Home > Auto's > Bon voyage, zonder schadelijke uitstoot

Bon voyage, zonder schadelijke uitstoot

De verkiezing van Auto van het Jaar 2024 is uitgedraaid op een spannende tweestrijd tussen de Renault Scénic E-Tech Electric en BMW 5. Uiteindelijk is de full electric Scénic de verdiende winnaar geworden. Omdat hij gezins- en milieuvriendelijk is én betaalbaar. 

Je bent pro of contra de verkiezing Auto van het Jaar. De verkiezing gaat terug tot 1964, op initiatief van de Nederlandse autojournalist Fred van der Vlugt, de toenmalig hoofdredacteur van AutoVisie. De eerste jury bestond uit 26 autojournalisten uit 9 landen. Inmiddels zijn er dat 59 geworden uit 22 landen. De jury is weliswaar internationaler geworden, maar de grote autolanden Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn nog altijd oververtegenwoordigd op basis van een gentleman’s agreement uit 1964, dat rekening hield met de geproduceerde én verkochte wagens per land op dat moment.

Ondertussen zijn de machtsverhoudingen in de internationale automobielwereld én de samenleving ingrijpend veranderd. De jury zou er daarom goed aan doen haar samenstelling aan te passen aan de nieuwe sociaaleconomische realiteit én tijdsgeest. Meer vrouwelijke juryleden zou de maatschappelijke representativiteit van het mannenbastion ten goede komen, om één voorbeeld te noemen.

Auto van het jaar 2024

Eén winnaar

De juryleden oordelen over design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieubelasting en prijs. Hun stemgedrag wordt na de proclamatie online gezet. De verkiezing van Auto van het Jaar onderscheidt zich van alle andere door slechts één winnaar te bekronen, over alle marktsegmenten en prijsklassen heen.

Met een score van 329 punten verwees de Scénic E-Tech Electric de BMW 5 (308 punten) naar de tweede plaats. De Peugeot 3008 eindigde met 190 punten op een eervolle derde plaats. In totaal gaven 22 juryleden de winnaar het maximaal toegelaten puntenaantal.

De Scénic E-Tech Electric is in mijn ogen een verdiende winnaar. De nieuwkomer combineert een onovertroffen WLTP-rijbereik van 625 kilometer, een ruim en rijkelijk interieur met een beperkte ecologische voetafdruk. Als we daar nog het rijplezier en omvangrijke uitrusting aan toevoegen, beschikt de nieuwkomer over sterke troeven om een plaats op de Europese markt te veroveren. Met een instapprijs van minder dan 40.000 euro biedt hij veel waar voor zijn geld en is hij gezins- en milieuvriendelijk.

De eerste generatie debuteerde in 1996 en was ontworpen om als eerste wagen van het gezin te fungeren, ondanks zijn compacte afmetingen. Door zijn modulair concept en gebruiksvriendelijk karakter ontpopte de Scénic zich tot een bestseller.

In de loop der jaren zijn de behoeften en reisgewoonten van gezinnen sterk veranderd en hebben de daaropvolgende generaties hierop ingespeeld. Deze vijfde generatie Scénic, full electric, gaat mee met de tijd en belichaamt een nieuw type gezinswagen. Specifieke kenmerken en trekken verwijzen naar een SUV, zijn verlaagde gordellijn en vloeiend lijnenspel doen denken aan die van berlines. De meest ingrijpende vernieuwing betreft evenwel de elektrische aandrijving.

Auto van het jaar 2024

Made in France

De nieuwkomer is ontwikkeld en wordt gebouwd in het Noord-Franse Douai (ElectriCity). Zijn elektromotor (160 kw of 220 pk) wordt gefabriceerd in de Megafactory van Cléon. Hij is voor 90 procent van zijn totale massa (inclusief batterij) recycleerbaar. Voor één keer komt een Frans merk en niet een Aziatische constructeur als winnaar uit een internationale verkiezing. Een pluim op de hoed van topman Luca de Meo die Renault opnieuw vleugels heeft gegeven.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.