Home > Auto's > De nieuwe Toyota Prius is de mooiste Toyota ever

De nieuwe Toyota Prius is de mooiste Toyota ever

Met de lancering in 1997 van de Prius zette Toyota een revolutionair aandrijfsysteem in de markt dat de transitie van verbrandings- naar elektromotoren inluidde. Intussen is de Prius aan zijn vijfde generatie toe en die is beter dan alle vorige.

Waarom geven autoconstructeurs nieuwe modellen vaak een onmogelijk design mee? Om het specifieke karakter van een nieuwkomer te beklemtonen. Ik heb dat laatste nooit begrepen. Ook in het geval van de Prius lijkt het alsof de ontwerpers elke keer de opdracht kregen een karikatuur van een automodel te ontwerpen.

Met de vijfde generatie Prius tonen de Toyota-designers dat het ook anders kan. De nieuwe Prius is in mijn ogen de mooiste Toyota tot nu toe, één vloeiende coupélijn die zowel elegantie als dynamiek uitstraalt. Zo kan wigvorm dus ook. En blijft de verwijzing naar de vorige generaties behouden.

De nieuwe Prius heeft een coupé-achtige vorm. Toch hebben de passagiers achterin daar geen last van. Dat heeft ermee te maken dat de daklijn haar hoogste punt aan de achterkant van de wagen bereikt. Binnenin springen het kleine stuurwiel en het 7 inch TFT LCD-scherm met een volledig grafisch scherm in het oog. Dat bevindt zich pal in het gezichtsveld van de bestuurder en is een volwaardig alternatief voor de head-up display. Vanzelfsprekend beschikt de nieuwkomer over de nieuwste veiligheids- en rijhulpsystemen, die zowel de veiligheid als het gebruiksgemak en de gemoedsrust verhogen.

Toyota dankt zijn koppositie in de internationale autowereld onder andere aan zijn pionierswerk inzake hybrideaandrijving. Die combineert een traditionele verbrandings- en elektromotor en zorgt ervoor dat het benzineverbruik en dus ook de CO2-uitstoot dalen. In het geval van een ‘gewone’ hybrid bedraagt het zuiver elektrisch rijbereik slechts enkele kilometers, maar met de introductie van de plug-in hybride (met een veel krachtigere elektromotor en grotere accu) loopt de zuiver elektrische actieradius op tot 80 à 100 kilometer. Dat volstaat voor het dagelijkse woon-werkverkeer.

Een stekkerhybride is echter pas echt milieuvriendelijk wanneer de bestuurder de accu na elke rit oplaadt en daardoor vaak zuiver elektrisch onderweg is. De keerzijde van de medaille is dat een PHEV over twee motoren en twee batterijen beschikt waardoor die 200 à 300 kilogram zwaarder en een kwart tot een derde duurder is dan een ‘gewone’ hybride.

Zijn sportieve lijn en ook het relatief groot systeemvermogen (223 pk) doen vermoeden dat deze sportieve vierdeurs coupé in de markt is gezet om de handschoen op te nemen tegen vergelijkbare modellen van Audi, BMW of Mercedes. Het tegendeel is waar. Ik ervaar de vijfde generatie Prius veeleer als een compagnon de route die vlot en vrij comfortabel rijdt en uitermate zuinig is. De kwaliteit van de gebruikte materialen en afwerking is goed, maar niet premium. Daar staat tegenover dat Toyota 10 jaar of 200.000 km waarborg biedt en op het vlak van betrouwbaarheid minstens de evenknie is van de Duitse constructeurs. Je wordt en blijft niet de nummer één in de wereld door goedkope brol te verkopen.

Opmerkelijk is dat de Prius niet verkrijgbaar is met een trekhaak. Daardoor kan die geen (elektrische) fietsen vervoeren. Onbegrijpelijk voor een merk dat van duurzaamheid een prioriteit maakt. Ronduit ergerlijk is dat de kofferinhoud van de nieuwkomer met 284 liter kleiner is dan die van een doorsnee stadswagen waardoor die niet in aanmerking komt als eerste auto in het gezin.

Conclusie: de vijfde generatie Prius is misschien wel de mooiste Toyota ooit, maakt een goede indruk, rijdt vlot en kadert in de meervoudige aanpak van Toyota naar koolstofneutraliteit. Door zijn relatief hoge prijs is hij evenwel geen spek voor ieders bek.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.