Home > Auto's > Een ‘gewone’ Mercedes Vito, maar dan elektrisch

Een ‘gewone’ Mercedes Vito, maar dan elektrisch

Auteur: Jules Roosenboom

Elektrisch rijden is ontegenzeglijk aan een flinke opmars bezig. Relatief nieuwe merken als Tesla, maar ook de gevestigde automerken begeven zich – al is het soms schoorvoetend -op de elektrische automarkt. Recent is ook een aantal elektrische bestelbusjes op de markt gekomen. Mercedes waagde zich bijvoorbeeld aan een elektrisch aangedreven variant van zijn bijna legendarische werkpaard Vito. De vraag die we ons dan graag stellen is: is het wat?

Luc Weijmans van Mobiliteitsadviesbureau We-Mobility en zijn goede vriend en klant Giles Gryseels van bierleverancier The Hoppy Brothers maken zich deze ochtend klaar om met de eVito op pad te gaan. De missie van Weijmans en Gryseels is even eenvoudig als doeltreffend. Ze gaan die dag de Maastrichtse binnenstad in om bier te bezorgen bij verschillende horecagelegenheden. Met de Mercedes eVito. Doel: onderzoeken of een elektrische bestelbus net zo betrouwbaar, doeltreffend en flexibel is als de klassieke dieselvariant.

,,Voor ondernemers is het natuurlijk belangrijk dat je flink wat gewicht kunt meenemen,” zegt Gryseels. ,,Bier weegt veel. Daarbij moet je in Maastricht voor elf uur klaar zijn met laden en lossen. Je hebt dus geen tijd om tussendoor terug te gaan om de accu op te laden.”

De eVito heeft een laadvermogen van een kleine 1.000 kilo, inclusief passagiers. Prima voor bestellingen in de stad. Luc Weijmans gaat graag met zijn klanten op pad om nieuwe auto’s uit te testen. ,,Ik wil mijn klanten zo goed mogelijk informeren. Dan helpt het als je kunt zien hoe ze te werk gaan en waar ze tegenaan lopen. En in de folder kan wel staan de actieradius van de eVito 190 kilometer is, maar ik wil het graag in de praktijk zien en testen.”

De actieradius is relatief, maar dat geldt eigenlijk voor de elektrische modellen van alle merken. ,,Met de eVito kun je op papier zo’n 190 kilometer rijden”, legt Weijmans uit. ,,Maar de actieradius is afhankelijk van veel omstandigheden: hoe zwaar je lading is, de buitentemperatuur, het aantal passagiers; het bepaalt allemaal hoever je uiteindelijk kunt rijden.”

De eVito is er niet voor de kilometervreters. Schilders, stukadoors of pakketbezorgers die dagelijks honderden kilometers afleggen op de Nederlandse snelwegen komen met de wagen niet uit de voeten. Gryseels wellicht wel. Hij bevoorraadt voornamelijk de Maastrichtse binnenstad. ,,Als je vijf tot tien ritten per dag maakt in de binnenstad, is de eVito een goede wagen”, zegt Weijmans. ,,Het vraagt alleen om een betere planning. Je moet hem tussendoor bijladen.” Weijmans verwacht dat er in stadscentra binnen afzienbare geen benzine- of dieselauto’s meer mogen komen. De eVito is dan een goed alternatief.

Met zijn Mobiliteitsadviesbureau We-Mobility oriënteert Weijmans zich breed. Hij is niet gebonden aan specifieke merken of leveranciers, maar zoekt samen met zijn klanten naar een passende mobiliteitsoplossing. Hij ziet dat de elektrische auto aan populariteit wint, maar signaleert eveneens dat er koudwatervrees is. ,,Ik had laatst een klant die wilde overstappen naar elektrisch, maar hij twijfelde omdat hij één keer per week vanuit Maastricht naar Amsterdam moet. Dat kan prima met een Audi e-tron, maar je moet wel goed plannen. Als je onderweg naar Amsterdam incalculeert dat je even een kop koffie drinkt en hem 20 minuten aan de lader hangt, dan is je actieradius meer dan groot genoeg.”

Zodra het bier is ingeladen, vertrekken ze. Voor de Chapeau-verslaggever is geen plek – het is een tweezitter.

Dus bellen we aan het einde van de dag hoe het allemaal is verlopen. De conclusie is eenduidig: de Vito is – elektrisch of niet – gewoon een Vito gebleven, ook al staat er nu een ‘e’ voor zijn naam. Gryseels is blij verrast door de bestelwagen. ,,Hij trekt lekker op en rijdt prima. De hoeveelheid lading die je meeneemt heeft geen effect op de rijstijl. Daarbij zie je er niets van dat hij elektrisch is. Qua laadruimte ziet hij er bijvoorbeeld precies hetzelfde uit als een reguliere Vito.” En de range? Ja, die blijft klein, maar voor distributie in een stadscentrum weegt dat nadeel niet op tegen de voordelen. De range wordt ook nagenoeg niet aangetast door de lading. En het belangrijkst: alle bier werd tijdig bezorgd bij de kroegen.

_____________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.