Home > Auto's > Coronacrisis: Belgen rijden rond met winterbanden

Coronacrisis: Belgen rijden rond met winterbanden

Met de handrem op, het is wennen. Aldus de aanhef van mijn blog van einde maart, waarin ik verslag uitbracht over de impact van dat verrekte virus op mijn leven als autojournalist. We zijn nu ruim een maand verder en het is nog altijd rijden met de handrem op. Omdat ik aan de Belgische – lees: de verkeerde – kant van de Limburgse grens woon.

Voor de coronacrisis testte ik gemiddeld één à twee nieuwe auto’s per week, op locatie of in de eigen regio. Het afkondigen van de lockdown had het effect van een noodremmanoeuvre. Van de ene dag op de andere stond de wereld helemaal stil, enkel zogenaamde ‘essentiële’ verplaatsingen waren nog toegelaten. Kaas of vis kopen op de vrijdagmarkt in Maastricht hoorden daar niet bij, elke overtreding leverde onze staatskas 250 euro extra inkomsten op.

Om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan, vaardigde de Belgische regering zeer strenge maatregelen uit. Zo werden alle garages en showrooms gesloten en voerden de merkinvoerders voor hun werknemers technische werkloosheid in, zoals dat bij ons genoemd wordt. Dat gebeurde zo overhaast dat de Opel Zafira Life die ik op dat moment als testauto ter beschikking had, nog altijd voor mijn huisdeur staat.

Het is best een leuke wagen voor een groot gezin, tenminste daar ga ik van uit. Want meer dan – heel af en toe – een essentiële verplaatsing naar de bakker of apotheker heb ik in mijn eentje met de volwaardige 6-zitter niet gemaakt. Voor een uitvoerig en objectief testverslag volstaat dat niet. Daarbij komt dat ik door dat verrekte virus tal van interessante nieuwkomers niet heb kunnen testen en dat u daardoor boeiende verhalen niet hebt kunnen lezen.

Mijn Nederlandse collega’s begrijpen er niks van. Was het voor maart dan zo druk in de garages en showrooms in België dat social distancing in maart en april niet kon gegarandeerd worden? Is het waar dat jullie nog altijd met winterbanden rondrijden? Ja, dat laatste alvast is waar en daar ben ik niet fier op. Een tijdje geloofde ik de ministers en experts op hun woord… ‘België is een voorbeeld voor de rest van de wereld. Wacht maar tot de Nederlandse regering het aantal corona-doden zal bekendmaken, dan heeft haar laatste uur geslagen. Dan zullen jullie blij zijn dat wij de ernst van de situatie juist hebben ingeschat en dat wij onze verantwoordelijkheid hebben genomen.’

Het is nu begin mei, Nederland telt beduidend minder corona-slachtoffers dan België. Bij Audi Brussels en Volvo is de productieband sinds begin deze week heropgestart, de showrooms en werkplaatsen gaan vanaf maandag 11 mei opnieuw open. De pr-managers hebben het autojournialle gecontacteerd met de boodschap dat zij opnieuw testwagens ter beschikking stellen, maar dat het voor internationale perspresentaties nog veel te vroeg is. In het beste geval komen die er opnieuw na de grote vakantie. Als er dan al opnieuw mag worden gevlogen.

Misschien kan dat hele gedoe ook korter bij huis, denk ik bij mezelf. Presentaties met minder blingbling en minder promopraatjes. Ik kijk ernaar uit en houd je op de hoogte.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu