Home > Auto's > De Austin Healey 100S: zeldzaam en begeerlijk

De Austin Healey 100S: zeldzaam en begeerlijk

Auteur: Xavier Maassen

Oldtimers zijn tegenwoordig interessante investeringsobjecten, zeker gezien de lage rentes en de kwakkelende beurs. Wie belegt in een mooie oldtimer geniet niet alleen van een mooi rendement, maar heeft ook nog eens veel plezier. Wat wil je nu nog meer? De waarde van een oldtimer wordt mede bepaald door de productieaantallen. Zijn er heel weinig van gemaakt of zijn er nog maar weinig exemplaren over, dan stijgt de waarde enorm. Dat geldt ook voor de zeer zeldzame en begeerlijke Austin Healey 100S, die puur ontwikkeld is voor de autosport.

Over de hele wereld zijn er nog slechts 37 van de 50 stuks en dat maakt deze race-Austin Healey zo speciaal. Zo speciaal zelfs dat je meer dan negen ton moet neertellen om er een in je bezit te krijgen. Een trend bij extreem speciale en zeldzame auto’s is dat er replica’s worden gebouwd. Dat gebeurt nu ook met deze 100S en wel in Schinnen op het industrieterrein. Een uniek project waarbij ik een klein kijkje in de keuken mocht nemen.

  

Ik kreeg een telefoontje van Bart van Tiggelen, die met zijn team bij ‘100 Healeys’, Austin Healey’s en niets anders restaureert. Een passie die meer dan twintig jaar geleden begon met verzamelen. Intussen staat er een prachtig bedrijf, waar met meer dan passie wordt gewerkt aan het compleet restaureren van Healeys. Het is bijna een fobie aan het worden, zeker als – al wandelend door het bedrijf – al die verhalen hoor. Ik ben op bezoek om één van de originele 100S te aanschouwen en te kijken naar het 100S-project, waarbij zeventien exemplaren gebouwd gaan worden.

Ook Octane Magazine http://www.octanemagazine.nl schonk aandacht aan deze bijzondere auto. Volgens verslaggever Ton Roks gaat het om een ‘een prima uitziende, uitgesproken Britse sportauto, die ondanks zijn ‘kleine’ 2,6-liter motor verrassend effectief was als langeafstandsracer’.

  

Het zijn, zo voegt hij eraan toe, niet zijn eigen woorden over de Austin-Healey 100S, maar die van Stirling Moss in zijn boek ‘My Cars, My Career’, waarin hij vertelt over alle auto’s die een memorabele rol in zijn racende leven speelden. ,,Moss heeft de 100S tweemaal van nabij in actie gezien tijdens de 12 Hours of Sebring, eenmaal werd hij erdoor op de hielen gezeten, een keer reed hij zelf. Met andere woorden: hij kan het weten.”

De tijd is zoet geweest voor de 100S, aldus Roks. ,,Hij is die ‘verrassend effectieve langeafstandsracer’ veruit overstegen en is nu zonder enige concurrentie de Heilige Graal onder de Austin Healeys. De 100S wordt onder de liefhebbers van het merk even hoog geacht als een 250 GTO onder de volgelingen van Ferrari. Een verrassing mag dat niet zijn, want de 100S was vanaf zijn conceptie een pure racemachine, net zoals de latere Ferrari. Je kon er overigens gewoon de weg mee op, zoals dat met zoveel raceauto’s in de jaren ’50 en ’60 het geval was.”

  

De restauratie die Bart van Tiggelen deed van de originele 100S heeft hem in staat gesteld om van alle specifieke 100S onderdelen zo gedetailleerd mogelijke kopieën te maken om daarmee zijn replica’s te bouwen. Uiteraard zullen die onderdelen ook beschikbaar zijn om eigenaren van originele 100S’en te helpen hun Healey zo origineel mogelijk te houden.

Niet iedereen zal enthousiast zijn over de komst van replica’s, maar het is nu eenmaal een feit dat elke klassieker die een extreme prijsstijging heeft doorgemaakt, vroeg of laat gerepliceerd wordt.

  

Het verhaal van Bart is aanstekelijk, als je hoort waar de weg naar een bijna 100 procent replica hem allemaal naartoe heeft geleid. Van kleine schuurtjes in Engeland tot fabrieken waar je je in de jaren ‘50 waant. Hij is alles tegen gekomen. Al was het maar om een klein doosje met originele veren voor een 100S te vinden dat al twintig jaar in een hoek van een schuur ligt. Je voelt aan alles dat het niet meer om geld te verdienen gaat of om het volgen van een passie; deze man is zijn levenswerk aan het vervullen. Alles moet en zal zo origineel mogelijk zijn, tot in het absurde toe. De kwaliteit van het werk is prachtig.

Mocht je interesse hebben, er zijn nog een aantal replica’s te koop van zijn project. Meer info vind je op: www.100healeys.com.

 

___________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu