Home > Auto's > De stroomversnelling van Volvo

De stroomversnelling van Volvo

Vanaf 2030 bouwt Volvo Cars enkel nog elektrische auto’s. De beslissing kadert in het consequente streven naar duurzaamheid van de Zweedse autobouwer. Dat engagement voor het milieu gaat terug tot de jaren veertig en is recent in een stroomversnelling gekomen met de lancering van de C40 recharge, de eerste Volvo die enkel met elektrische aandrijving verkrijgbaar is.

Nederlands- en Belgisch-Limburg hebben al heel lang een nauwe band met Volvo Cars. Van 1972 tot 2004 rolden in Born enkele miljoenen Volvo-modellen van de band, van de Volvo 66 over de 300- en 400-reeks tot de S40/V40. Nedcar behoorde tot de grootste werkgevers in de Limburgse mijnstreek.

Zweeds bedrijf met Chinese eigenaar en Belgische fabriek

Sinds 2009 is Volvo Cars eigendom van de Chinese autogroep Geely. Die bezorgde het Zweedse merk opnieuw een soliede financiële basis en belastte het managementteam in Göteborg met een meer eigentijdse invulling van de merkfilosofie. Een verstandige beslissing. Volvo Cars verkoopt meer auto’s en maakt meer winst dan ooit. De nieuwe generatie Volvo-modellen is van een compleet andere slag.

Veiligheid is nog altijd een hot issue maar de focus ligt nu vooral op elektrificatie en duurzaamheid. De autobouwer wil tegen 2025 CO2-neutraal produceren en 50 procent van de verkoop realiseren met elektrische wagens. Tegen 2030 moet dat 100 procent zijn.

C40 enkel verkrijgbaar als full electric

De eerste volledig elektrische modellen zijn inmiddels op de markt en beantwoorden aan de hoge verwachtingen van fabrikant en klant. De XC40 Recharge en C40 Recharge rollen van de band bij Volvo Cars Gent, staan op hetzelfde platform en gebruiken identieke onderdelen. Het verschil zit hem in het design, de flexibiliteit en prijs. Het coupéachtige dak verleent de C40 een elegante en sportieve look en heeft geen negatieve impact op de hoofdruimte achterin of op het koffervolume. In tegenstelling tot de XC40 is de C40 enkel verkrijgbaar als full electric. De laadkabels kunnen worden opgeborgen in een kleine laadruimte van 31 liter onder de motorkap. Het glazen panoramadak is standaard.

Verantwoorde luxe via gerecycleerde en bio-gebaseerde materialen

Het dashboard van de C40 is overgenomen van de XC 40 Recharge en is overzichtelijk. Alle relevante informatie verschijnt op het 12,3 inch bestuurdersdisplay met twee weergavemodi (Calm en Navi). Het infotainmentsysteem wordt bediend via een 9 inch verticale tablet en draait op gebruiksvriendelijke Google-software. De menu-opbouw is vrij eenvoudig, de navigatie op basis van Google Maps werkt prima. Op het onderste deel van het display heeft de bestuurder direct toegang tot veelgebruikte functies zoals Park Assist Camera en in-car apps. De gebruikte materialen binnenin ogen kwaliteitsvol en duurzaam, de meeste kunststoffen zijn vervaardigd uit gerecycleerd plastic. Echt leder is out, de stoelen die een uitstekende ondersteuning aan het lichaam geven en in alle richtingen elektrisch verstelbaar zijn, hebben een synthetische vegan-bekleding die chic oogt én aangenaam aanvoelt. In de deurpanelen zit een soort vilt en waar je houten accenten verwacht, vind je intrigerende reliëfstrips, gemodelleerd naar het Zweedse nationale park Abisko. De geluidsdemping is excellent. Aan boord van de C40 heerst een rustgevende stilte die enkel wordt verbroken, zo gewenst, door de heldere klanken uit de Harman Kardon Premium Sound boxen.

Single of Twin Motor, voorwiel- of vierwielaandrijving

De C40 Twin Motor AWD wordt aangedreven door twee elektromotoren, een op elke as, met een vermogen van 408 pk wat voor flitsende prestaties zorgt: van 0 naar 100 in 4,7 seconden. De accu van 78 kWh garandeert een autonomie van 447 kilometer (WLTP), maar dat is theorie. Afhankelijk van het weer en de rijstijl varieert de actieradius tussen de 350 à 375 kilometer. Opladen kan aan een snellader tot 150 kW of aan een AC-lader thuis of op werk. Sinds kort is de C40 ook leverbaar als Single Motor, met één elektromotor (231 pk) die de voorwielen aandrijft. Dat volstaat om in 7,4 seconden van 0 naar 100 te sprinten. Het rijbereik van de C40 Single Motor FWD is vergelijkbaar met dat van de Twin Motor. Zowel de voorwiel- als vierwielaangedreven versie overtuigen door hun sportief en desondanks toch comfortabel rijgedrag. Wie dat wil, ik raad het iedereen aan, kan gebruikmaken van het One Pedal Drive systeem waardoor je kan rijden zonder je rem te (moeten) gebruiken. Nog vermeldenswaard: de Volvo C40 Recharge geniet van 3 jaar garantie en 3 jaar of 150.000 km gratis onderhoud, inbegrepen slijtageonderdelen.

Rijksweg Zuid 320, Geleen (NL) – autokallen.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.