Auto's|Urbains Auto's

De voordelen van een waterstofauto

Auteur: Urbain Vandormael

Dan woon je in Maasmechelen in België, op zo’n 100 kilometer van de Brusselse hoofdzetel van Toyota. Daar krijg ik te horen dat de milieuvriendelijke Mirai die op mij wacht nog maar een actieradius heeft van 170 kilometer in plaats van 400 kilometer. Dat heeft ermee te maken dat het H2-laadstation in Zaventem voor de zoveelste keer defect is en dat voltanken niet mogelijk was. Het tweede waterstoflaadstation dat België rijk is, ligt aan de andere kant van de stad. Dan maar geen testritverslag, maar een opsomming van de voordelen van waterstof en hopen dat de energieleveranciers snel werk maken van de uitbouw van een netwerk van H2-stations.  

Zero-uitstoot is enkel mogelijk via een auto op stroom of waterstof. De verschillen tussen beide systemen zijn gekend: een e-auto haalt zijn energie uit een accu die wordt opgeladen via het stroomnet. Wie thuis of op het werk niet kan opladen, is aangewezen op een publieke laadpaal. In Nederland is dat geen probleem, een stad als Amsterdam telt meer publieke laadpalen dan heel België.   

Een waterstofauto produceert zijn energie zelf door tijdens het rijden waterstof te mengen met zuurstof. Waterstof is een licht en explosief gas, wat specifieke veiligheidsvoorzieningen vereist bij het tanken en opslaan. Het tanken zelf duurt hooguit enkele minuten, een groot pluspunt in vergelijking met de ellendig lange oplaadtijd van een accu. Kostprijs per waterstofstation 1 à 1,5 miljoen euro.

Niet alleen het aanbod aan waterstofstations is beperkt, ook het modellenaanbod is maar klein. Het bestaat voorlopig uit de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai met elk met een actieradius van 400 kilometer. Die is vergelijkbaar met die van de nieuwe generatie e-auto’s die er zit aan te komen. Van onder andere Mercedes, BMW en Honda is bekend dat deze merken de laatste hand leggen aan modellen die over zeer afzienbare tijd op de markt komen. Hoeveel die zullen kosten en hoe groot hun autonomie zal zijn, daar hebben we het raden naar. Naar verluidt zal de prijs van de nieuwe generatie brandstofcellen dalen tot 3.000 à 5.000 euro, wat goed nieuws is. De brandstofcel is immers een  vitaal onderdeel van een waterstofauto, ze zet waterstof om in stroom.

Groene en gele waterstof
Waterstof kan op verschillende manieren worden aangemaakt. Geschiedt dat via elektrolyse op basis van hernieuwbare energiebronnen (zoals zonne- en windenergie) spreken we van groene waterstof terwijl gele waterstof het restproduct is van industriële processen. Dankzij zijn hoge energiedensiteit kan waterstof probleemloos over een langere termijn worden opgeslagen, voor stroom is dat onmogelijk. Zo heeft elk systeem zijn voor- en nadelen.

Elektrische aandrijving rendeert het best voor kleinere modellen en korte afstanden. Hybride is geschikt voor gemengd gebruik en gemengde afstanden terwijl ze het meest aangewezen is voor grotere modellen en langere afstanden, ook voor het transport van personen en goederen. Dat heeft ermee te maken dat de batterijen voor waterstofauto’s kleiner en lichter zijn, dat het tanken van waterstof weinig tijd in beslag neemt en dat de energiedensiteit van waterstof 40 keer hoger ligt dan elektriciteit.

Waterstof heeft dus een grote toekomst voor zich. Californië, Japan en China maken al volop de switch van elektrische aandrijving naar waterstof. De Chinese overheid bouwt de financiële prikkels bij aankoop van een e-auto af ten voordele van waterstofauto’s en investeert miljarden in de uitbouw van een netwerk van H2-laadstations. Overigens heeft de industriële toepassing van waterstof een lange voorgeschiedenis: reeds in de 19de eeuw liep de straatverlichting op waterstof.

Mijn enthousiasme voor de nieuwe technologie is sinds vorige week echter fors afgenomen. Wat heb je aan een milieuvriendelijke waterstofauto met zero-uitstoot als je niet kan tanken?

Zwaard van Damocles
Voorlopig is het koffiedik kijken welke brandstof – stroom of waterstof – dé aandrijving van de toekomst mét zero-uitstoot wordt. In afwachting rijden de autoconstructeurs een race tegen de tijd: in 2021 mag de gemiddelde CO2-uitstoot voor de gehele vloot van een merk immers niet hoger liggen dan 95 g/km. Gebeurt dat toch, moeten de merken hoge boetes betalen en dreigt een nog groter imagoverlies. Op uitzondering van Nissan (- 5,2 %), Toyota (- 1,4 %), Seat (- 1,1 %), Suzuki (- 0,7 %) en Volkswagen (- 0,7 %) steeg de CO2-uitstoot van de merken in 2018 duidelijk in vergelijking 2017 met als uitschieters Mercedes (+ 10,5 %), BMW (+ 7,1 %) en Volvo (+ 5,8 %), uitgerekend die merken die zich een groen imago proberen aan te meten.      

      

__________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <         

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Auto's, Urbains Auto's

Gerelateerd nieuws