Auto's|Urbains Auto's

Eigen schuld, dikke bult

Auteur: Urbain Vandormael

Het gaat niet goed met Tesla. Het Amerikaanse automerk slaagt er niet om zijn beloften na te komen, in het geval van Model 3 hebben de Europese klanten tot drie jaar moeten wachten op de wagen van hun dromen. Van andere modellen is geweten dat zij tal van tekortkomingen vertonen. Die zijn het gevolg van problemen tijdens de productie en hebben te maken met de voortvarendheid waarmee Tesla-baas Elon Musk door het leven raast. Een portret van misschien wel de meest omstreden automanager van het voorbije decennium.

Elon Musk (48) is zonder twijfel een van de meest omstreden automanagers van het voorbije decennium. Zijn tweets en statements zijn even onvoorspelbaar en beledigend als die van Donald Trump en hebben de reputatie van Tesla geen goed gedaan. Van Musk weten we dat hij werd geboren in het Zuid-Afrikaanse Pretoria en dat hij afstudeerde als ingenieur aan de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten. Hij is de  verpersoonlijking van de jonge (Amerikaanse) ondernemer die met een simpel idee het aanzien van de wereld veranderde en daar ontzettend rijk van geworden is. Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg zijn hem voorgegaan.

Studiegenoten – vrienden heeft hij niet – beschrijven hem als een karaktergestoord, maar uitzonderlijk intelligent iemand, die altijd alles beter wist en niet kon omgaan met kritiek. Een blik op zijn cv leert dat hij vooral verstand heeft van zakendoen: oprichter en/of meerderheidsaandeelhouder van Space X, Zip2 en PayPal. Met de opbrengst van de verkoop van PayPal kocht hij zich in 2004 in bij Tesla, een merknaam die verwijst naar de uitvinder van de wisselstroommotor, de Kroatische wetenschapper Nikola Tesla.

Visionaire ijdeltuit 
Elon Musk weet als geen ander de media te bespelen. Hij behoort tot de meest geciteerde ondernemers ter wereld. De ene keer komt hij als visionair aan het woord, de andere keer als een ijdeltuit, of asociale werkgever die geen tegenspaak duldt. Hij beschouwt zichzelf als een wereldverbeteraar met een langetermijnvisie. Dat verklaart waarom Tesla resoluut heeft geopteerd voor elektrische aandrijving. Een bewuste keuze die het merk een unique selling proposition én milieuvriendelijk imago opleverde. Dat ook onze  luchtkwaliteit daar beter van wordt, is mooi meegenomen.

Tesla bezit naast de autofabriek in het Amerikaanse Fremont ook nog een Gigafactory 1 waar het op grote schaal lithium-ion accu’s produceert. De Amerikaanse autoconstructeur beschikt daarmee als enige over een eigen accufabriek plus een eigen netwerk van snelladers, wat hem een niet te onderschatten voordeel oplevert in zijn concurrentiestrijd met de Duitse premiummerken. Die profiteren dan weer van hun knowhow en ervaring op het vlak van de productie van auto’s op grote schaal. Laat net dat de achillespees zijn van Tesla, het gevolg van de voortvarendheid waarmee Musk van Tesla de nummer één in de autowereld wil maken. Ex-werknemers van Tesla klagen over onmenselijke arbeidsomstandigheden en het despotische gedrag van Mister 100.000 Volt. Van het oorspronkelijke Tesla-team is enkel Musk aan boord gebleven.

Intussen hebben we geleerd zijn statements te relativeren. De meeste van zijn voorspellingen zijn niet uitgekomen, in het geval van Tesla gaat er een brede kloof tussen droom en werkelijkheid. Om die te kunnen overbruggen, is er meer nodig dan een slimme baas met een grote mond. Wat Tesla vandaag parten speelt, is eigen aan de explosieve groei van het bedrijf én een gebrek aan kennis van belangrijke aspecten van de autoproductie.  

Komt het nog goed met Tesla?       
Ere wie ere toekomt. Tesla – lees Elon Musk – heeft een stroomversnelling in gang gezet, die de mobiliteit en aanzien van de wereld op termijn ingrijpend zullen veranderen. Het slechte nieuws is dat Mister 100.000 Volt niet voor rede vatbaar is, in zijn ogen heiligt het doel de middelen.

Elon Musk is nog slechts een schim van de visionaire en succesvolle ondernemer die zichzelf als een wereldverbeteraar beschouwde en vele honderdduizenden volgers telde die in hem een lichtend voorbeeld zagen. Vandaag ligt zijn lot – en dat van Tesla – in handen van koele cijferaars, van harteloze schuldeisers en beleggers.

Gezaghebbende beursanalisten houden daarom rekening met een mogelijk faillissement. Of het zover komt, is koffiedik kijken. Ik houd veeleer rekening met een overname van Tesla door een gevestigd merk dat er niet in slaagt om in 2021 de strenge Europese CO2-doelstelling te halen en in dat geval liever investeert in de acquisitie van het milieuvriendelijke Tesla dan zich blauw te betalen aan Europese milieuboetes. Wordt vervolgd.  

___________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws