e-Missie volbracht met de Taycan
Sportwagens moeten brullen en stinken, hoe harder hoe liever. Dat is altijd zo geweest. Met de nieuwe Porsche Taycan wordt een nieuwe tijdperk ingeluid. De nieuwkomer maakt geen kabaal en stoot geen schadelijke uitlaatgassen uit: deze auto van de toekomst rijdt puur elektrisch.
Woensdagmiddag 4 september. Ik bevind me in een grote hangar op een verlaten vliegveld van het Russische Leger in een godvergeten nest in de Duitse deelstaat Brandenburg, op zowat anderhalf uur autorijden van Berlin Tegel Airport. De Poolse grens is om de hoek, onderweg vertelt de buschauffeur mij dat sigaretten, alcohol en levensmiddelen over de grens vele malen goedkoper zijn.
De weinige dorpen in deze uithoek van Duitsland lijken uitgestorven, de wegen verkeren in een slechte staat, de internetverbinding valt geregeld uit. De werkloosheidsgraad in de regio is extreem hoog, openbaar vervoer en sociale voorzieningen zijn onbestaande, de landvlucht richting Berlijn houdt aan. Stilaan begin ik te begrijpen waarom de rechts nationalistische partij AfD (Alternative für Deutschland) hier aan de winnende hand is.
Dat sportwagenfabrikant Porsche uitgerekend hier het doek haalt van de nieuwe Taycan heeft ermee te maken dat zich in Neuhardenberg het grootste zonne=energiepark van Duitsland bevindt. Over een oppervlakte van 250 ha staan hier 600.000 zonnepanelen opgesteld, kostprijs 200 miljoen.
‘Zero-emissie’ is de toekomst
Klokslag 15 uur floepen de spots aan en betreedt Oliver Blume (51) de bühne, in pak maar met open hemdkraag. Kort en krachtig legt de Porsche-topman uit waarom de sportwagenfabrikant overschakelt van diesel op stroom en waarom die stap in het verlengde ligt van de traditie van het merk. De eerste Lohner-Porsche uit 1900 was elektrisch aangedreven en niet te vergeten, Porsche won zowel in 2015 als in 2016 en 2017 de 24 Uren van Le Mans met een hybride racemobiel.
Streling voor het oog
De nieuwkomer is een vierdeurs 4-zitter van het formaat van de Panamera, een streling voor het oog en onmiddellijk herkenbaar als een Porsche. Het koetswerk rust op een volledig vlakke vloer waarin 33 batterijmodules zijn verwerkt. De accu heeft een capaciteit van 93,4 kWh die berekend is op een spanning van 800 volt. Met een 50 kW-gelijkstroomlader duurt het opladen anderhalf uur, met een geïntegreerde wisselstroomlader van 11 of 22 kW op het werk of thuis (wallbox) moet je rekenen op een laadtijd van 9 uur. Met een 270 kW-gelijkstroomlader van Ionity is de klus in een halfuur à drie kwartier geklaard en kun je opnieuw de baan op voor 400 à 450 kilometer, afhankelijk van je rijgedrag en de weersomstandigheden.
De Taycan wordt aangedreven door twee synchroonmotoren – één per as – met een gezamenlijk vermogen van 625 of 680 pk en een koppel van 850 of 1.050 Nm, afhankelijk van het model (Turbo of Turbo S). Die laatste sprint in 2,8 seconden van 0 tot 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 260 km/u. Porsche heeft geopteerd voor een sportieve – lees: een hardere – ophanging met adaptieve schokdemping en antirolcontrole. In combinatie met vierwielaandrijving en vierwielsturing garandeert die maximale stabiliteit bij hoge snelheid en een 60 centimeter kleinere draaicirkel. Door zijn extreem laag zwaartepunt haalt het Taycan ongekend hoge bochtensnelheden – niks voor bange geesten en zwakke magen.
Futuristisch interieurdesign
Binnenin valt mijn oog op het hoogtechnologische dashboard met een 16,8 inch groot gebogen digitaal instrumentenpaneel zonder rand. Dat geeft naast de traditionele tellers alle navigatie-info weer op een manier die kan aangepast aan de wensen van de bestuurder. Fysieke knoppen telt het dashboard niet meer, aan de zijkanten van het scherm bevinden zich virtuele knoppen die je kunt bedienen zonder de handen van het stuur te halen. De selectiehendel voor de versnellingsbak bevindt zich rechts, op de ‘zwevende’ middenconsole met haptische aanraaktoetsen voor de klimaatregeling.
Naast het traditionele infotainmentsysteem, met een 10,9 inch scherm is de Taycan ook leverbaar met een tweede scherm voor de passagier(ster). Die kan onderweg op zoek gaan naar een point of interest of een laadpunt langsheen de route. Ten behoeve van de passagiers achteraan heeft Porsche twee uitsparingen in de vloer voorzien, vlak voor de achterbank. Die verhogen het zitcomfort van kinderen met lange benen. In een Tesla S zitten die namelijk met hun knieën tegen hun kin. Geen zicht en bijzonder oncomfortabel.
De Taycan is met een effectief rijbereik van 400 à 450 kilometer een volwaardige reiswagen. De koffer achterin biedt plaats aan vier valiezen of twee golftassen met drivers, in de kleine koffer voorin kan je een weekendkoffer met beautycase kwijt.
Gepeperde rekening
De Taycan Turbo kost 160.000 euro, de Turbo S 195.000 euro. Naar verluidt hebben zich wereldwijd al 30.000 kandidaat-kopers gemeld én een voorschot van 2.500 euro gestort. Door de onverwacht grote respons zal Porsche de voorziene productiecapaciteit van 20.000 per jaar wellicht optrekken tot 30.000. De nieuwkomer rolt in Zuffenhausen van de band, in een nieuwe fabriekshal. De Taycan luidt een nieuw tijdperk in voor de sportwagenfabrikant die altijd al op zijn tijd vooruit was. Volgend jaar brengt Porsche een elektrisch aangedreven versie van de Macan op de markt, op basis van het Premium Platform Electric (PPE) dat ook door Audi zal gebruikt worden voor zijn toekomstige e-modellen.
_________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <