Europese CO2-norm: de spanning stijgt
In 2021 wordt een strenge Europese CO2-norm van 95 g/km van kracht. Deze hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de autoconstructeurs. Een merk dat de CO2-norm niet haalt, zal hoge boetes moeten betalen en zwaar imagoverlies lijden. Kijken we naar de CO2-uitstoot van de constructeurs nu, dan gaan we een wedren tegen de tijd tegemoet. Autoredacteur Urbain Vandormael gunt ons een kijkje achter de schermen.
Tegen 2021 mag de gemiddelde CO2-uitstoot van de complete vloot van een automerk niet hoger liggen dan 95 g/km. Op dit moment komt enkel Toyota met 99,9 g/km in de buurt van de nieuwe norm. Dat heeft ermee te maken dat vrijwel alle modellen van de Japanse constructeur leverbaar zijn met een hybride-aandrijving met een lage CO2-uitstoot. De Duitse premiummerken Audi (127,6 g/km), BMW (128,9 g/km) en Mercedes (139,6 g/km) zijn daar mijlenver van verwijderd. Sterker nog, in 2018 steeg de CO2-uitstoot van Mercedes en BMW met respectievelijk 10,5 en 7,1 procent in vergelijking met 2017. Ook Volkswagen (118,8 g/km) en zijn satellietmerken Skoda (116,7 g/km) en Seat (116,9 g/km) scoren minder goed dan bijvoorbeeld de Franse volumemerken Peugeot (107,7 g/km, Citroën (107,9 g/km) en Renault (109,1 g/km).
Met de rug tegen de muur
Om alsnog de nieuwe Europese CO2-norm te kunnen halen, breiden de automerken hun gamma in ijltempo uit met modellen met alternatieve aandrijving. Dat kunnen plug-in hybrides zijn met een lage CO2-uitstoot of zuiver elektrisch aangedreven wagens met zero-uitstoot.
Zo heeft Mercedes onlangs de EQC gepresenteerd die na de zomer in de showroom zal staan. In vergelijking met de Audi e-tron 55 Quattro die sinds begin dit jaar op de markt is, valt de EQC een nummer kleiner uit. Het goede nieuws is dat de EQC minder duur is: in zijn duurste versie is die goedkoper dan de goedkoopste Audi e-tron 55 Quattro. Op papier verbruikt de EQC ook minder stroom en spurt die sneller van 0 tot 100 km/u dan zijn grote concurrent. Voor nieuwe e-modellen van BMW is het wachten tot 2021.
Just in time lanceert Seat volgend jaar met de el-Born zijn eerste elektrisch aangedreven compacte gezinswagen op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Group. De el-Born wordt trouwens in het Duitse Zwickau gebouwd. Zijn modelnaam verwijst naar een hippe kunstenaarsbuurt in de Catalaanse hoofdstad. Volgens Seat beschikt de el-Born over een WLTP-actieradius van 420 kilometer en accelereert die in 7,5 seconden van 0 naar 100 km/u. De nieuwkomer is uitgerust met een 62 kWh-accu en kan via een DC-supercharger van 100 kW in driekwart uur worden opgeladen.
Ideale combinatie van motorfiets en auto
Seat heeft ook het doek gehaald van de Minimo die het beste van twee werelden combineert: de veiligheid en het comfort van een auto met de wendbaarheid en parkeergemak van een motorfiets. De compacte vierwieler (2.5 m lang en 1,2 m breed) biedt plaats aan twee passagiers, gebruikt minder dan de helft van de parkeerruimte van een ‘normale’ auto, beschikt over een geïntegreerd batterijwisselsysteem en heeft een autonomie van 100 kilometer. Binnen de Volkswagen Group is Seat verantwoordelijk voor het ontwikkelen van ideeën en creëren van producten op het gebied van micromobiliteit voor steden. Met zijn conceptvoertuig Minimo wil Seat de ecologische voetafdruk van voertuigen in de stad verkleinen en deelwagens op maat creëren om de stedelijke mobiliteit te optimaliseren.
Studiemodellen met toekomst
Geen grote feestelijkheden in Turijn naar aanleiding van de 120ste verjaardag van Fiat maar een studiemodel dat geschiedenis kan schrijven. Dankzij het modulaire batterijpack van de Centoventi kunnen bestuurders zelf het rijbereik bepalen, gaande van 100 tot 500 kilometer. Hij wordt slechts in één kleur gefabriceerd maar kan door de klant worden gekleurd met het zogenaamde 4U-programma dat keuze biedt uit 4 daken, 4 bumpers, 4 wieldeksels en 4 koetswerkfolies. De Centoventi is 3,68 m lang, 1,52 m hoog en 1,74 m breed, het dashboard is voorzien van kleine openingen waarin een reeks onderdelen/accessoires een plaats kunnen krijgen dankzij het in elkaar grijpende montagesysteem, te vergelijken met de Legoblokken. De lancering van de Centoventi is gepland voor 2021.
AMI ONE Concept
Citroën houdt 100 jaar innovatie in ere met de presentatie van de Ami One Concept, een elektrisch aangedreven citycar waar geen rijbewijs vereist is en die via een app kan gebruikt worden voor autodelen en verhuur van 5 minuten tot 5 jaar. De Ami One is geconcipieerd voor stedelijk vervoer van twee personen, heeft zero-uitstoot, is zeer wendbaar en valt op door een expressief, gedurfd en kleurig design. De Ami One Concept is kubusvormig, ultralicht en compact (2,5 m lang, 1,5 m breed en 1,5 m hoog) en kan, zoals de smart, haaks op de stoep worden geparkeerd.
Audi AI:ME
Dat de première van de Audi AI:ME plaatsvond op de voorbije Autoshow Shanghai is geen toeval. In China brandt de lamp, zeker wanneer het om elektromobiliteit gaat. De AI:ME verduidelijkt Audi’s visie op de stadswagen van de toekomst: elektrisch aangedreven, autonoom rijdend met maximaal ruimtecomfort en een kleine ecologische voetafdruk. Auto’s evolueren naar een ‘derde leefruimte’ in aanvulling op de woning en werkplaats. Het interieur krijgt meer aandacht en biedt meerdere configuratiemogelijkheden voor de zetelposities en opbergruimte – ten koste van de link tussen de wagen en bestuurder.
MINI COOPER E
De eerste Mini E dateert van 2008, werd geproduceerd op 300 exemplaren en was bedoeld als een testmodel voor de latere i3. De Mini Cooper E die eind van het jaar op de markt komt, heeft de elektromotor uit de i3 aan boord. Die drijft de voorwielen aan en beschikt over een vermogen van 184 pk. De elektrische variant behoudt de kenmerkende eigenschappen van de conventionele Mini-modellen: compact, trendy en sportief (van 0 tot 100 km/u in 7,5 seconden).
___________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <