Home > Auto's > De wedergeboorte van een icoon

De wedergeboorte van een icoon

Auteur: Urbain van Dormael

Alpine is terug van weggeweest. Het Franse automerk schreef in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw geschiedenis met ontelbare overwinningen in diverse autosportdisciplines. Met een remake van de legendarische Alpine A110 wil Renault zijn dochtermerk nu nieuw leven inblazen.

De geschiedenis van Alpine gaat terug tot 25 juni 1955. Na succesvolle hogeschoolstudies neemt Jean Rédélé op zijn zesentwintigste de garage van zijn vader over en wordt zo de jongste Renault-dealer van Frankrijk. In zijn vrije tijd toont hij zich een begenadigde rallyrijder en behaalt enkele klinkende overwinningen aan het stuur van een Renault 4CV. Een lucratief aanbod van Renault om fabrieksrijder te worden, slaat hij af. De ambitieuze entrepreneur droomt van een eigen sportwagenmerk. In de zomer van 1955 maakt hij die droom waar: de merknaam Alpine verwijst naar Les Alpes-Maritimes, een bergachtige streek in Zuid-Frankrijk. Daar boekte de jonge Rédélé zijn eerste rallysuccessen.

VAANDELDRAGER VOOR RENAULT
Alpine is vanaf dag één succesvol. De A106 onderscheidt zich van andere sportwagens door zijn koetswerk uit polyester en een revolutionaire 5-versnellingsbak. De grote doorbraak komt er in 1962 met de A110 die de ene zege na de andere behaalt. Vanaf 1967 wordt Alpine hét uithangbord van Renault in de autosport. De oliecrisis van de jaren zeventig luidt het einde in van Alpine als sportwagenmerk. In 1995 loopt in Dieppe de laatste Alpine van de band, maar de merknaam blijft voortleven in de herinnering van ontelbare autosport fans over de hele wereld. Naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de A110 presenteert Renault in 2012 de conceptcar A110-50, een hommage aan het roemrijke model. De respons is dermate positief dat de Renault directie besluit om Alpine nieuw leven in te blazen en opdracht geeft een seriemodel te ontwikkelen op basis van de showmobiel. De Alpine A110 loopt inmiddels mondjesmaat van de band op een beperkte oplage van 1955 exemplaren.

  

HEMELS MOOI, DUIVELS SNEL
Een van de eerste exemplaren in typisch Alpine-blauw vond zijn weg naar de autoredactie van Chapeau voor een 1.000 km lange roadtest, inclusief enkele snelle rondjes op het circuit van Zolder. Wat maakt de tweede generatie Alpine A110 zo uniek en begeerd? Zijn afkomst maar ook zijn beeldschoon silhouet, een kunstwerk op vier wielen dat verwijst naar de legendarische A110 van 1962. Dat is niet alles: de 1.8 liter viercilinderturbomotor met een vermogen van 252 pk katapulteert deze volbloedsportwagen in amper 4,5 seconden van 0 tot 100 km/u, zonder dat je klamme handen krijgt. De ach-terwiel aangedreven A110 met 7-trapsautomaat munt uit door zijn goedmoedig en veilig weggedrag, ook op het bochtige circuit van Zolder. Het zit- en rijcomfort zijn voortreffelijk waardoor hij ook geschikt is voor dagelijks gebruik. Door het veelvuldig gebruik van koolstofvezel en aluminium weegt de nieuwkomer net geen 1100 kg. Dat resulteert in een sensationeel laag gemiddeld verbruik van 6,8 l/100 km voor een sportauto die 250 km/u snel is. Het in- en uitstappen verlopen verrassend vlot, ondanks dat de A110 nauwelijks 1,25 meter hoog is. Zelfs de prijs valt mee: vanaf 55.000 euro in België en vanaf 64.300 euro in Nederland (inclusief BTW/BPM), verkrijgbaar in twee uitrustingsversies (Pure en Légende). Conclusie: de tweede generatie Alpine A110 is hemels mooi en duivels snel, uitdagend en terzelfdertijd vergevend; een hebbeding dat verslavend werkt.

___________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu