het niet altijd even makkelijk om bijvoorbeeld in het buurland te werken of ondernemen. Anderzijds heb je in een grensregio vaak keuze te over, neem bijvoorbeeld onze Euregio Maas-Rijn: goed voor wel tien vliegvelden binnen een straal van zo’n 100 kilometer. Dat maakt het een stuk makkelijker om een gunstig en voordelige vlucht naar je favoriete vakantieoord te boeken.

 

Ook shoppen aan de andere kant van de grens heeft vaak zo zijn voordelen. Niet alleen omdat je vanuit Limburg binnen enkele kilometers in de grote Belgische en Duitse steden bent, ook omdat verschillende wetgevingen het een stuk voordeliger maken om producten aan te schaffen. Denk aan een auto importeren. En dan hebben we het met name over de auto’s van onze oosterburen, want je wist het wellicht nog niet, met name jong gebruikte auto’s uit het hogere segment leveren grote prijsverschillen op na invoer.

 

Dat komt doordat auto’s in de basis een stuk goedkoper zijn in Duitsland. Dat komt onder meer doordat er een gigantisch aanbod aan (tweedehands) auto’s bestaat in Duitsland. Meer aanbod en minder vraag. Waardoor de vraagprijzen zakken. Daarbij zijn de Duitsers over het algemeen erg trots op, en voorzichtig met, hun bolides. Een heuse win-win: beter onderhouden, voor minder geld.

 

En tuurlijk, het invoeren van zo’n waggie kost centjes. Maar niet meer dan het verschil in prijs. Zo moet je budget vrijmaken voor de auto invoeren (200 euro), RDW-leges en tenaamstelling (107 euro), recyclingbijdrage RDW (25 euro), BPM aangifte douane (50 euro), luxe kentekenplaat met opzetletter (40 euro), stallingskosten (30 euro), allrisk verzekering rijrisico (20 euro) en een basis handwasbeurt (30 euro). Totaalprijs: de auto die je voor een habbekrats op de kop hebt getikt + 502 hele euro’s.

 

Het aanschaffen en importeren van een buitenlandse vierwieler kan een bewerkelijk proces zijn waarbij – logischerwijs – ook het een en ander mis kan gaan. Het kan dan ook raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen (zeker als je weet dat je dan onder de streep nog steeds goedkoper uit bent!)

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Auto's

Gerelateerd nieuws