Home > Auto's > Chris van Hee: Voertuigen veroorzaken geen ongevallen

Chris van Hee: Voertuigen veroorzaken geen ongevallen

Nadat het aantal verkeersdoden in de Lage Landen de voorbije jaren in dalende lijn ging, zien we plots een omgekeerde beweging. In 2018 kwamen op de Nederlandse wegen 678 mensen om het leven, het hoogste aantal sinds 2010. Ook in België gaat het de verkeerde kant uit.

Hoe kan dat nou? Nieuwe auto’s worden volgestouwd met gesofisticeerde assistentie- en veiligheidssystemen maar in de praktijk blijkt dat die ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) een averechts effect kunnen hebben. Voorlopig zien we geen verbetering in de statistieken, er is dus nog werk aan de winkel. ADAS is de verzamelnaam van systemen die de bestuurder ondersteunen, waarschuwen of helpen bij het uitvoeren van de rijtaak. Dat varieert van het geven van een waarschuwing bij het overschrijden van de maximumsnelheid, via adaptieve cruise control tot een automatisch noodremsysteem. Volgens Chris Vanhee, de drijvende kracht achter ProMove dat rijvaardigheidscursussen geeft voor particulieren en chauffeurs van bedrijfswagens, ambulances en politiewagens, zijn de meeste weggebruikers zich onvoldoende bewust van de gevaren waar ze zichzelf en anderen aan blootstellen door op een onverantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer. „Dat gaat van de sportieve man of vrouw die zonder fluorescerende kledij in het donker gaat joggen, tot de fietser zonder helm en zonder verlichting, tot de automobilist die tegen een onaangepaste snelheid een school nadert of de trucker die achter het stuur een Netflix-serie bekijkt. Voertuigen veroorzaken geen ongevallen, bestuurders wel!”

Waartoe dienen dan de ADAS
„Hoe paradoxaal het ook klinkt, mijn ervaring leert dat de introductie van bepaalde rijhulpsystemen nieuwe veiligheidsrisico’s creëert. Niet alle ADAS maken hun beloftes waar, bovendien evolueert de bestuurder niet mee, is die zich niet altijd bewust van zijn verantwoordelijkheid én de gevaren op de weg en past die zijn gedrag niet aan. Ik stel ook vast dat de bestuurder niet altijd op de hoogte is waar die ADAS voor dienen en hoe hij die moet gebruiken. Dat leidt ertoe dat hij niet altijd even goed begrijpt waarom zijn auto zus of zo reageert in bepaalde omstandigheden. De implementatie van ADAS mag er niet toe leiden dat bestuurders gaan denken dat hen niks meer kan gebeuren en dat zij onachtzaam worden achter het stuur. De automerken zetten de voordelen van ADAS nadrukkelijk in de verf omdat die geld in het laatje brengen, maar zij wijzen elke verantwoordelijkheid inzake aansprakelijkheid af. Ik vind het een verkeerd signaal om vanuit een commercieel oogmerk een vals gevoel van veiligheid te creëren. Dit geldt trouwens ook voor opleidingen hieromtrent.”

Wat schort er aan de opleiding?
Chris Vanhee: „Je kan van iemand vanuit technisch oogpunt een betere bestuurder maken maar dat betekent niet automatisch dat die ook veiliger rijdt. Iemand die technisch minder goed onderlegd is, maar voorzichtig rijdt, kan een betere chauffeur zijn dan iemand die over een uitstekende technische kennis en vaardigheden beschikt en juist daardoor meer risico’s gaat nemen. De combinatie van een overmoedige chauffeur die blind vertrouwt op ADAS vormt in mijn ogen een gevaar op de weg. Bij ProMove waken we erover dat de deelnemers de risico’s in het verkeer correct kunnen inschatten én hun eigen vaardigheden niet overschatten.”

ProMoveProMove geeft rijvaardigheidsopleidingen in Zolder, Brugge, Roeselare en Andenne en beschikt over professionele lesgevers en prima uitgeruste oefenterreinen waarop cursisten in veilige omstandigheden leren omgaan met extreme situaties. promove.be

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu