Home > Auto's > Een compacte SUV met het DNA van een 911

Een compacte SUV met het DNA van een 911

Auteur: Xavier Maassen

Begin december werd bij Porsche Centrum Maastricht de nieuwe Porsche Macan geïntroduceerd. Onder het toeziend oog van 350 gasten werd het doek getrokken van de compacte SUV. De bestseller uit Zuffenhausen ondergaat een visuele en technologische opfrisbeurt. Het is deze Macan die een flink deel nieuwe klanten met het bekende sportwagenmerk liet kennismaken. Ik mocht als ambassadeur van het Porsche centrum in Maastricht voor Chapeau Magazine de eerste test doen met het nieuwe model.

De Macan werd in 2013 onthuld op het salon van Los Angeles en wist de voorbije jaren de verwachtingen van Porsche ruimschoots te overtreffen. In de eerste vier productiejaren zijn er namelijk meer dan 350.000 exemplaren van verkocht.

De facelift van de Macan zie je grotendeels terug in zijn uiterlijk. Aan de voorkant zien we een nieuwe voorbumper met grotere luchtinlaten. Vooral aan de achterkant herkennen we het nieuwe elan van de Macan met de lichtstrip die over de hele breedte van de achterkant loopt. Porsche wil van deze lichtstrip een herkenbaar stijlkenmerk maken bij alle modellen. We zien het ook terug op de nieuw aangekondigde 911 (992 model).

Ook in het interieur hebben de ontwerpers een aantal zaken veranderd. Vooral het infotainmentsysteem heeft een duidelijke upgrade gehad met een nieuw 11 inch touchscreen. Deze past meer in deze tijdgeest van grotere schermen, die we ook op onze mobiele telefoons terug zien.

Onder de motorkap is het afgelopen voor de diesel en liggen er enkel nog benzinemotoren. Aanvankelijk is de Macan verkrijgbaar in twee varianten. De eerste wordt aangedreven door een 2.0 turbo viercilinder van 245 pk, zoals ook het testmodel. Persoonlijk vind ik deze motor iets te licht naar mijn smaak, maar hij is toch lekker vlot in het verkeer. De tweede variant, de drie liter V6-motor van de S, kreeg een volledig nieuw ontwerp en ging er goed op vooruit met een vermogen van 354 pk.

De Macan blijft zich soeverein gedragen op de weg, als een echte Porsche dus. De Macan bijt gretig, reageert agiel en spreidt een uitgedokterd evenwicht ten toon. Dat blijft simpelweg onnavolgbaar, met in de sportstand reacties die doen denken aan die van een 911. Kortom, de Macan blijft op dit vlak een referentie, ook wat de nauwkeurigheid van zijn stuur of de bijtkracht van de remmen betreft.

De nieuwe Macan ondergaat weliswaar een aantal technologische en esthetische verbeteringen, maar hij wil in de eerste plaats beter voldoen aan de nieuwe Euro 6d Temp-uitstootnormen. Schoner of niet, hij blijft prestaties van de bovenste plank leveren, en op dynamisch vlak komen de nieuwe Macan en Macan S bijzonder efficiënt voor de dag. De kleine SUV van Porsche blijft zonder twijfel een van de referenties in zijn segment.

 

________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu